1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.319
    Допаѓања:
    37.254
    Е да. Не знаев дека таа е за да нема запек. Не сум давала презреана.

2. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    @sofi2107 не е точно дека на ад децата имаат висок хгб, моето на ад имаше послаб хгб.
    @Annath може потедално постапката за пудингот? Јас му правам демек пудинг од банана ,авокадо, какао цимет али нешто не го сака во последно време , му се здосади изгледа :D
    @eheFrau некаде пред годинка дадов аронија, некогаш ставам зрнца во кашите, но најчесто ја давам во вид на сокче, купувам органски сокчиња и ги разредувам со вода, оти е многу јак само 30-40мл од сокот смее дневно да се пие.

На eheFrau, Annath и sofi2107 им се допаѓа ова.
  3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    @alisijad да, сепак пишав дека е индивидуално и највеќе зависи од резервите кој ги има од мајката ( од последните 3месеци пред раѓање ). Но, еве во глобала поголем е процентот на доените деца да се со малку помал хемоглобин. Можеби е коициденција, но и овде на форумов на тој податок наидов читајќи. Затоа некој педијатри советуваат и порано со дохрана да се започне или некоја намирница ( како на пр.жолчката да се воведе од 6+ ) кога почнува да се јавува онаа физиолошка анемија. Мада реално сепак е и до генетика ( така педијатарката ни објасни ). Али среќа кај нас само мал период беше 105 и со одредени намирници од кој највеќе со семето од коприва, аронијата и жолчка го кренавме за брзо и се надевам ќе остане вака па и подобро ќе е, кога конечно ќе почне да јаде по целосен оброк мојов нејадач.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Da spodelam moe iskustvo so bananite.
    Maliot koga imase osip mislevme deka e od banana. Pa citav se sto treba i ne treba za bananite, deka se prskani preku 50 pati za da opstojat.
    Zaklucokot koj go donesov od seto toa, najzelenite banani kupuvajte gi.

Eve i eden interesen podatok,
    Monkeys are vegetarians and they eat bananas. They prefer the green kind but they are also okay with yellow bananas as long as there are no black lines on the skin.

@Bojana 123
    Jas pocnav so zelencuk, posto ovosje sekako kje jade, i eve na 10 mes so molenje ovosje jademe, dodeka zelencukovite kasi gi obozava. Mislam deka ne pogesiv. Pobitno nekako mi e zelencuk za rucek da jade ubavo.
    Pocnav so tikvica, morkov, kompir, brokula.

На NNA, Belabelinakinder и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Какви јајца давате?
    Јас досега само домашни ама луѓето од кај шо земав немаат врќе, дека зима па не носеле кокошките. Се мислам да дадам од овие купечки обични...

6. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Ај уште еднаш да прашам, почнуваме со вкусови, сакам да прашам за намирници на кои не им е сезона. Подобро е да давам купечки каши, или да купам свежо овошје на кое не му е сезона сега? На пример најдов сливи црни свежи во веро, подобро е од нив или купечка каша? Како правевте вие? Или па суви да дадам? Ова како пример само. Замрзнато дома немам ништо.

7. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Kupecki, eve varam i jas. Ovde ne ni znam od kade bi nasla domasni.

Jajce od prepelica od koga moze da dadam?

Edit: @SophiaBella slivi konkretno suvi davam. Visni neli ne im e sezona, pa zamrznati na natureta.
    Koga naogam 100% ovosje na hipp kasite i toa kupuvam i davam.
    Mango dva tri pati kupiv, skapano koga go presekov, a od nadvor mislis neuzreano. Pa kupiv kashi na hipp mango praska jabolka mi se cini, 100% ovosje.
    Kombiniraj. Konzervi izbegnuvaj ima sekjeri. Podobro mislam zamrznato, barem jas taka zimam grasok, boranija, visni...

8. Две Принцези

Две Принцези Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    376
    Колку месеци сте мами?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.853
    Допаѓања:
    202.956
    250 мл млеко за една жолчка, и лажица нишесте. 200 мл млеко на оган да зоврие, а остатокот го матам со жолчката, со вилушка, и после го додавам нишестето да се измеша убаво да нема грутки (млекото да биде ладно). А во млекото на оган што е, може да ставите урми, или кафеав шеќер или било што друго за засладување, освен мед, медот се додава кога ќе биде готов пудингот и оладен барем на телесна температура. Кога ќе зоврие млекото, малку додаваме во смесата со жолчка со постојано матење, да се „навикне“ жолчката на топлото, па после се истура целата смеса во тенџерчето каде што се вари пудингот, со постојано мешање, додека да се згусне, па се трга од оган и се остава да се олади. И толку. Може и со вода, ама не е исто на вкус, но на моево не му пречи.

На alisijad, LiliBoz, karibian и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Две Принцези

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    376
    Ние сме 6 м и две недели,со јадењето мака мачиме по многу малце јаде некаде по 5 6 лажици инаку сме на доење,или да земам да ја изгладнам повеќе или незнам, кај вас како е??

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.853
    Допаѓања:
    202.956
    Само трпение, ќе пројаде. Нуди јадење во време на оброци, колку ќе изеде, толку. Постепено ќе зголемувате количина. Изгладнувањето не е ефективно воопшто. Давај цврста храна кога не е нервозно, плачливо или гладно, за лека полека да се навикнува на вкусовите. Моево не јадеше добри два месеци кога почнав на работа, ама со тек на време почна се да си јаде, соодветно за возраста. Само трпение треба.

12. Две Принцези

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    376
    Така и правам кога е време за оброк и давам колку јаде толку па после цицање зошто гладна

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.853
    Допаѓања:
    202.956
    Цицањето не е од глад секогаш. Како и да е, кога е весела и не е гладна, убаво е да даваш за проба, затоа што така полесно може да прифати нов вкус. А кога е гладна и нервозна, се што сака е да цица, и тешко може да ја натераш да јаде нешто што не и е познато. Кога ќе има цел оброк, ќе си знае дека е време за ручкање, а не за цицање. Само стрпливо.

На manako1 и Две Принцези им се допаѓа ова.
  14. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Кашичките кога и ги давам имам чувство дека ги голта одма. Од кога се учат да жвакаат барем малку. Ми е страв да пасирам да не се задави и се блендирам. Некни се задави од ептен мало парченце јаболко:( што му избегало на блендерот:)

15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    10 месеци.
    Те прочитав да пробаш со изгладнувањето...немој од искуство. Ми кажаа така да пробам и ајде реков 1ден ден ќе пробам. Околу 12ч цицаше, околу 15ч понидив ручек и иста не отвараше вриштеше, ај реков ќе издржам колку и да ми е тешко и пробав уште неколку пати до 17ч и не бре дете уста не отвара зајде и на крај му дадов да цица. Веќе таа метода не ја применив зашто беше ем неуспешна ем дете се измачи. Свашта пробував и секакви начини за да јаде и џабе беше дали во денот 50гр ќе изедеше. Со сила и небива да се рани и не практикував. Но, еве сменив тактиката на доење и дали е до тоа или до периодов ама сега си јаде све без проблем. Али никогаш повеќе од 150гр нема изедено оброк.

На Две Принцези му/ѝ се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.991
    Допаѓања:
    9.374
    Jas sum porasnala so cokolino, nisto ne sum stavala vo usta ama bas nisto i toa sto so sila ke mi go piknele ili sum go plukala ili sum povrakala. Pa ete samo cokolino sum jadela ne od sto sakala majka mi da mi dava tuku od nemukaet,toa e. AMA jas tek sega na 30 god si imam posledici od takva israna vo detstvoto. Toa sto jas sum izrasnala so cokolino nema i moeto dete so cokolino da go rastam. Mozebi ednas mesecno kako uzinka da kasne edno tanjirce kolku za smena. Zemav ednas holle zitna kasa i na pola kutija najdov nokt ! Od togas nemam dadeno nisto vestacko nit pa ke dadam.

На emkaemka, kukla21, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2016
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    211
    Од морковот правиш сок, претпоставувам, а од другите веднаш каши правиш не разбирам, ако можеш објасни. Моето уште малку ќе биде 4+

18. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Zosto sok?

Varis morkov, go stavas vo blender i go davas na bebe. Sekoja namirnica taka posebno tri dena ja davas, pa posle kombiniras morkov i kompir, tikvica i morkov itn. Poleka samo so morkovot mene mi rekoa zapek od nego moze da ima.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  19. eheFrau

eheFrau Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2017
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    18
    Devojki portokal od koga dadovte? Malata mi e 11 meseci.

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Околу 12 месеци прв пат лизна свежо цеден сок од протокал. Обично после година се воведува.

На Mari-Ja и eheFrau им се допаѓа ова.