Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. TheSecret

TheSecret Популарен член

Jabolko,krusa,sliva,banana, tikva,tikvica,morkov,brokula mozes
    So batatot pricekaj podobro dadi obicen kompir ako veke sakas. Batatot e afrikanski zelencuk moze alergija da ti napravi davaj od nase podnebje sekogas

karibian and stevemila like this.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

мислам рано им е за брокула.Нема ни пет месеци плус е порано родена неколку недели мислам.

TheSecret and stevemila like this.
  3. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Normalno mu treba vreme na bebeto da se nauci da jade, na pocetok i moeto praese taka pa pocnav lacizkata do usteto da mu ja stavam i on pocna sam da ja lize a potoa i da bara da go izede, zatoa poleka ke se nauci :)

stevemila likes this.
  4. stevemila

stevemila Форумски идол

Ako sakas pisi mi.Sakam nesto da te prasam ama imas zabrana za poraki

5. Black girl

Black girl Форумски идол

Мое мислење е пред пет месеци да не почнувате со дохрана. Многу е рано, стомачето на бебето не е спремно уште. Еве јас од 5 и пол почнав со пробување на вкусови, сега сме 7+ имаме појадок и попладне по малку да проба нешто, а од 8 полни планирам ручек.

Kitten, kukla21 and Lolipop23 like this.
  6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Neznaev

7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Ќефир домашен може од 7+ да дадам?

8. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Нели е малку само еден оброк за 7+ бебе. ОстНнатиот дел сте на млеко, го држи ли?Го доиш или на ад сте? Ние сме целосно на аптамил и ми рекоа со дохрана од 4+.ама јас незнам како требба да има мени 4+ бебе, периодов е сиромашен со овошје и зеленчик тазе.

9. Poppins

Poppins Популарен член

Оке е тоа да и јас подржувам, после 5 да се почни со вкусови до 6 да се испробаат веќе 6+ да се има оброк (појадок) па со нови намирници месец дена до месец ипол размак , па иде ручек во 7м коа и месо се вкусува , па пак исто , па жолчка и 9м полека вечера да се воведува .. измеѓу сите растојание да се има да се свикне се ...
    Веќе добро е ручек да си имате ..
    Ама па и неможиш насила да форсираш ако си е напредок убав , битно е старт на воведување на месо и жолчка потребни им се , а жолчкава цел месец се воведува ..

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Јас и давам во 11 сабајле овошна каша и после само на ад. А околу пладне и правам да речеме компир, морков и тоа само неколку лажички сака. Сега ќе пробуваме други намирници и за да можам ручек да и воведам. Искрено она на шест месеци не сакаше да јаде многу и затоа не форсирав со оброк тогаш. А според мене од 4+ со дохрана ми е ептен рано зашто тогаш и кај некои бебиња уште траат грчевите и плус па цврста храна да и додаваш. но сепак вие си знаете.

Sanja1105 likes this.
  11. VDT2906

VDT2906 Популарен член

И ленено семе од кога може? :)

12. joy1

joy1 Форумски идол

на 4 месеци мени нема
    нема ни на 6 мени

мени се рачуна откако бебето ке има доручек,ручек ,вечера (а тоа е тек околу 9-10 ти месец).

на 4 месеци е пробување вкусови со по лажичка две на ден.Останатото е млеко и само млеко(сеедно дали д ад или доење)

13. forumce

forumce Форумски идол

Малата на 15ти полни 5 месеци и кога кажам дека уште е на доење сите ми викаат требало да почнам со кашички, да се науче да јаде :^). Не бива ако почнам од 5,6ти месец нема да се науче да јаде. И јас така планирам да наполни 5м и ќе почнам со вкусови за на полни 6 да има и оброк. Цел живот детето ќе јаде, а сигурно јаболката или морковот не се поздрави од моето млеко. Одлично си напредува и немаше потреба толку рано со дохрана да почнам.

Sanja1105, Kitten, kukla21 and 2 others like this.
  14. Poppins

Poppins Популарен член

Во право си си , најдобро си знаеш ти , и така првиот месец со вкусови е пикни/плукни :D се ќе биде полека ... Мене најпоеќе ме нервира малата ми е 9м и као голема е веќе, и што има на маса само - дај и , нека лизне , леле гледа , дај и смокичка , дај и да пивне , па попреку погледи , што се притивам :fubar: веќе смачени ми се некои што не сваќаат дека си има оброци и дека внесува се што треба за нејзина возраст , дека цел живот е пред неа за се да проба ..

stevemila and forumce like this.
  15. manako1

manako1 Форумски идол

Во право си цел живот ке јаде,само сега ке пие твое млеко. И мене ме убедуваа да почнам да го хранам,ама точно на 6 месеци почнав со вкусови иако многу ми е потешко бидејки се измолзувам. Напредуваше супер и без цврста храна. Се што требаше јас јадев и за него.:$

forumce likes this.
  16. stevemila

stevemila Форумски идол

Nie pocnavme.Ne deka jade.Pluka liznuva.Bitno e da oseti vkus.Gledam deka si saka.Eve denes morkovceto go sakase.Ne se pritresivam mnogu po knigi i tabeli imam kazano prethodno.Neka se uci na se.So ne mi e jasno si prasuvam,se sovetuvam.Koj kako misli za svoeto dete taka e najdobro da si pravi.Vo Ch i Germanija se pocnuva so probuvanje vkusovi od 4meseci.Sega moze ke kaze nekoj ne sme u Ch.Ama i nasite deca i tie tamu se deca.Porano ili pokasno mislam ne menuva Nisto.Moeto bebe jade po dve tri lazicki kasa taka da nema nikakov problem

karibian, sofi2107 and forumce like this.
  17. forumce

forumce Форумски идол

И мене сега ми викат дека стрвувало детето што не гледа како јадеме, а знам и дека кога ќе почне да јаде ќе ми кажуваат да и дадам и на неа тоа што ние го јадеме. Врв ми беше кога свекор ми на Бадник кога и се падна паричката на малата рече да и дадам вино, само на устата да и допрам. :D Не знам дали се зафркаваше.

Poppins likes this.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Искуство со фрутолино има некој? Дали може на 7+ да дадам и дали само фрутолино за почеток или да мешам со некоја каша?

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Јас чисто го давам и ден денес. Не го мешам со каша друга. Ако збориме за она што е со неколку овошки. Супер си го прифати, ретко може да додадам мелена плазма или неколку бисквити од Ло Бело ( со 5 житарки ) и некогаш додавам малку цејлонски цимет. Како беше означено на кутиите ( месеци ) така купував и давав.

20. Black girl

Black girl Форумски идол

А како вечера се дава фрутолиното или може насабајле како појадок?