Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.278
    Допаѓања:
    226.772
    не. општо за фирмата не.

2. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Sekoj den pravev domasna kasa i frlav.Vcera kupiv na Hipp od malite.Denes na dva pati i davav i si ja izede cela.Mojava ke e izgleda ko majka i.Se maznicko da krka.Najverojatno domasnite ne i se ubav.Drugo objansuvanje nemam. Poso pravev sliva i jabolko ne jadese.Eve denes isto,pa jadese

3. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Јас давам таква

@LiliBoz И јас давам на виталиа, која др да земам ако не е ок оваа.

4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.148
    Допаѓања:
    124.521
    Зошто?

5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Имаше и на фб чести објави каде во некој од производите беа наоѓани инсекти, па буквално и видеа каде отвараа чоколада и ќесички и внатре обавезно се имаше по некој инсект.
    Ако си член на ЖДМ баш пиши во лупата и ќе ти оскочи некоја од објавите. Би ти пратила порака на фб од некој од линковите ама излезена сум од забеганана ЖДМ.

Едит : од Good nature земи.
    kinoa-miks.png
    http://www.alkaloid.com.mk/kinoa-i-kinoa-miks.nspx
    Јас сега сакам овој миксов да го земам да идам до нивната продавница па да разгледам.

Последна измена: 27 февруари 2018
    На elcezelce, LiliBoz и eli25 им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.278
    Допаѓања:
    226.772
    хигиена крш, додај и препакуваат житарки со поминат рок.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.398
    Допаѓања:
    22.644
    Пола јаболче и пола морковче излапкано
    Денес пола банана и пола крушка и остана малце, зошто некако многу ми се виде. И давам кај 10-10:30 ама тоа време и е за цице и спиење, па ни доаѓа одма после каша.
    Инаку станува кај 7:30 8:00 -8:30 најкасно цица, дур се средиме едно друго. И немам кога. Од 10 ќе спие најдоцна до 12:30 -13:00 и незз кога да и дадам каша.
    Уште 2 дена вака, па нов вкус.
    Дали да и давам ориз зошто ќе идеме на пат и ќе не фати таму па дали да дадам ново или од понеделник???

8. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    2.843
    Мамички дали може на бебе интегрален леб купечки на жито лукс да му дадам?

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.278
    Допаѓања:
    226.772
    земи си зиртек за сваки случај со вас.

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ownage

Ownage Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    82
    Мамички бебето наполни 4ри месеци почна 5ти. До сега сме на ексклузивно доење и супер напредуваме. Педијатарот ни преширача да почнеме со пробување на вкусови и тоа со зеленчук. Па имам некои прашања:
    1. Што е подобро купечки или правени каши? Јас за почеток сакам да му правам па понатаму на хип ќе му купувам.
    2. За почеток само по 1 продукт на ден ли треба да пробува и така на секој 3ти ден нешто ново? Кога да почнат да се мешат?
    3. Како да се приготвува зеленчукот а како овошјето (свежо или варено, печено) и во која количина?
    4. Дали пробувањето на вкусови заменува 1 подој?
    5. Дали се воведува и вода или чај или сл?
    6. Што е потребно од прибор за подготвување и хранење?
    7. Кога да воведеме овошје, дали после полн 6ти месец?
    8. Каква положба треба да има бебето кога јаде (сеуште не седе само)?
    9. Кое време од денот е најдобро за цврста храна?
    10. И со што да почнеме прво, со морков, компир, тиквица... дали има некоја табела со редослед на воведување на храна и количини?

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.674
    Допаѓања:
    39.950
    Суви сливи може ли да дадам на 5 ипол месеци или мала е уште? Има потешкотии со какањето, дали од крушата, дали од тиквата не знам. Ако не јас да варам компот да пијам?

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.278
    Допаѓања:
    226.772
    подобро е тоа што ќе одлучиш. вкусевИ ќе меша кога двата вида ќе ги има пробано. пример јаболко и морков.
    Може да се обарува и да се пече. количина не повеќе од 100 гр. За почеток по 2-3 лажички ќе даваш а потоа млеко. 1 подој заменува оброк од 120 гр. дур не почне да јаде цел оброк после пробување даваш млеко.
    вода чај се дава нормално . Нема некој вид воведување.
    блендер за подготовка.
    Ќе воведуваше на изменило ќе гледаш по кое се воведува најрано а не дали е овошје или зеленчук. Јас почна со зеленчук прв оброк па потоа и овошје. Го учев на солен оброк (тоа не значи дека има сол туку дека ручекот содржи зеленчук ) така да воведував за време ручек.
    јадеше во релаксатор подседнат на 45°
    има табели куп ама најубаво по совет на педијатар.

пиј компот. или дај вода во која се варени сливи.

На emkaemka, Ownage, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.471
    Од крушата е. Таа создава тешкотии во мешето. Јас слива дадов исто на 5 ипол месеци.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.942
    1.Домашни каши се подобар избор, ако имаш од каде да купуваш и да се снабдиш со добри продукти. Ако ти е полесно, можеш и со готови да почнеш, ама повкусни се домашните.
    2. Секоја намирница која се воведува, првите два дена се воведува чиста, третиот ден се меша со веќе воведена. А може да даваш и три дена чиста, па потоа да мешаш. Се меша кога ќе се воведат повеќе од една, две намирница.
    3.Зеленчукот варен на пареа, или обично варен, овошје свежо, количините се индивидуални, но за пробување вкусови повеќе од десетина лажички нема потреба. Кога ќе воведеш цел оброк, тогаш грамажата на оброкот да биде 120 г, или повеќе до кај 150, 200, зависно од бебето.
    4. Пробувањето не заменува подој, туку кога ќе воведеш оброк од 120г, тогаш се прескокнува подој.
    5. Да, се воведува вода, по неколку лажички. Чај ако сакаш, по можност незасладен.
    6. Ништо посебно не ти треба, си готвиш во истите садови во кои што готвиш за вас, а за хранење има сетови наменети за бебиња. Изборот е твој дали ќе користиш блендер, јас препорачувам пасирање со вилушка.
    7. Изборот е твој, како што те советува педијатарот така прави. Овде најчесто се почнува со овошје.
    8. Бебето треба да биде под агол од 45 степени. И тоа само да може да го дигне горниот дел од лежечка, во положба од 45 степени, а тоа означува дека е спремно за да почне со цврста храна/
    9. Се почнува наутро, за да се следи одредена намирница ако даде некаква реакција, да може навреме да се реагира ако има потреба.
    10. Компир е 6+, тивкица или морков е добар избор кога веќе сакаш со зеленчук. Изборот е твој.

Може суви сливи за бебе, компотче направи му, исто и ти пиј. Ме чуди што има запек, обично и тиква и круша протеруваат, кај нас барем е така.

На Ema.Sk, emkaemka, Ownage и 3 други им се допаѓа ова.
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.148
    Допаѓања:
    124.521
    @Annath и кај нас од круша и тиква е така:)
    @forumce јас на 6 дадов сува слива, не ја сака многу, кисели му се па по една ставам .

Мајки кога воведовте 2 оброк?
    Имавме слаб напредок заради тоа што беше болен, двата педијатри ми рекоа да му воведам 2 оброк. Првиот го почнавме пред 3,4 нед. Другата недела сме 7+.
    Препораката беше уште од минатата нед да почнам со ручек , одложувам незнам зошто :^)

На forumce и Annath им се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.278
    Допаѓања:
    226.772
    чим ти рекле сигурно има причина. воведИ си.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    514
    До колку часот во денот треба да пробуваат вкусови?
    Еве 3 дена пробуваме ама неможеме да се погодиме, или му се спие,или му се цица :D

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.271
    Допаѓања:
    35.241
    На 7+ сте таман за втор оброк. Битно е да има некои 4 недели од воведување на еден оброк до друг. И ние на 7+ воведовме втор оброк. Единствено тој месец напредна едно кило. До тогаш напредуваше од 500 до 700 грама месечно. До тогаш педијатарот ми викаше му треба плус храна потоа ми вика леле крати сега не става ич житарки во ручекот за да не го здебелиме премногу. Детето си сакаше да јаде храна, не да пие млеко.

19. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Исто и моето имаше запек најверојатно од тиква, скоро 5 дена не успеа да се покака :|.

И јас имам неколку прашања:

Имаме пробано: јаболко, круша, слива, тиква, морков, тиквичка, компир засега. Количински кога давам прв пат давам 2-3 лажички, наредните денови повеќе, некогаш мешам и со друга намирница, но сепак сеуште немаме оброк кој би заменил подој, а сме 6+.

Е сега, дали е време да воведам оброк од овие намирници? Ако воведам, секоја нова намирница претпоставувам нема да ја давам чиста, туку мешана со некоја претходна така? Исто да ја давам новата 3 дена по малку смешана со друга? И за секоја нова понатаму исто вака?
    Колку да дадам грама за да биди оброк? 120 -150гр? Синчето си јади нема мака и 150 да му дадам би изел. Дали да нудам града после оброк или да го кратам тој подој?

Друго прашање, на пример давам тиквичка или сладок компир и не ми треба цела намирница туку само пола за оброкот. Дали можи да ја сечам на пола и да ја чувам во фрижидер за нареден ден? Колку време можи да стои така во фрижидер, и дали воопшто смеам така да ја чувам за бебе?

Добивме мал осип после вториот ден од сливата, мислам дека беше од неа, дадов свежа, а не им е сезона, па затоа се сомневам. Сепак не знам, не беше веднаш истиот ден по првата проба. Помина само од себе по неколку дена. Да пробам со суви сливи? Од каде да набавам без шеќери и чуда или нема такви?

Еден куп прашања, се надевам некој ќе ми одговори :$ Ќе има и уште гарант :lol:

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.271
    Допаѓања:
    35.241
    1. За пробување вкусови кога даваш мала количина можеш со купечки. Потоа кога ќе јаде повеќе ќе готвиш дома. Со готвење дома имаш слобода да мешаш намирници, да играш со текстури и слично.
    2. На почеток само 1 намирница се пробива три дена по ред обично претпладне за да се види дали има или не некакв реакција.
    3. Зеленчукот е варен, овошјето е свежо
    4. Додека пробува вкусови не се заменува подој. Воведен оброк се смета кога бебето ќе изеде миминум 100-120 грама
    5. Вода можеш по малку. Мојот на пример не сакаше.
    6. Јас готвев во обично тенџере и решетка за готвење на пареа за почеток. на почеток користев блендер потоа пасирав со вилушка некаде од кај 7/8 месец натаму.
    7. Во Макеедонија прво се почнува со овошје. Јас по препорака на педијатар воведував три дена овошје па три дена зеленчук.
    8. Ако не седи само барем 45 степени агол.
    9. Претпладне пишав погоре и зошто.
    10. Се почнува со ниско алергени намирници како морков, компир, батат, тиквица, тиква, јаболко, банана.

На stevemila и Ownage им се допаѓа ова.