Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Avokadoto e najdobro so banana, pola avokado so lazica izdelkajgo samo zoltion del i pola banana pasirana... idealen dorucek, ostanatiot del jas go krkam na 7m i go dadov

ada21 likes this.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Авокадото е меѓу првите намирници за воведување дохрана. Може и од неполни 6мес да се дава. Авокадото ти е неутрално и со салати иде комбинација. Значи слободно можеш да го комбинираш и со некој зеленчуци. Од зеленчук го комбинирам со спанаќ, блитва, морков, цвекло итн. Од овошје со све го комбинирам најчесто со тиква или со некоја покисела овошка за да малку неутрализира. . И со сите житарки :киноа,амарант, просо,овес, јачмен и рж.
    Имаш рецепти за со авокадо на јутуб и на гугле рецепти за бебиња.

Marija_Magdalena, eli25 and ada21 like this.
  3. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Здраво мамички. 8+ сме и сакам на бебе со ручекот денес да му дадам малку леб. Кој го давате вие? Ако не е за тука прашањето преместете.

4. ada21

ada21 Популарен член

Рецепти за со авокадо знам еден куп , ама не за бебе :lol: омилено ми е мене :inlove:
    Фала ви на советите , дадов во комбинација со палента и банана:hug:

5. Marija_Magdalena

Jas pocnav so dvopek na 7 m a leb domasen

Majki, od koga pocnavte so grav? I so sto go kombinirate? A i pogore prasav za finger foods koga vovedovte?
    Pasteta od grav?

Last edited by a moderator: Feb 22, 2018
  6. joy1

joy1 Форумски идол

грав после година дадов јас

sofi2107 likes this.
  7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Баш сега те прашав во темата за мени да не ви е рано за грав. Немате ни 8мес гледам за ручек имате грав. Ние сме 11мес скоро и грав сеуште не сум дала и немам намера да дадам набрзо. Гравот е многу тежок поготово за бебе од неполни 8мес па и 8мес да е. Педијатарот наш грав и зелка препорачува тек после 1г. Сепак ти најубаво си знаеш мада не сум сретнала педијатар што дозволува грав на таа возраст. Те читнав и внатрешни органи т.е. пилешки џигер даваш. Не се мешам сепак најубаво си знаеш ти ама сакав само да ти пренесам совет и мислење. И тоа пред 1г не се препорачуваат внатрешни органи од животинско потекло. Ако сум грешка нека ме корегира некој од поискусните.
    Паштета од грав? Што е тоа?
    Ако мислиш на паштета паштета еве ме 38г никогаш паштета не сум јадела. Најнездрава храна. Извини.
    Фингер фуд кога бебе ќе знае да џвака и да го врти парчето во уста т.е. да не голта парчиња зашто недај Боже може да дојде до гушење. После 10-11м е најсоодветно време мада сепак зависи и од самото дете може и после 1+г. Бебе кога ќе фаќа со две прстиња од парчето значи е спремно, обично до 9-10мес сеуште со дланката фаќаат т.е со цело раче. Кога ќе почне со палец и показалец да фаќа парченца, да џвака и врти храна во уста и не голта дур не изџвака....тогаш е дете спремно. Ова не се однесува на бисквита и сл. туку на оброк фингер фуд каде бебе само ќе јаде парчиња исецкана храна. Мали сте уште за фингер фуд, полека ќе поминат брзо месеците и ќе јадете и така и забавно ќе ви биде.

Marijanz&, TheSecret, eli25 and 2 others like this.
  8. Marija_Magdalena

E fala ali sepak se raboti za 10 tina zrna ali ova e vtor pat sho i davam pa ne znaes kako go jade, uste da imase uste ke jadese heh fala na sovetite, pedijatarov pak ni veli sve davajte, (mislam deka e vreme da go smenam, i taka pred penzija e) a dzigerot ednas i go dadov i toa edno parcence malo...pojke mi strav od meso i jajca otkolku od zelencuk i grav

sofi2107 likes this.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Ако се домашни јајца и месо нема зашто да ти е страв. Гравот не е стдашен ама е тежок за нивниот метаболизам и за меше.
    Јас од 6+по препорака на педијатарот почнавме со жолчка поради опаѓањето на хемоглобинот и 1мес според препораките и совети ја воведував. Супер прифати и до сеа на ништо нетолерантност/алергија па ни црвенило не покажал. Само јајцата ги набавувам домашни од проверен човек.

eli25 and Marija_Magdalena like this.
  10. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Мајки, дали може спанаќ да воведам на 7+? Ако да, како да го спремам и колку да ставам за почеток? Дома имам авокадо, морковче, ориз. Можам ли да направам таква комбинација? Фала ви

11. Marija_Magdalena

Da imame i nie domasni jajca i meso(pilesko, zajacko, svinsko) mislam svekormi ima hehe a i gravot ni e domasen kako i mnogu dr zelencuci, i kaj nas hemoglobinot bese slab, ali kako si rastat taka raste i toj :) a sto se odnesuva do finger foods da znam procitav na internet ali me interesirase iskustvo kakvo imate, onie so postari decinja neka spodelat :)

12. eli25

eli25 Форумски идол

За спанаќот во ремедика ми рекоа да го воведам на 5+ а матичната ми рече 7+ Мислам да смееш

Mia.milicka likes this.
  13. love make up

love make up Истакнат член

Здраво мамички, 6+ е синко, дали ставате некое масло во кашичките? Кај да најдам рецепти за кашички (освен бебе готвач ) ? И дали е за загрижување, денес е 5 ти ден од како не се "какил" :(

14. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Vikaat normalno e do 7 dena, jas ne bi izdrzala. Daj mu sliva, makar vodicka/sokce od sliva.
    Maslo od pocetok na dohrana, maslinovo, podocna kokosovo i nekolku pati leneno.
    Za maslinovo na 250 gr kasa, edna lazicka maslinovo se stava.
    Recepti: Sto bi jadela ti, toa i na bebe davaj mu, mislam na slednovo, ako ne bi jadela piperka so palenta, nemoj ni nemu.
    Jas licno palenta so jabolko i tikva ednas mu napraviv, ja probav, ne mi se dopadna i ja frliv, mu dadov druga kasha. Ama toa sum jas, palenta cel zivot so kiselo mleko sum jadela, pa blagata varijanta ne mi odi. Vodi se po tebe i nema da zgresis :)

Last edited: Feb 22, 2018
    sofi2107, forumce, stevemila and 2 others like this.
  15. love make up

love make up Истакнат член

А дали ладно цедено маслиново (прочитав некаде не треба ладно цедено ) .... Му сварив денес компотче од суви сливи, но се уште ништо :( . . . Пробав нежно и топломер во газето , и тоа без успех...

16. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Истото би го пишала и јас, и јас не мешам многу вкусови прво ја не би го јадела а не оа на бебе да му дадам бема шанси, ете за пример и јас палентата на пример ја давам само со кисело млеко или јогурт со друго никако.

17. karibian

karibian Популарен член

Домати и пиперки од колку месеци се воведуваат?

18. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

E toa e vekje nauka, dali ladno ili toplo go cedele :?:
    Ne znam iskreno.
    Na bebi stapce namackaj krema za gaze i pak nezno probaj. Posle masazi pravete, vozenje tocak itn.
    Ne sum imala takva maka, tuka ne mozam mn da ti pomognam. Toa pisuvam jas sto bi napravila...

Edit: ete forumce pomogna. Eve slika od moeto.

Attached Files:

Last edited: Feb 22, 2018
    love make up and stevemila like this.
  19. forumce

forumce Форумски идол

На шишето од маслиновото треба да пишува extra virgin, тоа било најквалитетно

love make up, Mari-Ja and stevemila like this.
  20. Sofronko

Sofronko Истакнат член

На ад е или на мајчино млеко?