Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.312
    Да затоа прашувам јас немам купено ми ги дадоја еднаш му дадов купена од јаболко и морков јадеше ама со гадење значи овие да си ги чуваме или да ги истурам. Фала на одговор :*

2. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    А праска не е 6+ ?

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Хем-железото кое се наоѓа само во месото многу полесно се абсорбира за разлика од железото од растително потекло, т.е. нехем-железото.
    Плус месото содржи корисни протеини потребни за правилен раст и развој. Јас не би го лишувала детето од месо, нуди му, колку сака, толку нека јаде.
    Не е вистина дека човекот тешко го преработува месото. Човекот одсекогаш е сештојад, дури првите луѓе го јаделе месото живо, термички необработено, значи така е предодредено од природата, човековиот организам ги има сите потребни ензими за да ја разгради храната од животинско потекло.

На Mari-Ja, supergirlmb, sofi2107 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.312
    Јас му давав пола тегличе мало чувам за мера и сега цело јади да не му е многу а млеко пие 150мл ад

5. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.996
    Допаѓања:
    9.405
    Praskata e alergen

6. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    И тоа беше спомнато дека тие протеини ги има исто во житарките, мешункастите растенија ,рибата итн.дека месото не содржело ништо што нема во други намирници. Само пренесувам од дискусијата не сум до толку запознаена но до некаде ми држи вода поготово кога ќе се сетам на кампањите за здрава храна каде црвеното месо не го препорачуваа воопшто.

7. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Во бебе готвач ја пишува кај 6+. Затоа прашав. Фала

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.872
    за киноата имам мн читано дека по протеинска вредност е најблиска до месото.Ако ти е за железо имаш разновиден избор;какао,суво гројзе,кајсија,просо,зелен зеленчук,жолчка.Ако гледаме по некоја логика дека месото е мртов организам кој ние го внесуваме во нашиот онда и не е баш здраво (бар не најздраво) јадење на свет.Само нашиот менталитет пред се наметнува став дека ручек без месо не е ручек(така еве и мм вели).Јас месо не печам сем пилешко со ориз.Останатото го варам или динстам.(телешко).Свинско воопшто немам правено последните 8-9 месеци мислам.Инаку мајка ми кога се разболе од рак и реко месо и шеќер одма да исфрли од исхрана

На EuHenIa, Lady*Bug и alisijad им се допаѓа ова.
  9. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Мое мислење е дека на дете во раст и развој потребно му е месо,нормално без претерување.

На Lolipop23 и TheSecret им се допаѓа ова.
  10. Две Принцези

Две Принцези Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    376
    Еден ден сме разлика :) ние на 21 јануари направивме 6,инаку да се надоврзам,и јас пред 2 недели ја зедов baby first pap,и само еднаш и дадов 3 лажици зошто ми беше прв пат немаше некоја реакција,но после почнав да читам у некако страв ме фаќа да продолжам да и давам

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.336
    Железото од месото најлесно се искористува во нашиот организам бидејќи е хеме-железо. Сите растенија имаат нехеме железо кое тешко се искористува.
    Проблеми со црвено месо настануваат ако се консумира претерано и ако е претежно пржено како што впрочем најчесто се јаде таму каде што се прават најмногу истражувања (во САД).
    За киноа на пример пред некој ден има една лекарка пост дека не е баш добра да се дава на бебиња и мали деца заради високо присуство на сапонини.
    Сите имаат различни ставови за секој тип на храна. Колку што има за толку има и против.
    На крај клучот е веројатно во умереноста. Да се внесува се по малку.
    Така што јас не би исклучила месо од исхрана особено не на бебе/дете. Секако барем два дена неделно да има ден без месо. Од тие еден да е со јајце и обавезно мешункасто растение за ручек кога нема месо. Месо се знае исто дека се внесува од 30 до 50 грама дневно во деновите кога се дава месо.
    Ако добро паметам @alisijad пишуваше дека детето има проблем со анемија. Во таков случај се препорачува месо и јајца барем додека се стабилизира состојбата.

На SophiaBella, Lolipop23, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  12. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Нема проблеми со анемија, имаше порано ко бебе на 3,4 месеца хгб.106-7 кој и не се вбројува во анемија но од многу способни доктори анемично го направија фала и на @joy1 што тогаш ми разјасни некои нешта.
    Инаку препорака е на педијатарот наш два пати месо, еднаш риба, еднаш јајце. Пет пати неделно месо е премногу. Како и да е моево не сака месо па хгб го одржуваме најмногу со аронија па после останатото.

13. eheFrau

eheFrau Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2017
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    18
    Kaz
    Kazi mi kako koristis aronija,kako ja stavas vo brok.Od koja vozrast ja davas?

14. Ece 1309

Ece 1309 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2017
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    37
    Од кога воведовте цвекло, булгур, зелка, и како ги приготвувате истите?

15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ne se slozuvam so ova. No, toa e samo moe glediste, normalno e da ima razlicni stavovi, vegetarijancite propagiraat edno, drugite drugo.

Priznavam i jas mnogupati dosega si go imam smeneto mislenjeto. Sepak veruvam deka paleo ishranata e najdobar i najpravilen izbor. Hrana bogata so meso, riba, jajca, mlecni proizvodi... po moznost domasni odnosno od divina, a ne odgleduvani po farmi i ribnici. Potoa zelencuk i ovosje, pa na kraj zitarici i industriska hrana.
    Sekako vo odredeni sostojbi i bolesti normalno e da se napravat restrikcii vo ishranata, ne funkcionira isto zdrav i bolen organizam, nekogas toa e seker, nekogas meso, nekogas mlecni proizvodi... sto ne znaci deka istite bile predizvikuvaci na bolesta.

На JoyJoy, victoria и ada21 им се допаѓа ова.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Домашно цвекло од неполни 7месеци воведов. Некогаш зготвено на пара и ретко свежо го имам дадено.
    А, зелка и булгур сеуште не сум дала еве го за некој ден 10мес. Ќе почекам за зелката до 1г.

На Ece 1309 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas dosega i imam dadeno jabolko i kruska.Utre tret den kruska.Posle mislam da i dadam morkov.Pa posle 3,4dena batat kompir.Dali e vo red?Sto mislite so sledno da i dadam?5 meseci ke polni na 16ti

18. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.312
    Јас и слива му дадов кашичка домашна и сега најмногу ја сака и купената од круша и слива почекај со батат компир и само морков можеш каша ние сакаме ама да биде домашен не оранжериски тој не е благ

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  19. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas i spremam doma.Site razlicno mi kazuvaat.So sliva da sum pocekala.Tabelite site razlicno.Od 4do 6 vika batat kompir.Nemam domasen morkov.Slivite mi se domasni isto.Imam i tikva domasna.I ja spremiv kockicki i u kesenca u frizider.A tikva od koga mozam

Edit:Neznam dali deka e pocetok no moevo bebe nejke bas da jade.Se mrsti,pluka,pa saka da jade pa nejke:whew:

На Sofronko и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  20. Belabelinakinder

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.312
    Како што мислиш така прави си јас така си правам некои табели пишува 4+банана ако гледаш по нив не може секогаш под режим да ги гледаме и храниме

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.