Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    Е сега сфаќам колкав благодет е што моите се на село. Скоро се си имам домашно и непрскано. Речиси ништо не купувам од маркет за бебето. Имам на располагање и домашни јајца, домашно пилешко, зајачко. Само за телешко не знам како ќе биде. Ама ќе најдам од некој на село.

На Capricorn Taurus, stevemila, joy1 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Нема подобро нешто од нетретирани производи од растително и животинско потекло. Имам желба напролет позади куќа да насадам некој зеленчук, лани само домат и пиперки засади свекрва ми. Имаме и круши, сливи, јагоди,киви и смоква во дворот. Татко ми исто има бавча со зеленчук и цреши,вишни,круши,кајсии,смокви, јаболки,сливи кои се многу повкусни од прсканите на пазар. Само круши имам замрзнато од летоска, друго ништо. Ама кога ќе узреат таман момата ќе јаде. Јајца зимаме домашни, а за месо ќе видеме. За месец ќе почнеме со дохрана а овој период е таков да нема многу соодветен избор на овошје и зеленчук, ама ќе се снаоѓаме.

На stevemila и Luna91 им се допаѓа ова.
  3. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Дефинитивно , зеленчук и овошје 90% све домашно имаме природно , нема ништо поубаво .. Ние само се изнамачивме пилешко да најдиме ..
    Петел дали е ок ? пошто е посуво малце месото ..

Последна измена од модератор: 1 февруари 2018
    На stevemila, Luna91 и elcezelce им се допаѓа ова.
  4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    @Poppins табелите се хаос. Нашата педијатарка вика батали ќе се мрднеш, постојано се мењаат. И навистина еве имам две книги за бебиња од различни години ( издадени ) и сосема се различни табелите. Од гугле имам неколку и тие се различни. Искрено се водам по мој инстинкт и наоѓам златна средина. Еве денес дадов малини. Аронија давам ти кажав. Јагода, мед, белка, зелка, цитрусни? бамија и грав до 1г решив да не давам. Немаме ни во блиска ни во подалечна фамилија алергии. Што се однесува до готови кашички, буквално сите ги јадел и јаде од 4+ до 10+ освен оние кај што има јагода не ги купувам. Како идеа месеците така според ознаката давав кашички. Ама еве сцежи боровинки и брусница не сум дала. Баш денес во Веро и Рамстор барав немаше, па после ќе го пратам маж ми да најде ако може. Манго свежо од Веро давам од 6+. Прво преку готова кашичка го проба неколку пати па дадов свежо. Томатен сос имаме домашно направен, од патлиџани од бавча домашни направено и еве веќе 3 недели и тоа давам од време на време. Семе од коприва почнав од неполни 8мес. Зашто обично доените деца се малку послаби со крвта обично. Па му беше хемоглобинот 105 и почмав тоа да давам, жолчката,аронијата и телешкиот буљон. Еве го денес на крвна слика 120 хемоглобин без никаква хемија и сирупи ни апчиња. Ама се советував со педијатар сепак.
    Еве го млекото во Веро го купив.

Прикачени фајлови:

На stevemila и Poppins им се допаѓа ова.
  5. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.312
    Мами ние сме 5 месеци јаболко,круша ,морков имаме пробано каши кога да почнам цел оброк да му дадам домашни сака а купените не ги сака многу

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.161
    Допаѓања:
    124.571
    И јас со три намирници воведов оброк .... педијатарот ми рече колку сака толку нека јаде. Му спремам 120 гр ама да му давам уште ќе јаде :o .

На karibian и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  7. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.312
    А после тоа му даваш млеко ние пиеме по 150 а на сабајле пие само 30мл нз зошто

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.161
    Допаѓања:
    124.571
    Ако изеде оброк млеко не давам ( ама моево на цицање е). Може период ви е , скок некој?

9. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.312
    Можеби

10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Наидов на еден пост од 2013г. Се извинувам @Annath што ќе ги ставам сликичките ( скрин шот ) од твојот пост, но ми се допаѓа табелата и најреална ми се виде. По некоја коициденција ми се совпаѓа со моиве табели ( исклучок на некоја намирница ок ).
    Ме интересира дали по оваа табела се водеше ти ?
    Неколку сати гуглево го изналистав по сите балкански сајтови и форуми за Урмите од кога се воведуваат. Јас лично никад не сум ги јадела па поима немав за нејзините благодети. Била најдобра за анемија кај бебиња/деца. Од 6+ ја воведуваат, па негде и од 8+ .
    http://cajeviza.net/urme-kalorije-nutritivna-vrednost-koristi-za-zdravlje-u/
    Што мислите за ова со воведување на урмите? Убаво е објаснето за шеќерот во нив дека не е штетен за бебе/дете ( ок све во умерени граници ).
    Утре сме на вакцина па здравје после 1-1ипол недела сакам да ги воведам. 10+ е синко.
    Само ме интересира како се воведува...пола урма или цела? Да ја обарам или така сува да ја изблендирам ( зашто неможе да ја испасирам тврда е ). И колку пати неделно може да се дава?
    Се извинувам на толку те прашања :).
    Еве ја од Анатах табелата која ја имаше постирано и е според мене најдобра и најреална.
    Screenshot_20180201-222915.png Screenshot_20180201-222930.png Screenshot_20180201-222943.png Screenshot_20180201-222953.png Screenshot_20180201-223004.png Screenshot_20180201-223019.png

На ada21, stevemila, pepapa и 7 други им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Супер @sofi2107 што ги постира сликите. И јас лутав низ сајтовите, табелите не се поклопуваат. Не дека стриктно по една табела ќе се водам, ама да си имам некоја претстава што и како се воведува. 4 ипол м сме и уште малку почнуваме со дохрана, а јас немам никаква ориентација. Ова добро ќе ми дојде. :)

На stevemila, sofi2107 и emkaemka им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.993
    Да, главно по оваа тавела се водам, со тоа што јагоди многу подоцна дадов кај големото и кај малото ќе почекам, оти мм како мал имал алергија на јагоди. Јас еднаш јадев јагоди, малото тогаш за првпат се исфрли, односно му се појави атопичниот дерматит. Тогаш мислев дека јагодата е причина, ама подоцна излезе дека не е, само се поклопило.

За сувото овошје, конкретно урмите, јас ги дадов некаде од 9 месеци. Да се измијат убаво во врела вода, па да се накиснат, така лесно се лупат. После ги ставав во гриз, ги варев заедно со него. Две-три урми ставив на два филџани вода за гриз (две и пол супени лажици гриз му доаѓа тоа). Ситно исецкани ќе се стопат во варењето, а конците од внатрешноста ќе излезат кога се лупат. А така да јаде немам дадено, големиов не ги сака, малово не верувам дека ќе одбие, ама лепливи се, и ми е страв да не му залетнат. Може да се користат како засладувач во домашен овошен јогурт, домашен пудинг (или слаткарски крем), во гриз, други овошни каши со покиселки овошки.

На eli25, sofi2107 и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Фала ти на одговорот.
    Само уште ќе те прашам колку пати неделно може да се даваат урмите? Не верувам дека би имало некоја штета и да е секој втор ден, но со оглед на тоа што се благи и здрави( појаки и хранливи ) затоа прашувам.Јас искрено не ги јадам. Но, еве вчера читајќи за нив наидов на податок ( од некое испитување ) дека биле многу добри за доилки и за мајчиното млеко. Па еве денес ќе идам да купам па ќе ги конзумирам чим биле најдобри за м.млеко.
    Еве доколку некој го интересира за урмите :
    http://cajeviza.net/urme-kalorije-nutritivna-vrednost-koristi-za-zdravlje-u/

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.993
    Два до три пати неделно, зависи. Сега поретко, обично за викенд. Баба и дедо се повеќе по нашиве овошки, не по егзотиката :D општо се добри за се, само умерено. Инаку помагаат и за побрзо отворање за породување ;)

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Читав дека сок не се давало на мали бебиња. За каков сок станува збор? И зошто не се дава? Пример, имам дома компот од круша, нели можам да го изблендирам и да дојде потечно, баш како сок и тоа да и го дадам? Исто и други овошја во нутрибулетот да ги ставам со вода да изблендирам. Исто како кашичка ама со повеќе вода. Не ми е јасно. Мене докторката ми кажа прво со сокче да почнам па после со каши.

16. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Мене свежата урма ми е поубава од сувата. Рано ни е уште за урми ама да прашам дали смее свежа да се дава.

17. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Давајте ми совет, не знам како да постапам. Почнавме со вкусови пробување, имаме пробано 5-6. Некои денови јаде убаво, некои едно лажиче и не сака да слушне за повеќе. А истата комбинација ја давам што претходно била изедена цела :/ Мртов гладен е, бара да цица, кашата не ја погледнува :( Сум пробала и кога не е толку гладен ама и така кога како успева :/ Бидејќи нудам речиси цел ден до кај 6 најдоцна вечерта, а секогаш сака во различно време, не можеме да воведеме оброк.
    Друго, од очај дека не јаде се, го собрав пола дм накај дома. Подоле слики, ве молам кажете ми од сликаните продукти што мислите дека можам да воведам, а што е непотребна глупост.
    И два типа ориз купив. Од кој да давам - или добри се и двата?
    20180202_150422.jpg 20180202_150433.jpg

18. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Затоа што сок како сок ќе ви замени оброк и после потешко ред ќе фатите.Мое мислење. Подобро кашичка од крушата и со лажичка давајте.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Ист е и мојот,се што воведов јадеше без пробирање и наеднаш престана. Извади еден заб мислев до тоа е ама што и да му спремам не ни сака да проба. Кога пробуваше вкусови мислев голем јадач ке биде,сега ја стиска раката што ме гледа како се молзам и бара млеко.

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.993
    Има свежи? Не сум видела кај нас.