Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ова тука многу пати сум го читала. Ама! Во една емисија на тв24, дур уште бев бремена, случајно го начекав сајковски и кажа дека месеците што се пишани на тегличките одговараат на месеци и се правени по некој буклет од СЗО. Ќе се потрудам да го најдам. Не смееле по некои нормативи да пишуваат ако не одговара.

@sofi2107 од каде ти ја знаеш вистинската причина зошто некоја решава да прекине да дои? Еве да се земам за пример. Јас ќе треба да прекинам. Некој да ме праша секако нема да му поднесувам сметка - ќе кажам полесно е и не се грижам дали е најадена. И ќе се најде таа да ми суди дека сум "лигава".
    За чоколино/фрутолино. Точно и ние сме пораснале и затоа "ништо не ни фали". Секој втор има алергија на нешто, проблеми со неплодност.. дека супер сме се хранеле и живееле. Тоа завршило генерациски со нашите родители, пред индустријализацијата, кога скоро секоја фамилија имала домашна храна.

manako1, gjoker4e, Lolipop23 and 8 others like this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Јас до мои 12 години немав пробано чоколино. Сакате верувајте, сакате не верувајте. Ама навистина. Такви прашоци кај нас дома не се купуваа ниту се јадеа, мајка ми постојано готвеше. Ако посакав нешто такво од продавница, мајка ми одма ќе ме премислеше, ќе ми кажеше дека ќе ми направи поубаво. И навистина.
    Факт е дека спротивно од тоа, „сите пораснавме и ништо не ни е“, не познавам луѓе без лекови. Секој за нешто пие, макар и на природна база. Па не би рекла дека сме здрави генерации. Затоа е битна исхраната на детето, да му се даде добра основа за понатаму во животот. А тоа сигурно не се пудинзите и јогуртите на Нестле и Хумана, со Лино прашоците под рака.

manako1, elcezelce, Lolipop23 and 7 others like this.
  3. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Ве замолувам да се прекине со навредите и оф-топиците. Следен пат доколку продолжите со ист тон ќе следуваат банови. Слободно кажете си ваше искуство и совет, но не мора постојано да реплицирате и се убедувате. Доволно е мислење да се сподели.
    Еве нешто корисно од правилата ќе ви цитирам.

Дозволете им на другите слободно да го искажат своето мислење и не се обидувајте да доминирате во дискусиите. Ако постојано реплицирате, се инаетите, жестоко ги убедувате останатите членови дека не се во право, ако секогаш сте онаа којашто мора да го има последниот збор, сфатете дека ваквото однесување е непријатно и непожелно.

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

И јас немам пробано чоколино сеуште :$ :D ама затоа на два месеци сок од портокали ми давале. свежо цеден (facepalm)

gjoker4e, Annath and Mari-Ja like this.
  5. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Здраво

Ме интересира по колку количински јадат вашите 7 месечни бебиња. Знам дека е индивидуално ама од прилика. Моево јаде околу 250 гр. Се мислам дека тоа е многу ама си сака.

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

до 300 јадеше. Ама затоа сеа упола.

Skorpija989 likes this.
  7. victoria

victoria Форумски идол

Ептен сте се распишале ...а сакав само да видам урмите дали може за 8+...скоро 9 за недела
    Веќе 2 недели почнавме да јадеме ):) јупииии..(имав пишувано дека неќеше ич 2 месеци ни уста да отвори).но многу сме назад со намирници...а ќе тргнам на работа па сакам да имам поголем избор на оброци кога ќе го оставам со женава за чување.

Capricorn Taurus, Mari-Ja and kukla21 like this.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Други времиња беа тогаш. Водичка со лимонче ни давале од прв ден дома :D

9. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Protiv ikavica! :) :)
    I mene mi rekoa taka da pravam.

Annath and LiliBoz like this.
  10. kikin

kikin Популарен член

Јас чоколино прв пат пробав сега со мојот син заедно. Ама пакне ќе кажам, не е најздрава варијанта, ама да прошара мени е во ред. Е затоа млеко сои бисквити се утепував од јадење. Јаде и бебо. :)

Annath, LiliBoz and Skorpija989 like this.
  11. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Мојата е 7 месеци и јаде околу 190-200 грама колку што е една голема тегличка тоа ми е мера. Некогаш јаде и помалку некогаш бара плус ама ми е страв да и дадам повеќе да не е многу.

Skorpija989 likes this.
  12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Какви други времиња уште даваат, плус истава блиска пред 40дена даваше и мед на цуцлето, демек помагаше за грчевите. Мм запомнил, па во еден наврат и мене ми рече стај му мед на цуцето :wasntme:

Annath and kukla21 like this.
  13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Супер идеја за пудинг. Кажи ми само како да ја ставам жолчката, директно во врело млеко или во млако? Ќе биде ли безбедна така?

Annath likes this.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Мајки, денес на ќерка ми во кашата и ставив пола банана и некако каката и е тврда, цел ден се мачи. Можно да е од бананата или?

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Може бидејќи и кај нас така беше и уште е 9+. Давај повеќе вода.

16. Black girl

Black girl Форумски идол

А нели се препорачува банана со точки што е баш за да немаат запек?

17. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

И јас за 10 дена ќе треба да почнсм. Бебе ќе биде 4+ . Многу читам и пак незнам како и со што да почнам и истите прашаеа си ги поставувам како ти. Инаку сме целосно на ад. Те молам споделувај што и како воведуваш, шо колку, пред или после млеко итн. Се надевсм нема да ти е тешко

SophiaBella likes this.
  18. stevemila

stevemila Форумски идол

Pisi mi poraka so te interesira.I slobodno prasuvaj si.Jas samo prasuvam.Eve joy mi pomogna dosta i drugi clenki isto.Prasuvam i bliski.Ama od niv dobivam odgovor da kupuvam gotovi.Tie ne gotvele doma(facepalm)

Belabelinakinder likes this.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Каква е таа банана со точки?

20. joy1

joy1 Форумски идол

веројатно мисли на презреана банана

LiliBoz likes this.