Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.274
    Допаѓања:
    226.755
    Давајте си на децата се што мислите дека треба. На дете пред се му треба мајчинска љубов а потоа се друго. Немам време да правам домашни бисквити а искрено не ми ни текнало. А не дека не би направила некад кога би можела. Таман посла да не би. Домашни кифли проја чат пат палачинка некоја ќе му свртам.. да. Но бисквити искрено не ми текнало. Ете и јас сега ќе ги запишам рецептот :) На форум ќе сретнете и мајки што даваат стриктно органско и не даваат чоколади а ќе сретнете и мајки што бурек од силбо даваат за доручек (нека не се најде никој прозван) , поентата ми е -иако и двата случаја може да ви звучат претеризам ... тие на своето даваат, не на вашето. Затоа повеќе прстот кон себе него кон друг и советувајте се не се закачајте.

На gjoker4e, duffi, Belabelinakinder и 14 други им се допаѓа ова.
  2. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Кажете ми рогач за што служи ? Како се дава ? никогаш не сум давала ...

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.971
    Допаѓања:
    327.465
    CD515DF5-ABF1-4C9A-8C44-B5D5019519CD.png

табела за вовед на исхрана од педијатар.Пазете кому си ги доверувате децата,сериозно.

на 6 месеци препорачува сирење,на пет пилешко а веќе од 13 месеци сувомеснато.Што да не а?

а доле нешто као збунета па ај екслузивно нека се дои до 6 месеци.

да им се плукнам у дипломата на некои педијатри,нутрицинонисти и остали ‘специјалисти’!

На gjoker4e, artemidis, ada21 и 7 други им се допаѓа ова.
  4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Како какао е скоро исто, го ставам во каши, во домашни пудинзи, го земам од зегин здрава храна, но има и по маркетите од повеке фирми.
    http://www.immuno.mk/proizvod/rogac/

божее, која е оваа мрднатава :o ако е таа горе името прв пат слушам за неа :x

Последна измена од модератор: 16 февруари 2018
    На Mari-Ja, stevemila, VDT2906 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    На почеток не ставав мед и млеко. Меѓутоа само бананата не е баш доволна за да имаат благ вкус, јас ставав зрела блага круша, ама сега ги нема. Не знам што би ставила сега, евентуално 1 мала лажица шеќер, или ако имаш воведено маџун или агаве сируп.
    За расипувањето сакав да кажам дека е многу мала веројатноста да се расипат бидејќи не содржат вода. Се што е посуво, подолго трае. Меѓутоа и да ставиш вода не велам дека ќе се расипат, ама нема да ти треба воопшто, ќе ти треба потоа повеќе брашно и ќе ти излезат многу, нема да може да ги дотрошите.
    Со доза од 2 жолчки, 1 средна банана и 100г путер има за 10тина оброци.[/QUOTE]

Фала. Ќе ги пробаме, јас немам време да ги направам ама имаме баба мераклика за печење и тинтрање :)

На Mari-Ja и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    :x Сол во мала количина, ама сувомеснати може.
    Не верувам дека има мајка која би одела по оваа шема. Не во ерата на интернетот. Мада, се може...
    Ја избришав сликата која на братучетка ми и ја дадоа на државна болница кај нас.
    Се сеќавам само на свинско и киви на 7 месеци. И сокови.

На gjoker4e, Mari-Ja, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Ок, фала ти . Купувам утре ;)

8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    9.373
    Black girl Za mene koga pisuvas tagni me bar da procitam, ete ako vise si tolku eticna. Inaku da pravam doma biskviti i ne samo toa i leb mu pecam domasen vo pekac pa takov jade retko kupecki so konzervansi i aditivi i mnogu drugi jadenja. I se toa so zadovolstvo i ljubov go pravam i za da mu podgotvam barem dva zdravi obroka ili uzina vo tekot na denot sekogas naogjam vreme, zosto neli decata se prioritet za niv ziveeme, ne mi e povazno serija da gledam ili na net da sedam na lrimer. I ne samo jas tuku kako sto vide i drugi pravat neznam sto ti e tolku cudno i tragicno toa. I ako procepkas malku na net ke najdes milion recepti za kako i ti da si napravis ako sakas. Ednostavno obozavam da gotvam i sakam dur jas odreduvam sto ke jade moeto dete toa da bide domasno i zdravo koga ke porasne ke si odlucuva sam sto ke jade. Ako imas nesto protiv toa toa e tvoj problem. Tebe nikoj ne ti kazuva kako da go hranis deteto nitu pak ti se potsmeva sto davas eve na primer kupecki biskviti. Jas si kazav samo jas kako pravam a dali ti si davala kupecko ili domasno ne mi e nekoj faktor.

Eve brz recept koj najcesto go pravam bukvalno za pola saat so se pecenje, samo mesto banana deka sme alergicni stavam pecena tikva ponekogas i nekolku urmi dodavam
    Screenshot_20180216-232624.png

Последна измена од модератор: 16 февруари 2018
    На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    9.373
    Mi pomina vremeto za rediktiranje pa ke pisam vaka.
    Deteto mi e so alergii na hrana pa nemam bas nekoj izbor na kupecki proizvodi sekogas moram da vnimavam na sekoja sostojka i da citam sostav na proizvodot. Pa poprakticno nekogas mi e doma da si napravam od namirnici sto smee da gi jade a voedno i e pozdravo. Zatoa cesto i sum kreativna vo kujna koga gotvam za nego bidejki ne e lesno so ograniceni namirnici da gotvis i smisluvas recepti koi voedno treba i da se vkusni i interesni za da ne se oseti deka e porazlicen od drugite vo odnos na hranata. Biskviti, da doma pravam a zosto? Zatoa sto ne sum nasla bez mleko za deca/bebinja na koe e alergicen, zosto nekam da mu davam posni za vozrasni so palmina mast. Sepak toa e moj izbor za moeto dete.
    Nekoj spomna torta ne sme davale, a zosto sigurno ne od kejf, tuku zosto e alergicen na mleko ili jajce. Zosto nekogas i ako dojde i do mal kontakt so alergenot e strasno. Taka da koga ke vidite majka kako mu brani na deteto da jade nesto ne osuduvajte od odma zosto ne znaete koja e vistinskata pricina za toa. Zosto ne znaete kako i e na taa majka koga go gleda deteto so solzi vo ocite kako gi gleda vo usta drugarcinjata koi jadat od rodendenskata torta a toa ne jade i sedi na strana.
    Ama ete koj si ja nema makata neznae kako e znae samo da zbori, kolku da kaze nesto de ne deka podlaboko razmislil zosto e toa taka. Ama ako neka se potsmeva clenkata (si znae koja) kako i sto samata pisa deka jas sto pravam domasni biskviti sum za potsmev, epa ete mene ona mi e za potsmev zosto neznae da napravi ili nesaka ili ne se potrudilai dava na dete kupecki koi sekako ne se pozdravi od domasnite.

Последна измена: 17 февруари 2018
    На gjoker4e и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  10. My Make Up Bag M

My Make Up Bag M Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2016
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    423
    Zdravo mamicki. Nie sme 8+ , pa me interesira dali mozam da davam pavlaka i jogirt, i dali vasite bebenca podobro prifatija pavlaka ili k.mleko?
    Isto bi sakala da prasam za iskuatva, maka macime so zelencukovi kashi i kashi so meso. Nikako ne saka da gi prifati, 4-5 lajcinja ke kasne i toa so trista maki. Kako uspeavte da gi vovedete ovie kashicki?

11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Можеш кисело млеко. Од павлака нема потреба, киселото е поздраво и без додатоци. Павлаката е помрсна.
    Зеленчуковите каши ги пројаде со маслиново, ама вие сте големи, сигурно веќе даваш тоа. Лук, кромид, пашканат, целер ставаш?
    Поубави се така. Јас и фиде за супа ставам некогаш, со целерот и мевцето супер е.

На gjoker4e и My Make Up Bag M им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.944
    Утре ќе и дадам на малата јаболка за прв пат па ме занима дали давате само јаболка или заедно со млеко,вода?

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Чиста, измиена, излупена јаболка и изблендирана. Јас лично никогаш не варев нит обарував овошје. Немаш потреба млеко да додаваш зашто треба вкусот чист од јаболче да го вкуси. Ако имаш од Хип сокчињата од јаболка можеш да ставиш малце за да дојде потечно, мада јас искрено ништо не ставав само јаболка блендирав. После комбинирав со други намирници.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    На почеток обарував на кратко излупено јаболче и потоа блендирав . По некој месец почнав свежо

На stevemila и forumce им се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.944
    Планирам свежо да го дадам, излупено и изблендирано. Преска го ставив во вода, оцет и сода бикарбона да отстои за да се исчисте од пестициди. Зеленчукот ќе го варам а овошјето свежо ќе го дадам. Само не знам ако е многу густо дали да ставам млеко или вода било за овошни или зеленчукови. И дали треба да биде поретко или погусто на почетокот на дохрана

16. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Za pocetok e podobro malku obareno ili na parea.Polesno za zeludnikot e,da ne im napravi hranata maka.Dur se voveduva vkusot,posle svezo e ubavo da se dava.Jas na parea go stavav jabolkoto malku epten da omekne i blebdirav vo Nutri Bulet,dodavav malku od vodata za da i e potecno.Sega veke svezo ke go davam zasto e vodevedeno kako vkus

На eli25, Mia.milicka, IvanaCS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Јас никогаш млеко не сум ставила во ниедна каша. За зеленчуковата можеш од водичката во која си ги варела намирниците или обарувала,од таа вода стај малку за да ти е потечна смесата. За овошјето немаш потреба зашто и самото јаболко е водено,па и понатака било која и овошка да ја ставиш можеш ептен малку вода да ставиш. Мада најубаво е ако имаш домашен компот ( без шеќер направен ) стај од тоа,јас од компоти сум користела и користам течноста или од хип сокче може да стаам малку.
    Млеко не преферирав да ставам зашто сепак цицал кога сака и колку сака еве и ден денес,сметам дека вкусот на намирниците треба да го осети а не да му се смеша вкусот со млекото. Па здравје кога ќе потпорасне како и да е ќе му правиш и млечни каши,дали домашни приготвени или купечките кутии кој се мешаат со млеко ( некој се и со вода мешање зашто самите имаат млеко внатре ). Сепак е твој избор како ќе одлучиш.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. My Make Up Bag M

My Make Up Bag M Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2016
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    423
    Мaслинoвo не сме прoбaле дo сегa, стaвaм путер, крoмид, пaшкaнaт.
    Ќе прoбaм и тaкa.
    Фaлa ти нa сoветoт.

19. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Ве молам кажете ми, кога ќе почнам да давам кашички, дали веднаш да намалувам со дозата млеко, секако во зависност од оа колку изел (на АД е), или да не намалувам, и ако да, по колку млеко да намалам во замена за колку каша на пример? Ова прашање цело врреме ме мачи бидеји детето ми има ред за јадење и не сакам да му го нарушам, а истовремено не сакам да останува гладен меѓу оброците.

20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Путерот лично ми е гаден така стопен. Може не и се допаѓа. Пробај со маслиново, покорисно е, а и повкусно.

На My Make Up Bag M и joy1 им се допаѓа ова.