Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    40.091
    Првиот обид безуспешен.
    Ја ставив јаболката на пареа малку па во блендер, ама не ми ја изблендира. Го земав нутрибулетот од доле и во него не сакаше, се лепеше на страните, ставив уште една јаболка свежа исто се случи. Му дотурив вода и тогаш се изблендира ама беше многу течно. Малата не го сакаше, плукаше. Утре ќе ја сварам јаболката и така со вода ќе ја изблендирам. Се испонервирав. Не сакаше ни да цица после тоа. Во 7 цицаше а во 9 и дадов јаболка. Ѝ се спиеше и дури сега фати да цица и заспа. Дали не е била гладна па го плукаше и не сакаше да цица, не знам. Не знам ни како да и го темпирам времето за пробување оти си спие до 9,10 и кога ќе се разбуди одма сака да цица. :worried:

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    тогаш давај и да проба на следното цицање накај 11-12 нз на колку часа ја цицаш. Кога пробувавме и јас тоа време и давав после кога воведов цел оброк почнав да и давам порано.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    8.013
    @forumce јас и давам да проба неколку лажички пред да и дадам да јаде од веќе проба намирнива тоа е некаде накај 12-1h. За начинот на спремање јас го варам малку овошјето колку да омекне па го блендирам со рачен блендер и не додавам од водата во кое се варило бидејќи ке биде потечно.

На forumce, VedaG10 и stevemila им се допаѓа ова.
  4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675

Не се секирај ти оти нервозна и се мислиш хаос изнастанло :) тек допрва почнувате , многу многу пати ќе има прави фрли .. па несакало па прај друго , трето.. И за овошјето не си ти крива секоаш на сите така ни се прави без вода се лепи на околу , затоа ставај дали од водичката што се варело , или па од некое сокче соодветно на тоа што блендираш лажица две нека има течност ... Во 7 ако цицала тмн си е неможи одма да цица 2/3 сати не бараат обично најадени си се .. и плус ако била поспана затоа и нема да сака ...
    Наутро кога ќе стани надој ја после измеѓу подој понуди и пола сат пред следниот подој да пробувате гледај тоа да ти е до ова време до околу 11 за натаму за следните намирници да следиш ако има некоја реакција недај боже .. И или ќе ти плука или ќе ги приф од одма полека полека ќе се навикне опуштено само , ова се нови раб за неа :)

На forumce, ada21, VedaG10 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas i davam veke dve nedeli pa sekoj pat se nerviram.Na site strani kasa.Ona si igra pravi brrre so muceto i kasa leta.Napraj frli sme.Ti se lepi jabolkoti zosto malku e.Mozes i so viluska da ispasiras.Jas koga e malku taka i pravam,i malku od vodickata.Toa za pocetok dur voveduavas vkus,posle mozes samo pasirano nemora blendirano zasto ko sok ke bide.Trpenie srcka,sekoj den sama na sebe si vikam(fingers)

6. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Пробај да и дадеш пред да цица и после нека продолжи со цицање. Мислам дека така ке сака .

7. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Здраво , јас пак со прашање :) сакам да дадам тиквица за прв пат со ориз или палента (што веќе ни се воведени) па прашањето е дали може и кромид малку за вкус или и тоа треба 3 дена ?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.071
    Допаѓања:
    328.517
    ако и двете ги даваш за прв пат тогаш немој заедно.денес тиквица па утре кромидот додај го.

На stevemila и ada21 им се допаѓа ова.
  9. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Фала ти @joy1 :hug: секогаш си тука за совет

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Две Принцези

Две Принцези Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    377
    Мами,едно прашање од кое маслиново масло користите мислам од која фирма позз убав неделен ден

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Женски јас со две питањца.
    Колку растојание временски имате меѓу оброци и ужинка?
    Дали е ок домашен овошен јогурт да давам како ужинче т.е. блендирано овошје и јогурт?

12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Секако една лажичка ќе даваш. Не се мачи со блендер, земи обарена така мека испасирај ја со вилушка.

На stevemila и forumce им се допаѓа ова.
  13. pamukce59

pamukce59 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    15
    Dali ima nekoja majka shto pocna od deneska so probuvanje na vkusovi?
    Nas prva kasha e od jabolko
    Prv obid isplasheno I zbuneto bebe.

14. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Јас ги обарувам едно јаболко и една круша и после во нутри булетот иди поубаво од купената
    А да даваш каша покасно ние накај 1,2 му давам

Вчера купив од хип ориз дали да давам такво или да купам обичен па да варам и блендирам

Последна измена од модератор: 19 февруари 2018
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.694
    јас давам на хипп

На stevemila и Belabelinakinder им се допаѓа ова.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.713
    Допаѓања:
    40.091
    Пак и дадов и го плукаше. Ја сварив јаболката и ја изгмечив и од водата посебно и дадов ама и неа ја плукаше. После ќе пробам пак. Ме занима дали мора три дена една намирница да се воведува? Утре нели може морков да дадам или круша?

17. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Доволно е , можиш дади слободно морковче , можиш дури и да искомбинираш јаболче + морков малце ..

18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.694
    првпат воведуваш? и на синко кога давав првпат јаболче плукаше и се мрштеше ко лимон да е. нормално е. јсс давам барем 2 дена нова намирница. препораката е 3

19. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Во контекст на претходните муабети. Ориз не сум дала од тие во кутија, не дека имам нешто против, ете така сум одлучила дека ако го зготвам ќе е поубаво (не ме сфаќајте погрешно, можеби не сум во право, ама тоа што имам на лагер гледам да не го давам од готовите). Понатаму, цело зрно давам овес, пченица, рж, просо, хељда....и не се вари со саати, го варам најмногу за половина час. Гледам посебно кога сме дома (кога не е во градинка )да му зготвам па има време кога ќе станиме од спиење дирек ставам на варење, додека се пресоблечиме спремине измиеме, сварено е)....

Се редактирам: сите овие ги ставам во вода од претходната ноќ, и побрзо се варат

И уште нешто. Не значи дека ако некој дава нешто или не дава, дека е лоша мајка, секој правиме како мислиме дека е најдобро. Така да препукувањата која што прави и дали е нејзиното или моето правилно, не држат.

На stevemila, manako1, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Ако нека плука мојов се гадеше од силиконското лажиче сега давам со пластично и сега плука ама секој ден јади по едно тегличе тоа ни е мера а види и јаболката да не се киселки