дали давате од оваа оризот го пробавме го обожава а од ова сакам утре да му дадам. Е сега ме интересира како му давате каши јас еден ден благи други ден солени дали е исправно
Mali ste za sokovi. Jas sok dadov posle godina. Ne se preporacuva sok zosto nema kalorii a kupeckite nemaat ni vitamini tuku samo go polnat zeludniteto so tecnost i nema da jade posle
Majki, od koga pocnavte so finger foods? Malata ke pravi 8m i i davam biskvitcinja, smoki ponekogas, varen morkov da si gricka, banana... drugo?
Препорака е до 6 да се биде на Ад или мајчино. Не е точно дека деца на ад порано почнуваат. Баш вчера на телма гледав доктор зборуваше за ова.
Табела според педијатар што ќе ми кажеше. Не според табели од нет. Ако нешто некогаш ми требало совет овде од мајки сум прашала и ми помогнале. Некои почнуваат од 4 најчесто поради понизок хмгб. Мојот почна со вкусови од неполни 5 поради тоа. За месец дена од 105 хмгб отиде на 136. Ова е индивидуално сепак. Да, најубаво е педијатар да ти каже, не на своја рака. Сум давала и домашни и купени, првата година бевме на стриктно органско. Влегуваш во бубањ лесно, на почеток си леле како ќе успеам но потоа се си доаѓа на свое место. Не, не користам прирачник. Прирачник ми се искусни мајки и педијатар. Мене многу рецепти Сајковски ми ги кажа посебно за месото кога станува збор.
Докторите не се едногласни кога станува збор за почеток на дохрана кај бебиња. Некои едно кажуваат едно, други друго. Пример за глутен еден доктор кажува дека е најдобро помеѓу 4ти и 6ти месец да се воведе, значи во самиот старт на дохрана, а друг кажува покасно. И после ќе има збунети мајки.
Ова демек препорака на СЗО било. Никако да стасам да го побарам тој фамозен документ на СЗО. Брзински ова вика: Complementary feeding Around the age of 6 months, an infant’s need for energy and nutrients starts to exceed what is provided by breast milk, and complementary foods are necessary to meet those needs. An infant of this age is also developmentally ready for other foods. If complementary foods are not introduced around the age of 6 months, or if they are given inappropriately, an infant’s growth may falter. Guiding principles for appropriate complementary feeding are: continue frequent, on-demand breastfeeding until 2 years of age or beyond; practise responsive feeding (for example, feed infants directly and assist older children. Feed slowly and patiently, encourage them to eat but do not force them, talk to the child and maintain eye contact); practise good hygiene and proper food handling; start at 6 months with small amounts of food and increase gradually as the child gets older; gradually increase food consistency and variety; increase the number of times that the child is fed: 2–3 meals per day for infants 6–8 months of age and 3–4 meals per day for infants 9–23 months of age, with 1–2 additional snacks as required; use fortified complementary foods or vitamin-mineral supplements as needed; and during illness, increase fluid intake including more breastfeeding, and offer soft, favourite foods.
Around the age of 6 months значи не со полни 6 месеци, туку нешто пред да наполни 6? Една докторка кажуваше дека е битно да не надмине 6ти месец поради некои си причини.
Мислам дека се околу 6ти (близу до 6ти е ок). Ден пред 6ти или недела пред 6ти нема ништо да смени. Да не е ептен само што направило 4 ко што пиша членката.
на официјалната страна може да се симне цел прирачник околу 130 страни мислам е. Да седнам на пц ќе побарам
Значи по се изгледа најпаметно е да се почне од 5ти месец со пробување на вкусови, а веќе во 6ти да воведеш оброк. Бар јас од се што прочитав дојдов до овој заклучок.
Така јас ќе правам. Веќе почнавме со вкусови. @kukla21 Порано препораките беа дохрана на 4+ кај бебиња на ад, а 6+ доени. Сега е променето. А има мајки кои на доени бебиња од 4 + им даваат каши па и тетрапак. Они си знаат.
Мене малово последниот месец ми качи само 500г. Но бидејќи веќе ја дуплираше родилната тежина на 4 месеци, докторката рече супер е, не е воопшто малку. И нејзин совет на 4 ипол месеци да почнеме со вкусови јаболка, морков, круша, слива, кајсија. Се да биде варено на почеток, а понатаму овошјето свежо да го давам. Јас сепак ќе си почекам да наполни 5м па ќе почнеме со пробување на вкусови.
кога ќе почнеш да храниш да знаеш дека нема да качува толку колку првите неколку месеци. како растат така се помалку ќе качуваат. и нормално е. во спротивно ќе се 20 кг на годинка
Prvo i osnovno nikogas ne slusaj od strana lugje, nikogas, pravi kako sto ke ti preporaca pedijatar i kako sto mislis ti deka e najdobro! Od 4+ se pocnuva dokolku ne napreduva bebeto ili ako postoi drug problem toa pedijatar preporacuva. Najdobro spored mene e od 5+ za veke od 6 da imate obrok. Domasnite kasi se najubavi i zdravi, kupecki (vo tegla, ne karton) davav koga ne sum bila vo moznost domasni da dadam, toa znaci koga sme izlezeni, na odmor, i sl. ama i togas pocesto od domasno prigotvena i spakuvana vo teglicka si nosev so mene. Priracni ne ti treba ne e.deteto masina nekoja pa da go rakovodis po priracni se pocnuva so nekolku lazicki po tri dena od osnovnite ovosja i zelencuk od nase podnebje. I da site sme bile zbuneti na pocetok, ama ke se uhodas.