Ако збориш за оној проќељ од рамстор во проѕирно со зелено ќесата...хаос го фрлив само што го отворив дома за да му спремам на малиов ручек. Беше пола скапан од што беше цел воден, дури лигави беа некој и потемнети. Едит: и секад начекувам скоро исчукано и скапано авокадо во Рамстор или сум баксуз ( оној Рамстор во Капитол ). Па само во Веро си го купувам.
тоа со години е така. јас два пати се зезнав и веќе не. прокељ само од пазар искрена да бидам од маркет немам купувани зеленчук овошје освен авокадо. посвежо ми е на пазар а и редовно наоѓав некој што уз пат продава пример 5 кг крушки зошто толку му никнале во двор. верувам тие се подобро чувани а вкусот е..
Ние среќа имаме викендица надвор од Скопје и татко ми таму со години сади овошје и зеленчук. Секогаш имаме и во длабоко од она што може да се замрзнува,компоти, сокови итн. Све што прави последниве години од сокови, компоти и салца е без шеќери и сол ради децава дома. Па среќа таму во комшии има чуваат и некој животни па за јајца и месо пилешко и телешко немаме мака проверено е. Што ти фали кажувај одма ти препраќам ако ми е у залиха Ете купувам она што не расте на наши простори. Еве денес јаболка немав и на пазар како што викаш бев и јас, ги купив оние шо би рекле како скапанки што се. Зашто оние убавите големи и сјајни се никакви.
фала ти што се понуди јас јаболка праска слива и некои такви имамо кај моите а зеленчук летно време од свекрва зимам. Ќе се трампаме ако ти треба сирење урда мед домашни
Ednas vo ramstor kaj zelencucite slucajno nacekav razgovor so eden vraboten i pretpostaven negov cinam menadzer bese zosto znacka imase i vo odelo bese. Vraboteniot mu vika ovie suvi se veke (za nekoj zelencuk bese ne se sekavam tocno) a sefof ako de daj toa prskalkata i pocna da gi prska zelencucite i mu vika prodolzi prska gi na vrboteniov i si odi i se smee zadovolno. Od togas ovosje zelencuk od tamu ne kupuvam. Od pazar samo koga ne e zima kupuvam zosto ovosjeto/zelencukot preku nok go ostavaat na tezgite pokrien so najlon i vo zima navecer mrzne se pa ne mislam sto pati zamrznato odmrznato da jadam koga vise sum kupila svez, plus navecer sekakvi zivotinki setaat kucinja macki a hranata taka si stoi na tezgite bezrazlika dali e pokriena so nesto ili ne. Od vero pazaram sekogas, ne deka i tamu e sjajno ama ete nekako pobeznedno mi e. A koga imam domasno zemeno od nekade vise e druga prica
демек ако ги напрска ќе процвета зеленчукот.. со сила се прават глупи ... Јас од маалски пазар колку толку побезбедно ми е комбе него подрум кај што као што кажа може и животинка да влезе.. инаку вака од годинка. претходно стриктно органско или барем домашно.
Па шо не кажеш жено дека располагаш со сирење, урда и мед . Ако имаш од сите три работи на лагер дај да договориме во лп за бизнис одма купувам. Сирење и урда никако да најдам несолени и од проверено место. Еве го уште на малиов му немам дадено од тоа. Ајде бизнис одма праиш на форумов одма нарачки ќе имаш .
Имам замрзнато козјо несолено младо ако сакаш. За свежо направено тек пролет. Ако сакаш да ти пратам да си одмрзнете или ако не март април тазеќе ти набавам. . п.с. За бизнис немам до толку хахаха ама чат пат за некоја мајка ќе се најде. бе орг
Nie sme 5+. Jas sakam utre krushkata kuprenada ja dadam svarena. Tikva I jas najdov od edni rodnini. Tikvicka ke ja kupam
Првиот пат кога дадов јаболка ставив повеќе вода и испадна како сок. Денес ставив повеќе јаболко и круша во нутрибулетот, крушката беше водена и пак потечно испадна и поубаво се изблендира. Имаше некои мали неизблендирани парченца кои ги тргнав. Мала количина не се ич блендира убаво па неколку пати морав да ја вадам чашката и да ја протресам оти се лепе по страните. Малата изеде пола, а другото јас. Наредно планирам варена тиква и банана изгмечени со вилушка да дадам. Нутрибулетот убаво блендира ама кога повеќе ќе јаде ќе го користам повеќе. Свежа круша е поубава, ама ти си знаеш. Ако сакаш и свари ја да омекне убаво оти се тврди ама пуштаат вода.
Nie probuvame ushte vkusovi I jademe po edna namirnica. Krushata ke ni bide treta namirnica. Vie do kaj ste provuvate ili veke site gi imate probano
Јаболко, морков и круша имам дадено, по тој редослед. Ти што имаш дадено? Како поминувате со вкусовите пробување? Јаболката прв пат кога ја дадов ја плукаше, од морковот скроз малце, повеќе плукаше, а крушата убаво ја прифати, повеќе си јадеше. Следно тиква или тиквичка ќе дадам.