@Black girl Ло Бело мојот ги обожува. Сите 3 кутии ( различни вкусови ) ги купувам. Некогаш во каша ги ставам ама најчесто му давам сам си грицка па и јас му крадам @alisijad најздраво е црното чоколадо. Во право си, чоколадото со поголем процент на какао е многу добро за железото,хемоглобин кај бебе. Јас на мојот по неколку коцки Животинско царство му давам од време на време. ..... сеа ме распнаа дека сум за осуда што давам ... Јас искрено 2-3 пати во гриз му имам ставено од Бенквик какаото. 10+ е синко малку порано почнав. Во една од табелите по кој се водам е од 11+. Ама кога истражував налетав на некој искуства и мислења кај што даваат и може од 10+.
Alisijad ne me svati za jabolkite gi dadov kako primer deka posledicite (od zdrava i nezdrava hrana i kolku kolicinski) na dolgorocna staza se gledaat. Inaku mene poprifatlivo mi e da dadam jabolko sto ubavo ke go izmijam i ke go ostavam pola saat vo voda so soda da postoi a potoa ke go izlupam od korata nego li da dadam vestacka hran od kutija sto neznam od sto navisina e sostaven prasakot. A za crnoto cokolado da taka e,toa e opsto poznto, jas za maliot zimam so nad 68% kakao i samo takvo mu davam (i da sakam mlecno nemozam neli) ama toj ne go saka ke mu piknam vo usta pluka, isto i kakao neke ednostavno neke deteto cokolado. (Isto i tatko mu pa mene mi odgovara site cokolada sto mu gi nosat si gi jadam ) Black girl, lobelo biskvitite se premnogu blagi ama mnogu stvarno, sto e nestandardno za bskviti, mojt povrakase od niv duri i mene mi se slosi koga gi probav. Ama cim vie gi jadete ok,tie sepak ne se zamena za obrok kako na primer sto e cokolinoto. Inaku jas mu pravam domasni biskviti pa takvi jade sto smetam deka sepak e pozdrava opcija. Lolipop, davam griz,palenta, ovesni snegulki ponekogas ne gi saka bas, se na Davert (germanski) i na Immuno (italjanski) i se organski, preferiram celo zrno i bas ne mi e tesko da go podgotvam navecer samo go mijam i go potopuvam vo voda i si stoi cela nok ne stoja vrz nego i mu duvam , nasabajle samo varam 20 min ne 2 saata ko sto vikas zosto toa veke se kisnelo cela nok i brzo se vari. A za drugite obroci rucekot pogotovo mesoto i zelencukot koristam ekspres lonec pa taka da i rucek sekogas ima svez i zdrav za pomalku od 40 min so se mienje seckanje i varenje.
Супер, ама пак не сфатив што даваш во цело зрно? Пченица, овес, јачмен, ’рж, ориз.... ништо од тоа не се вари за 20мин.
Se vari be srcka kako ne se vari, kupi si ekspres lonec ke vidis kolku e lesno i brzo. Jas pred da go kupam se mislev strav mi bese da ne se poparam ili nesto ama go nauciv i sega e vo polna parea i za mali i za nas
Кога воведовте ужина и што отприлика давате за ужина? 10+ е и доручекот му е најкасно до 09.30ч. Ручекот околу 15.30-15ч. А вечерата околу 19-19.30ч. Цица кога сака и колку сака. Но, осеќам дека е гладен измеѓу оброците. Дали може ужина да се воведе и што би давала? И уште едно прашање....Дали за вечера може зеленчук да се дава или не?
Само да кажам дека колку и да се мие јаболкото и да се лупи, не можат да се извадат пестицидите. Тие се навлезени преку коренот внатре во овошката. Воедно, јаболкото се смета за едно од најнечистите и најтретираните овошки. Јас на малово му давам и природно и кашички. Во принцип само овошни кашички му имам дадено купечки засега да проба. Зеленчуковите секогаш му ги правам јас, без некоја посебна причина.
јаболкото можеш да го оставиш да одседи 2-3 часа во вода сода и оцет.Барем делумно ке паднат пестицидите.После секако го миеш убаво и даваш. и бирајте сегакогаш мали исчукани јаболка на пазар ,не оние големи жар црвени што светат.
Бебе има 6 месеци и една недела. Досега имаме пробано кајсија, јаболко, круша, слива, банана, авокадо, тиква, тиквица, компир, морков и брокула. Плус палента и ориз. Доволни ли е ова, да тераме вака или треба да воведам нешто друго плус? Што е до мене, би терала со овие, и онака засега само ги имаме воведено, не дека многу јадел од се ова....немало време, туку да не доцнам со воведување некоја намирница што е 6+?
Да, дека почнавме со 5 месеци со пробување затоа вака доаѓа Единствено цвекло и спанаќ би сакала да воведам поскоро. Од која возраст се тие?
цвекло ако домашно може ако не тогаш од 8 спанаќ не би дала пред полни седум ем што дава реакција ем што е полн со нитрати и немора да се брза со него
Не е крај на светот ако се даде чоколада или грицки. Ако воопшто не давате благо и благи работи, дали им давате барем да пробаат децата од својата родендрнска торта?Или кога одат на роденден да пробаат од тортата од другарчињата?Јас на големата и давам и благо и грицки и се,па фала богу супер е и со имунитет и крвна слика и се. А пак како се изразувате храна во "картон, хемија,фолија.."....мислиш ги труеме нашите деца. Па уште и дрски сте.
За роденденот на малиот му дадов торта од неговата и изеде цело парче. И ден денес кога одиме на гости и има торта давам. Ретко е ама давам. Исто така сега купив едни житарки во кутија на Холе бидејќи сметам дека тие се сто пати подобри од било кои на Виталија. Да не отворам уста за Виталија е подобро. Наеднаш тортата ќе стане поздрава од нив. Не се устручавам до толку со оглед колку брокула спанаќ цвекло мед овошје јаде на неделно ниво е ко за 3 деца да јаделе. Така да-да. Давам и торта и житарки од кутија , јес да ретко, Холе нема купено може повеќе од пола година ама никогаш не реков еј нема да давам веќе. Кога прочитав преска медот бил смртоносен веќе не знам што да кажам. СтрашнИ се хајкиве кои реално потекнуваат од параноични родители. До годинка давав органско, од тогаш па наваму давам и од пазар. Сметам дека веќе е голем а со оглед дека во градинка ќе јаде најчкарт- која е логиката да не му дадам прво дома да проба од тоа!?