Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    @kukla21 да, производител е за Бејби биф. фирма за бејби биф. Исто збориме различно кажуваме. :)

2. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Можеш обичен да му даваш слободно. И јас обичен ќе му блендирам :)

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Нас ни е рано за месо, уште ни со вкусови не сме почнале, ама да прашам, имаме домашно телешко месо, замрзнато. Значи проверено, од сигурни луѓе и според мене сигурно поздраво и почисто и од бејби биф...фали можи да давам такво кога ќе дојди време за месо или треба со бејби биф?

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Можиш слободно давај ..

На SophiaBella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Обичен ориз кога блендираш варен се прави густ и леплив и може да не го сака. Има еден мелен на Сончева Долина мислам дека беше и тој полесно се спрема за бебе.
    Е сега проблем е што оризот може да има голема количина арсен во себе па не е бап препорачлив за мали бебиња. Оние на прозизводителите на бебешка храна се со контролирано количество на арсен. И обичниот е ама е контролиран според количество за возрасни не за бебиња.

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @kukla21 @LiliBoz јас пак не разбирам , посебен дел ли е тоа од месото ? Ако најдам домашно телешко , кој дел треба да го барам ? Се извинувам ако сум досадна ама стварно незнам :whew:

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ќе им кажеш сакап бејби биф :)

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.957
    Допаѓања:
    112.262
    Да прашам, зајачко месо од кога се воведува?

@ada21 чим имаш опција за домашно телешко тоа ти е 100% подобро односно проверено, не се разбирам точно ама кртина, чистото мевце ќе иде за бебе, е од кој дел е тоа прашај или ќе прашам ќе ти кажам што да бараш :lol:

Едит: ова бејби биф е сигурно бифтек ;)

На ada21, Poppins и kukla21 им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    @ada21 јас давав плешка, многу поретко бут зошто е пожилав и не се блендираше скроз.
    @emkaemka прво месо што го дадов на детето беше зајачко, па потоа телешко, мисиркино... Но пак ќе кажам, се зависи кој педијатар те води.

На ada21 и emkaemka им се допаѓа ова.
  10. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    може ли зајачко :О па да и дадам да а пробам 9м сме ние , барем го имам дома тоа, телешково не го сака , мисиркино ми јаде само ...

@sofi2107 ако го сретнеш сликај го алпското без лактоза ..
    оваа ств лудило е секој разл некои по годинка , некои пред арониата и боровинката , еве и џој вика за боровинка на 9 исто и ја сум читала , табеливе се каша попара , ги имам дома можи да а пробам ипак здрави се доста .. а и во пудинзите на хумана нели се со "боровинка" па добро ги прифати ..

На sofi2107 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    слободно давај. зајачкото е лесно месо. јас во комбинација со грашок и компир го давам.

12. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675

Супер.. А кој грашок го даваш , јас земав од оној на подравка еднаш во конзерва што е , ама се погоди и ние јадевме , само за неа да земам не ми одг ,ќе го фрлам се ќе останува , можи ли од замрзнатиот :/ ? свеж немам ,нз кога има ..

13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Подобро замрзнат отколку од конзерва во која има разни конзерванси

На stevemila, joy1 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Подобро замрзнат, во конзерва има шеќер како конзерванс. Јас домашен давам но да снемам би давала замрзнат.

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Бејби биф е телешко месо. Кај нас бејби биф се вика фирмата што произведува телешко месо.
    На запад нема посебен збор за телешко месо и го викаат бејби биф пошто таму претежно се користи баш говедско месо (од возрасни животни). Јунешко бо англиско говорно подрачје е veal и тоа е потешко за наоѓање од обично говедско.
    Кај нас слободно купувај телешко месо.
    @emkaemka не е бифтек. Бифтек е tenderloin. Обично телешко месо е со „убав“ маркетиншки назив.
    За бебе инаку јас за почеток земав бифтек. Потоа почнавме да бараме месо за бебе и ни даваат обично бут.

На Capricorn Taurus, Mari-Ja, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Бејби биф е месо од ептен младо теле, да не речам бебе. Затоа така се вика, значи штотуку родено, од неколку дена старост. Тоа е ептен меко месо кое многу брзо се вари, коските уште не му се окостени, и се претежно 'рскавица.
    Порано земав домашно телешко, сега немам од каде, па земам од Веро најчесто. И тоа телешки врат, како кременадли, со коска и мрсно, а земам и чисто месо од плешка кое ми го мелат на лице место. И ние само такво јадеме, и домашно пилешко, поретко мисиркино и зајачко. Пред некој ден во Веро начекав мисиркино од батаче (чисто месо без коска), досега само бело месо наоѓав и земав, овојпат се прерадував. Не го сакам белото, суво е ептен, поубаво ми е месото од батачињата.

На eheFrau, emkaemka, ada21 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    За убаво телешко можеш да нарачаш од Фарма без име. Ги има и на фб. Ги гледаат по планини и се ранети само со трева, пуштени на отворено. Имаат и сертификат за органска храна. Дечките се супер. Носат до дома. Уште бојата ко ќе му ја видиш на месото одма знаеш какво е. Татко ми прв пат кога зедов ме праша кај сум го нашла да го купам, а никогаш не прашува. Вика одма се гледа дека не е од маркет.

На emkaemka, ada21 и Annath им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Ќе ги побарам, фала за препорака. И јас не сакам од Веро да купувам, одвај еднаш месечно е тоа, барам друга опција.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Навистина ?! која утка сум :Х а ме убедуваа дека замрзнат не чинел , којзнае од кога бил и каков :| тогаш веднаш земам замрзнат , фала ви ..

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Добро де, не е страшно не си го ранела секој ден со тоа :) За следен пат ете си знаеш. Сите сме згрешиле во нешто минимум еднаш.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.