Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.992
    Допаѓања:
    9.377
    Jabolko,krusa,sliva,banana, tikva,tikvica,morkov,brokula mozes
    So batatot pricekaj podobro dadi obicen kompir ako veke sakas. Batatot e afrikanski zelencuk moze alergija da ti napravi davaj od nase podnebje sekogas

На karibian и stevemila им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.996
    Допаѓања:
    327.802
    мислам рано им е за брокула.Нема ни пет месеци плус е порано родена неколку недели мислам.

На TheSecret и stevemila им се допаѓа ова.
  3. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Normalno mu treba vreme na bebeto da se nauci da jade, na pocetok i moeto praese taka pa pocnav lacizkata do usteto da mu ja stavam i on pocna sam da ja lize a potoa i da bara da go izede, zatoa poleka ke se nauci :)

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  4. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Ako sakas pisi mi.Sakam nesto da te prasam ama imas zabrana za poraki

5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.680
    Мое мислење е пред пет месеци да не почнувате со дохрана. Многу е рано, стомачето на бебето не е спремно уште. Еве јас од 5 и пол почнав со пробување на вкусови, сега сме 7+ имаме појадок и попладне по малку да проба нешто, а од 8 полни планирам ручек.

На Kitten, kukla21 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.992
    Допаѓања:
    9.377
    Neznaev

7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.325
    Допаѓања:
    19.731
    Ќефир домашен може од 7+ да дадам?

8. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2016
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    211
    Нели е малку само еден оброк за 7+ бебе. ОстНнатиот дел сте на млеко, го држи ли?Го доиш или на ад сте? Ние сме целосно на аптамил и ми рекоа со дохрана од 4+.ама јас незнам како требба да има мени 4+ бебе, периодов е сиромашен со овошје и зеленчик тазе.

9. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Оке е тоа да и јас подржувам, после 5 да се почни со вкусови до 6 да се испробаат веќе 6+ да се има оброк (појадок) па со нови намирници месец дена до месец ипол размак , па иде ручек во 7м коа и месо се вкусува , па пак исто , па жолчка и 9м полека вечера да се воведува .. измеѓу сите растојание да се има да се свикне се ...
    Веќе добро е ручек да си имате ..
    Ама па и неможиш насила да форсираш ако си е напредок убав , битно е старт на воведување на месо и жолчка потребни им се , а жолчкава цел месец се воведува ..

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.680
    Јас и давам во 11 сабајле овошна каша и после само на ад. А околу пладне и правам да речеме компир, морков и тоа само неколку лажички сака. Сега ќе пробуваме други намирници и за да можам ручек да и воведам. Искрено она на шест месеци не сакаше да јаде многу и затоа не форсирав со оброк тогаш. А според мене од 4+ со дохрана ми е ептен рано зашто тогаш и кај некои бебиња уште траат грчевите и плус па цврста храна да и додаваш. но сепак вие си знаете.

На Sanja1105 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.325
    Допаѓања:
    19.731
    И ленено семе од кога може? :)

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.996
    Допаѓања:
    327.802
    на 4 месеци мени нема
    нема ни на 6 мени

мени се рачуна откако бебето ке има доручек,ручек ,вечера (а тоа е тек околу 9-10 ти месец).

на 4 месеци е пробување вкусови со по лажичка две на ден.Останатото е млеко и само млеко(сеедно дали д ад или доење)

На redmama, Sanja1105, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.678
    Допаѓања:
    39.961
    Малата на 15ти полни 5 месеци и кога кажам дека уште е на доење сите ми викаат требало да почнам со кашички, да се науче да јаде :^). Не бива ако почнам од 5,6ти месец нема да се науче да јаде. И јас така планирам да наполни 5м и ќе почнам со вкусови за на полни 6 да има и оброк. Цел живот детето ќе јаде, а сигурно јаболката или морковот не се поздрави од моето млеко. Одлично си напредува и немаше потреба толку рано со дохрана да почнам.

На Sanja1105, Kitten, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Во право си си , најдобро си знаеш ти , и така првиот месец со вкусови е пикни/плукни :D се ќе биде полека ... Мене најпоеќе ме нервира малата ми е 9м и као голема е веќе, и што има на маса само - дај и , нека лизне , леле гледа , дај и смокичка , дај и да пивне , па попреку погледи , што се притивам :fubar: веќе смачени ми се некои што не сваќаат дека си има оброци и дека внесува се што треба за нејзина возраст , дека цел живот е пред неа за се да проба ..

На stevemila и forumce им се допаѓа ова.
  15. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Во право си цел живот ке јаде,само сега ке пие твое млеко. И мене ме убедуваа да почнам да го хранам,ама точно на 6 месеци почнав со вкусови иако многу ми е потешко бидејки се измолзувам. Напредуваше супер и без цврста храна. Се што требаше јас јадев и за него.:$

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Nie pocnavme.Ne deka jade.Pluka liznuva.Bitno e da oseti vkus.Gledam deka si saka.Eve denes morkovceto go sakase.Ne se pritresivam mnogu po knigi i tabeli imam kazano prethodno.Neka se uci na se.So ne mi e jasno si prasuvam,se sovetuvam.Koj kako misli za svoeto dete taka e najdobro da si pravi.Vo Ch i Germanija se pocnuva so probuvanje vkusovi od 4meseci.Sega moze ke kaze nekoj ne sme u Ch.Ama i nasite deca i tie tamu se deca.Porano ili pokasno mislam ne menuva Nisto.Moeto bebe jade po dve tri lazicki kasa taka da nema nikakov problem

На karibian, sofi2107 и forumce им се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.678
    Допаѓања:
    39.961
    И мене сега ми викат дека стрвувало детето што не гледа како јадеме, а знам и дека кога ќе почне да јаде ќе ми кажуваат да и дадам и на неа тоа што ние го јадеме. Врв ми беше кога свекор ми на Бадник кога и се падна паричката на малата рече да и дадам вино, само на устата да и допрам. :D Не знам дали се зафркаваше.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.680
    Искуство со фрутолино има некој? Дали може на 7+ да дадам и дали само фрутолино за почеток или да мешам со некоја каша?

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Јас чисто го давам и ден денес. Не го мешам со каша друга. Ако збориме за она што е со неколку овошки. Супер си го прифати, ретко може да додадам мелена плазма или неколку бисквити од Ло Бело ( со 5 житарки ) и некогаш додавам малку цејлонски цимет. Како беше означено на кутиите ( месеци ) така купував и давав.

20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.680
    А како вечера се дава фрутолиното или може насабајле како појадок?