10 месеци беше кога сама посегна и малку се напи,немаше реакција,сега само така цело овошје го јаде не пие сокови.Ако нема реакција слободно давај мајка,но гледај само наутро да биде пробата.
Супер,најубаво нешто е овошејто,мојата сега има 20 месеци нема ден без овошје,а придобивките цела зима ја помина без ниедна настинка никаков вирус,бактерија,секој ден овошје и зеленчук.
Мали сте уште за пасирано вие. 5+ сте така? Нека си ги јаде кашите блендирани тие што се со ептен мазна структура одма ги голтаат забележав ако има пр. брокула се труди да џвака (колку што може без заби) Ме замисливте за бананите сакав денес да му дадам ама мм купил зрели. Инаку јас лично само зелени сакам најнезрелите... ама мислев за бебе подобро е позрела.
Мајка за бананите треба позрели,на лушпата да има како темни точки,тогаш е најздрава и витамините најдобро се апсорбираат.
Не мора 3 дена,за почеток мала количина,доколку нема реакција а не би требало да има,бататот е поблага верзија на компирот.Доколку добро го прифати давај слободно.
Dened dadov batat.Izlupen,na kocki secen i go varev na parea da omekne.izblendirav vo Nutri bulet.Staviv malku Ad deka bese mnogu suva kasa.Vkusno bese
Јас го обарив и му ставив од водичката да не е сува и со вилушка го изгмечив се скоро изеде друго од зеленчук што имаш дадено
1дно мало лажиче стај за прв пат во кашичката. Од кога и кога почнавте да давате суви смокви? И по колку во оброкот стававте? Различно ми е во табеливе.
Neznam zosto ama malava epten slabo mi jade.Pluka.So sila i davamneznam dali treba da e vaka na pocetok.Mozes ili majcino mleko ili Ad poubavo e.Potecno i im e poznat vkus.Morkov i imam dadeno.Uste utre Batat pa zdravje ili sliva,banana,tikva.
Не и давај со сила кога несака. Чим пљука значи несака. Само ќе и створиш страф и аверзија и понатака кога ќе види дека ќе ја раниш ќе вришти и плаче. На 4+ обично по 2-4лажички им се дава или може и сокче за да вкуси вкусови. Тек од 5+ може повеќе зашто почнува и цревната флора и дигестивен систем да работи поубаво. Сепак педијатарот како ќе ве советува така ќе терате. Едит: вие сте и превремено родени 34та недела ако не грешам. По дефолт се рачуна дека е 3+ беба и многу е мала за било каква намирница и вкусови. Кога го губат оној нагон на цицање и ќе знаат со јазикот да функционираат ( за ова имаш на гугле ) тогаш се спремни за дохрана.Не ми се лути на мислењево, сепак најубаво ти си знаеш.
Na 16ti pravime 5.Ne se lutam zosto bi se lutela.Mlekoto ne ja najaduva postojano saka uste.Pie po 150ml .Koga ke go trgnam siseto vristi saka uste.Za nea 180e mnogu.Toa e moe mislenje sekako.Pa zatoa vikam so kasicka kolku tolku ke se zalaze.Caevi nejke ni da pomirisa.Imam na Hole,Hipp pa kupiv I Becutan.Edna bliska ima bebe pa mi solese pamet kao drugive ne se dobri da kupam becutan deka blag ke go piela.A bevprotiv becutan zqsto ima mnogu sekeri.Nit nego ne go saka.So sila i kapnuvam voda nekolku kapki vo usta.Pedijatarot nisto ne sovetuva.Vo Str nema asalen dr
Е да, сепак порано од 3ч неможеш да и дадеш Ад. Незнам колку е дозата за нејзина телесна тежина од оброк. Зашто не секогаш е до колку месеци има, све зависи и од колку е тешка. Па можеби би смеело и повеќе од 150мл да даваш незнам, најубаво педијатар ќе каже. Те разбирам потполно, сепак ти си го знаеш најубаво своето дете и знаеш најубаво што му треба и колку. Муабетот ми беше само за оној дел во кој кажа дека нејќе да јаде и со сила и даваш. Но, сепак како приматурче се води како помала и сеуште дигестивен систем/варењето ни цревната флора не е спремна за никаква дохрана и може да дојде до нетолерантност, оптеретување, алергии, проблем со варењето итн. Педијатар најубаво ќе те советува што да правиш за ова што викаш дека ја осеќаш дека е гладна. Еве те читам дека и навечер и даваш некогаш...не ми се лути ама многууу е мала за навечер да јаде. Тек после 7-8мес можат навечер, но по препорака само со педијатар. Не брзај има време ќе јаде цел живот. Знаеш дека имам неколку другарки и пријателки со прематурчиња ( еве и во групата ми се повеќе од 5 мајки ) сите се советувани да започнат од 6+ со вкусови затоа ти спомнав, немав и немам лоша намера нит те убедувам сепак е твое дете. Немој на своја рака да даваш дохрана, намирници и количина па ни навечер за да не и направиш проблем на стомачето понатака кога ќе порасне. Или види најди тука во Ск педијатар ( има доста добри ) и еднаш месечно за на контрола ќе доаѓаш до тука. Сепак ова е нај другарски и нај добронамерен совет од мајка на мајка, се знаеме подолго. Бекутан никогаш не давав има најмногу шеќер.
Greska si neznam kaj vide deka i davam noke.Jas pisav deka cela nok si ja spie i ne jade.Na kg bebe 150ml mleko se racuna.Marina koga i izracuna trebase da pie po 90.Sega ako racunam po pravila od knigi treba okolu 160 .Ama sepak mislam mnogu e 180 da davam poso 160 merki so voda i hrana nema da se taman pa ke treba postojano da frlam.Taa vristese od glad koga jadese po 90.Ne se vodam po knigi i pisani pravila.Samoto dete si kazuva koga e gladno.Vo vrska so kasite so mi pluka,so mnogu majki zborev.Site mi kazaa deka toa e normalno na pocetok naviknata e na mleko.Imam tetka na ginekologija kaj bebinjata raboti.Isto mi kaza
@stevemila и јас се согласувам со @sofi2107 мала е уште за храна . На мене сите ме советуваа од 6+ да почнеме . А супер си напредува нема зошто да брзаш . Исто најдобронамерен совет
Toa e.Pocnav veke.Ednas dadov eden den i prestanav.Veke davam nedela i kusur.Nema da si igram so deteto pocni prestani.Ke navikne.Plus ne i davam 50,60gr.tuku lazicka dve od koi poveketo e pluknato.Taka da nemoze da ima.kontra efekt u nikoj slucaj.Si ja sledam super si e.Nit zapek nit nisto
@stevemila И моето бебе е предвреме родено (34та недела). По насоки на педијатар, со храна почнавме на 6+.
Може не ги сака тие вкусови денес со слас си јадеше а има денови со сила го јаде земај морков домашен тој е поблаг а тој во кеси е оржарениски и е за никаде биди упорна не се откажувај