За аронијата искрено да ти кажам ми е вака слушнато, па и овде прочитано, дека е многу јака и дека не се дава повеќе од 3 зрна, па така терам. Нешто посебно немам истражувано, зошто и како, така да податокот не ми е релевантен. Мандарини дадов некаде околу 10 месеци, алергија дотогаш немаше пројавено на ништо, а ми беше важно да прима прима природен витамин Ц, па престрашив и дадов. После одредено време (мислам 11+ беше) почнав да му давам и од нашиот цеден сок (микс од лимони, портокали и цитрони со банана) многу му се допаѓаше и секогаш бараше уште, па тие ги воведов така одеднаш сите, не едно по едно, и сега си пие дневно по 100-150мл. Киви дадов околу годинката и сега ни се редовни на мени. Јапонско јаболко на 10+ и давав 2 пати неделно, ама сега го нема веќе, а баш дава убав вкус на кашите. Ананас и манго дадов после годината. Грав и зелка се токмам многу одамна да дадам и секогаш одолговлекувам, па уште немаме пробано. Штом јаде месо и зеленчук не и се секирај. Исто и јас и ги вртам истите комбинации, посебно за ручек, се водам по правилото да има зеленчук со 3 бои секој ден, па денес на пр. ќе дадам морков, брокула и пашканат, утре батат, кељ и цвекло, па потоа пак во круг. За џвакањето те прашав оти и ние мака мачиме, исто лепче, бисквита, лешници си грицка за занимација, ама во јадење штом осети парче, го плука. Почнав од скоро, кога јадеме ние да му ставам во чинивче и на него, на парчиња, па зема нешто сам, пика во уста, ама повеќе ќе расфрла, дали 20г ќе изеде така. Па на крај пак ќе му изблендирам и ќе го нахранам. Манџи ќе јаде ли некогаш се прашувам???
Ќе јаде. Се е прашање на време. Пдобро и сами да ги оставате да јадат, секако под надзор. Макар и 20г изеле, повеќе ќе им се фати, отколку лапниголтни каши. Верувајте, само малку време е потребно. Брзо се учат.
Мајки од Битола од каде набавувсте младо телешко. Залихите ми завршија, а во веро барам веќе 2 недели немаат.
Devojki sto mislite za orizov?Dobar e ili ne?Od kolku meseci moze?Dali se mesa so kasa ovosna ili zelencukova?Ili podobar e prav oriz?Moze ima pisano ama da ne baram nazad
ЈАс го користам и сум задоволна ,го комбинирам со други намирници и бебе го ручка ,плус брзо се спрема можеш и со вода и со млекце да го правиш .
@stevemila јас го користев прво овај, па сменав на холе. Ги мешам и со овошни и зеленчукови каши. Почнав да го давам од 5 и пол месеци кога почнавме да имаме цел оброк Едит: немој да се водиш по упаството во однос на тоа колку мл вода. Јас првиот пат одев по упатство и ми дојде течен како супа. Сега ставсм помалку од око.
Јас лично никогаш не сум дала од овој ориз па ни од никој ваков инстант. Имаме во Мк ував наш ориз и најубаво тој користиго. Зар може ли да е ова во кутија поубаво, повкусно и поприродно од прав обичен ориз. Поубаво и поприродно е од овакви инстант во кутија кој се за 2мин готови и го немаат орегиналниот вкус на ориз на кој бебе треба да се учи и да го знае. Сепак ова е мое мислење. Ќе го зготвиш на пареа и нема да лепи. Како и да е ќе го комбинираш со друго нешто и нема да е лепливо кога ќе изблендираш. Јас еве до ден денес само на пара оризот за него го правам и зеленчукот. Ем не ги губат витамините така. Од 5+ почнав ориз да давам.
So poveke voda ke go izblendiraat i svrsena rabota. Ete mene ne mi e jasno zar veruvaat deka vo kartonov stvarno ima oriz?
Мелен ориз е исто има ваков и на сончева долина мелен, понапред во темава имаше мислам ако не грешам @Lolipop23 пишувано дека е чист ориз.
Мајки маџун што давате, да ми препорачате од каде да купам во мк? И што мислите колку е паметно покрај разноврсна исхрана да почнам со провен пробиотик за зајакнување на имунитет? Уплав од градинката имам, се гледа нели... А како да немам, кога тука здравството е лудо @Annath веруваш тука производи на цекин не се продаваат? П. Птуј имаат свои продавници и пилешкото е цена речиси колку телешкото. Овде свинско ретко купуваат, ама затоа па мисиркино не знам дали некој повеќе јаде од нив.