imame vekje 8 meseci seuste ne sun dal zolcka, znam kako odi kolicinski procedurata ama ne znam so sto se dava prv pat?
Јас скоро цел медец напочетокот давав по пола лист, после тоа зголемив на цел. Белите жили ги тргај зошто се тешки за мешето и обари ја едно 15 минути. Од мое искуство, ќерка ми од првиот пат не сака компир. И сега едвај дали еднаш во 2-3 недели ќе јаде и тоа по пола мал компир.
Јас се нервирам бидејки сега за сега компирот го сметав како основа за зеленчуковите каши.Сеуште сме само на морков и тиквица.А со нив мислам потешко би се комбинирал спанак,брокула .Но што е тука е.Блитва домашна си имам градинарска.Ке пробам утре со неа.Дај кажете што идеше понатаму за воведување.Сакав праска но ја одложувам.Големата керка алергична беше.Сакав маслиново па тука прочитав грчеви создавало.И сега сум со прашалници дали да дадам авокадо,просо,палента...? Малце споро воведувам.Уште сме на стандард намирници:круша,тиква,банана,јабука,слива,кајсија и ориз.
Јас затоа основа правев и правам со тиквичка. Дај палента, просо, авокадо И имаш и снегулки од просо. Ете блитва спанаќ и брокула следни.
@joy1 јаде обичен или сладок компир? Јас сеуште немам дадено обичен, зашто слаткиов ми е маска за секое јадење што не го сака. Можеш и авокадо (не повеќе од половинка од оброк), просо, палента, брокула, карфиол, кромид, пашканат, амарант и киноа. Прв пат слушам дека маслиновото стварало грчеви. Ние почнавме со репкино масло од 6м (и тоа е препорачливо), но многу други почнуваат со маслиново екстра вирџин.
Кај мене Леа на почетокот се гадеше од пасирена храна, па затоа и давав блендирано. Возможно е од тоа што компирот ти бил пасиран да и се гади. Јас и го блендирав компирот со повеќе вода (од таа во која се варел) и никогаш не станувал леплив како гума, напротив си стануваше баш како пире и многу го јадеше. Пробај со блендиран компир, можеби ќе почне да го јаде.
Јас само белото месо го давав, се друго фрлив. Го сварив во експресен лонец, и се што беше бело со малку од водичката го спакував во чаши пластични. @joy1 можеш блитвата со ориз или не брзај прво воведи киноа, просо па после блитва. Можеш авокадо, брокула, пашканат. Јас исто кога воведував размислував во таа насока, да дадам прво работи со кои ќе можам да комбинирам после. Значи лук, кромид, келераба дадов покасно, зошто ги сметам за некој вид 'зачини'. Црвена тиква додека ја има дај, палента можеш да воведеш, авокадото со се оди. Еве не ветувам но ќе се потрудам утре во лп да ти го пратам редоследот на воведување кај нас ( зависи колку ќе заглавам на работа). Само што ние немаве грчеви и меѓу првите намирници ми се и брокула, карфиол- ќе видиш.
Ако успееш едно копи пејст и кај мене во лп би ти била исто благодарна. Инаку ние стагнираме со воведување нови вкусови оти синко ништо не јаде, дури ни тоа што досега јадеше без проблем.
И κај мене и κај мене Немој да ме изоставиш @leona83 Јас κомпиρот го давам блендиρан(со повеќе вода во κоја се ваρел)и не ми е леплив баш супеρ κашичκа излегува. Ќе пρобам утρе оρиз со бρоκула. Па и јас планиρам палента,здρавје.
Немавме никакви проблеми ниту со кромид, ниту со лук (овој оди после 7), мада нема зошто да се брза и со нив зашто повеќе се за вкус, не се главна храна. Брокула и карфиол да, веројатно може да создадат гасови кај некои деца, но сепак со причина се на листата од 6 месеци. Затоа се воведува малку по малку, постепено да се навикнува дигестивниот тракт на разноврсна храна.
Mamicki dajte sovet...pocnavme da podkasnuvame,probavme jabolce,morkov,banana,pa ovie tri dena tikva...posle da pocnam da gi kombiniram ili da prodolzime so zelencuk?Dali i koga oriz,zitarici?Sinko ima 5+8 dena i e od prv den na AD...
И мојов не сакаше компир да види. Месец дена не му давав и после му дадов испасиран(не сакаше ни да го види блендиран) со млеко кисело и морковче(путер обавезно) и сега јаде без проблем како и да му искомбинирам. Блитвата е убава со ориз и мл.кисело и путерче нели . Палента исто со млеко кисело или јогурт можеш. Јас палента и мл.кисело воведов на 6 супер ми прифати. Кромид му дадов сега пред некој ден јадеше се супер ама газето црвено после какање така да не го форсирам многу
За житарки нз и јас уште немам дадено. А ориз слободно давај ќе имаш и повеќе комбинации после. Можеш и компир исто така. Па прави комбинации некое време па можеш да почнеш од 6 со спанаќ блитва и сл. за да не му дојде се одеднаш на малото