Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.945
    Минатата недела прв пат дадов и јас. По 2 дена една намирница воведувам. Имам дадено јаболко, морков, круша и тиква. Вака јас давав
    1ден јаболка, 2ден јаболка, 3д морков, 4д морков и јаболка, 5д круша, 6д круша и јаболка, 7д тиква, 8д тиква, јаболка и круша. Првиот ден само тоа што воведувам, а потоа во комбинација. Планирам сега уште тиквица да воведам, па потоа ќе комбинирам. Сега за сега тие ќе ги дадам оти се полесни за желудничето. Може и слива, праска да се даде на почеток. Потоа палента, ориз, компир. Друго не знам што. На почеток е тешко, ама со тек на време ќе се уходаме. Само мислам дека повеќе од 3 намирници не се даваат одеднаш

На stevemila и RedRevolution им се допаѓа ова.
  2. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    После ќе дадеш банана, после три дена круша, после 3 дена слива и откако ќе ги воведеш ќе почнеш да ги комбинираш, се дава прво поединечно за са се види дали би имало бебето некоја алергиска реакција према некоја намирница, бидејќи ако ги дадеп во комбинација и не дај боже да создаде реакција нема да знаеш од која намирница, но не значи дека ако некое овошје му создаде некаква реакција (црвенило,осиш итн) дека не треба повеќе да му даваш напротив ќе му го понудиш повторно коа паќ ќе му дојде редот за таа намирница

На stevemila, forumce и RedRevolution им се допаѓа ова.
  3. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Немаш појма колку сум ти благодарна за објаснувањево, исто ќе направам :*

Фала ви бе женски мноогу :*

Последна измена од модератор: 25 февруари 2018
    На Sofronko и forumce им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.945
    Ете и банана можеш да дадеш. Не ми текна, ни јас не сум дадела на малата. Кога ќе дадеш круша, може да се појави запек кај бебето. Ама во комбинација со јаболко и тиква не се јавува.

На stevemila и RedRevolution им се допаѓа ова.
  5. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Го скршивме мразот :rofl: како да јадел веќе претходно, ниту еднаш не плукна, лаком беб, после второ лажиче го фаќа лажичето и сам го влече накај устата хахахах, ја мислев кој знае колку тешко ќе биде, ама детево лакомо да ти било :rofl:

Фала ви уште еднаш за поддршката што ми ја дадовте :*:*:*

На Belabelinakinder, stevemila, Sofronko и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.945
    Уште еден совет од мене. Нареден пат кога ќе воведуваш ќе гледаш од сабајле да дадеш. За да следеш реакција дали ќе има.Така ми кажа педијатарот.
    Супер што си ручка уште од почеток.

На RedRevolution и Ano им се допаѓа ова.
  7. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Наздравје нека му е, што и да треба слободно прашај ;)

На RedRevolution му/ѝ се допаѓа ова.
  8. pamukce59

pamukce59 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    15
    Imame probano jabolko I morkov po 3 dena. Dva dena jademe krusha, utre planiram da ja kombiniram krusha so tikva (prv pat).
    Kolku kolicinski davash?

9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.945
    Па отприлика 1/8 од една голема круша и тиква колку половина од пакла цигара, можеш и 1/4 јаболка да ставеш, вкусно е. Јас правам по малку, оти не јадеше, само ептен малце, ама денес и се бендиса и целото го изеде

10. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Имам неколку прашања :)

Дали може да ги користам овие овесни снегулки?

Со кое кисело млеко да почнам, со што да го комбинирам и колку количински за почеток.

Бидејќи наскоро ќе почнувам и со вечера ме интересира како е најдобро да комбинарам пр. Овошни каши за доручек, житни за вечера, обратно или нема врска. Дали има некоја храна која треба да ја одбегнувам за вечера?

Прикачени фајлови:

11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Зошто да не, користи ги. Јас од зегин користам едни, никако да ги дотрошам.
    За вечера избегнувај благо. Од овошјето само банана може. Јас и јаболко некогаш давам.
    Најправилно е доручек чисто овошје, а вечерата житарка со млечен продукт ( кисело млеко, јогурт или ад) со овошје или чисто. На пример беби сутлијаш со ад, лепче со кисело млеко, јаболко бисквити и гриз, тарана со кисело млеко, палента со кисело млеко и тоа вртам јас скоро секогаш.
    Од кисело млеко давам битолско. Имам дадено и алпско, многу е убаво..Ама битолско купувам најчесто. Јогурт шипка детски со витамини.
    За почеток една лажичка кисело млеко, другиот ден малце повеќе и после давај си.
    Во првите комбинации го дадов со вишни како овошен јогурт . Со зеленчук исто со блитва или спанаќ. Убаво е блитва, ориз и кисело млеко. Ило брокула, морков, пченка и кисело млеко.

На karibian и kiki_riki им се допаѓа ова.
  12. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @BirMelek Благодарам многу, супер идеи ми даде за вечера. Малку сум збунета ама за брзо ќе влезам во системот :)

13. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ми треба совет. 6+ сме и имаме еден оброк, наскоро ќе воведам втор.
    Е сега станува во 9 и пие АД потоа во 12 каша, во 15, 18 и 21 часот АД. Кога да му го дадам вториот оброк?
    И првиот оброк да биде овошје а вториот зеленчук така?

И уште нешто овде наоѓам се од зел. и овошје, гледам да е био ама не е се био. Што мислите на пример за сливи, сега не му е сезона и како е подобро да давам суви или свежи?
    Гледам многу од вас а и по групите на ФБ се користат суви сливи и кајсии.
    И нектаринки од колку мес се? Видов свежи.

14. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Најубаво ти е оброкот овошен да ти е во 9 место ад, па ад па после вториот оброк. Така е најидеално.
    Првиот оброк мене ми е стално овошје, житарки, палента со овошје, гриз со овошје, а вториот зеленчук,месо.

Досега јас искрено не сум давала суво овошје, купувам свежо тоа што ќе најдам, а доколку не најдам купувам готова кашичка. Пр. Слива, праска, кајсија ги давам купечка кашичка.
    Нектарините мислам дека се 6+

На orhideea, sofi2107 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Доцна ви е појадокот. Наутро штом ќе стане не му давај АД. Нека доручкува, па АД ќе пие измеѓу појадокот и ручекот. Пример 09ипол-10 појадок со овошје, па накај 12 АД и накај 14-15 часот ручек со зеленчук.
    Јас свежи сливи сега не би дала. Подобро сушени, гледај да пишува дека се без конзерванси, или пак готова кашичка од органските (секако не премногу често, свежото, од тоа што му е сезона секогаш нека ти биде прв избор).

На Две Принцези и orhideea им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    И нам ни е покасно овошната каша, 11 и пол, па и 12 фаќа. Сум пробала и порано и не и не. Сака прво млеко и тоа е. Пишти и не сака уста да отвори кога и давав прво каша. Може ќе смени, ама сега вака тераме.

На stevemila и Sofronko им се допаѓа ова.
  17. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мојата исто сака прво млеко(на ад сме), тоа го пие накај 7, 7.30 кога ќе стани па презаспива. Потоа овошната каша ни доаѓа накај 10. 10.30 па после тоа наредно зеленчукот. Јас не давам ад измеѓу појадокот и ручекот, затоа што ако дадам ад, тогаш ручекот ќе ми дојди многу касно. Засега вака тераме супер, иако би сакала барем до кај 9 да и е првата каша.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.904
    Како прво, доцна ти станува. До 9 часот најдоцна треба да е појадокот, небитно дали е ад или млеко. Значи, овошната каша до 9 да е изедена, после ад млеко, ручекот да е најдоцна до 14 часот. После пак ад млеко до кај 16 часот и вечерниот оброк (сега ад млеко, после вечера) да е до кај 19 часот. А ако има уште еден оброк млеко пред спиење, тогаш вечерата порано. Во 20 часот, најдоцна 21 треба да спие.

@Black girl од еднаш пробување нема да се навикне. Секој ден треба да даваш во исто време, небитно што плаче. Ќе пробуваш секој ден, на крајот ќе прифати.
    Навиките ние им ги создаваме, редот така се прави.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Мене педијатарот ме советуваше дека до 12часот треба да биде изедена овошната каша, а не дека мора точно во одреден час да биде изедена, така да немаш гајле ;)

На stevemila и Black girl им се допаѓа ова.
  20. pamukce59

pamukce59 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    15
    Ja prv den od nova namirnica davam 3 polni mali kafeni lazicki. Sledniot den 4-5 mali kafeni lazicki. Tret den 5-6 mali kafeni lazicki.
    Neznam dali e dovolno, strav mi e da davam poveke a mislam deka saka ushte