Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Уште едно прашање како да го воведам путерот ,во зеленчуковите каши ли ,и по колку да ставам за почеток ?

На Две Принцези му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.877
    Допаѓања:
    203.020
    Да, во зеленчукови каши место маслиново масло, или во палента, гриз и слично после варење додека се уште жешки. Лажиче е доволно за почеток.

На Две Принцези и elcezelce им се допаѓа ова.
  3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.333
    Допаѓања:
    19.759
    Овошен јогурт домашен може да дадам 8 месеци е?
    и предлог намирници за 8 месеци кој да давам? :)

4. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Погоре има од софи неколку табели и плус од анатх мислење кое доволно објаснува се мислам :) погледни може ќе ти помогне :)

На sofi2107 и VDT2906 им се допаѓа ова.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    13.722
    Макарони од 8 месеци може? И со што најчесто ги комбинирате?

6. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Јас на Дивела ги зимам посните ситни макарони, од 8+ почнав да ги давам. Ги комбинирам со комбинации од : морков, брокула, карфиол, телешко, к.млеко, салца ( од домашни домати ама домат е после 10+ ), урда, спанаќ, цвекло, блитва, жолчка или грашок. Со некој вакви комбинации и некогаш и во релна потпекувам со некоја намирница друга. Комбинирам со она со што би ги јадела и јас.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    13.722
    Урда од која може?
    И цвекло од кој месец е? Да не е јак алерген?

Последна измена: 1 март 2018
  8. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    несолена урда 8+, домашно цвекло може веке од 8+ но купено покасно мин.9+

На stevemila, sofi2107 и Black girl им се допаѓа ова.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Еве и алисијад како што ти пишала. Урда и јас после 8+ почнав да давам несолена ќе бараш. Ја носат во Стокомак мислам секој четврток ако не се лажам. И во Кам често ја наоѓам. Мада ќе видиш и во поголемиве маркети само ќе гледаш да е несолена зашто солената има многу сол.
    Цвекло јас имав домашно па ако не се лажам мислам јас веќе од 7+ го воведов само заради хемоглибин да му качам. Купечкиот малку покасно, мада искрено ми се имаше десено и купечки да давам некогаш кога во миментот немав домашен.
    Ти сепак ќе дадеш за прв пат малку цвекло (едно тркалце со веќе воведено или чисто цвекло ) дај го со јаболка или јаболка и морков. Оваа комбинација за крвна слика и имунитет е најдобра. Можеш и малку маслиново масло да капнеш. Само што јас никогаш не варам цвекло зашто губи во варење многу ид своите благодети. Јас на пареа го готвам како и 90% од зеленчукот. Види дади па ќе видиш дали има реакција со црвено газе. И немој да се исплашиш од каката после изедено цвекло. Ако не дента тогаш нареден ден ќе е потемна и со црвени и виолетови траги ( се извинувам на описов ) ама да ти кажам за да не се збуниш или да не се исплашиш. Кај синко до сега на ниедна намирница не покажал нетолерантност/алергија па незнам што да ти кажам за цвеклото. Мада мислам дека не е јак алерген ама некој со искуство нека ме корегира ако сум грешка.

На VDT2906 и Две Принцези им се допаѓа ова.
  10. SonyaOx992

SonyaOx992 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    9
    Здраво ☺
    За малку полниме 5м. По препорака од педијатар коа ке ги наполниме 5 месеци да почнеме со вкусови. Јаболче морков слива. И ми кажа и зеленчук..
    Ме интересира како го подготвувате овошјето? Варено печено свежо? Наравно после блендирано. Мешано со вода или не? Течно погусто?
    Исто така кој зеленчуци? Колку дена да давам една намирница? Колку дена овошје па после колку дена и зеченчук
    ..
    Презбунета сум, прво ми е☺
    Ви благодарам однапред ☺

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Сите прашања ќе ги одговориш ако се вратиш некоја страна наназад и прочиташ низ темава. :)

На SonyaOx992 и Igle им се допаѓа ова.
  12. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.311
    Допаѓања:
    2.320
    Sakam da napravam donasen puding so griz I da dodadam malku kakao vo nego.
    Od kolku moze I kakvo.
    11 meseci xa nekoj den sme

13. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2016
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    4.783
    Од кога почнавте овошјето да им го давате свежо?

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Од прв ден кога почнав со дохрана само свежо овошје давам.

Од 10+ давам какао органско 100% какао, по малку помалце од пола мало лажиче ставам зашто е чисто какао и јако. За железо и крвна слика е супер. Педијатарката ни одобри.

20180222_202622.jpg

Се надевам ќе ти е од корист линков ( сејфуван ми е на моб на гугле ) , после прочитаново почнав да давам какао.
    https://cajeviza.net/kakao-za-dobro-zdravlje-protiv-anemije-za-lice-i-kosu/

Последна измена од модератор: 2 март 2018
    На eli25, Skorpija989, Две Принцези и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Ние почнавме со овошје, но читам по форумов некој почнал со зеленчук секој различно е советуван од педијатар. Една намирница се пробува 3 дена, ние прво почнавме со јаболко, па потоабанана,круша,слива,кајсија итн. Од како ги пробавме сите почнавме да си ги комбинираме една со друга. Се пробува 3 дена една намирница од причина што може некоја да создаде алергиска реакција(црвенило,осип,ситни брумчиња итн) па така полесно би знаела од која најчесто се исфрла, но тоа не значи дека ако се исфрла дека не треба пак да му ја понудиш на твоето бебе секако кога повторно ќе и дојде ред за пробување. Некои јаболкото го печат, некои го вараат секој различно ниедното ни другото не е погрешно. Јас не почнав со свежо овошје туку почнав со кашичките на хип или фрутек и една кашичка може да трае 3 дена откако е отворена и истата во фрижидер се чува убаво затворена. Почнав со кашички од причина што не можев да најдам убаво свежо овошје бидејќи во месец декември освен јаболко и банана незнам што друго можам да најдам свежо :) Зеленчук почнав да воведувам кога почна да го јаде овошјето како оброк, а зеленчукот му дојде како втор оброк.

На stevemila, SonyaOx992 и eli25 им се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.182
    Допаѓања:
    124.679
    Колку пати неделно давате авокадо?

17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Дур го имам цело и не го потрошам, значи може и 3дена по ред да го дадам за да не потемни во фрижидер. После дур не купам друго. Нема штета и 7дена по ред да го даваш во разни комбинации. Ми се фаќа отприлика некогаш и 4 пати неделно да го вметнам во оброк зависи дали го имам дома.
    https://www.google.com/amp/wholesomebabyfood.momtastic.com/avocadobabyfoodrecipes.htm/amp

На Две Принцези и eli25 им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.698
    Допаѓања:
    40.054
    Што правите во случај кога бебе не сака каша кога е гладно туку сака да цица? А после цицање нудам каша и изеде 10тина лажички.

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    За ова имав пишувано кога бев избезумена да не влијае на напредок. Буквално 2 месеци одбиваше каши некогаш дали и 50гр во денот ќе изедеше вкупно. Некој денови и ич. Таман ќе го седнев да го ранам се тегнеше и плачеше и бараше да цица ме тегнеше. И прекинував и давав да цица па пак ќе пробав и пак исто и се така во круг 2 месеци може. Ми дадоа као совет не давај да цица ќе сака да јаде и .... најголемата грешка и глупост беше што послушав, буквално 5ч не давав да цица и нудев неколку пати каша и не и не. Дете беше 5ч нервозно, кенкаво и се исплака и на крај дадов си цицаше и веќе никој не слушав. Си напредуваше перфектно иако немаше пилни и правилни 3 оброка. Педијатарката ми кажа да не фирсирам и никако на сила да не го ранам зашто може само да му створам стрес и аверзија. Сепак продолжив да нудам и оброци и кога како ќе изедеше. Преку ноќ смени и си почна пак да јаде убаво. Еве го сега пак 4дена ми одбива оброци и само сака да цица. Се јавив на педијатарката и ми кажа да не се грижам период е може пак се забите и да нудам ама да не форсирам сепак си надокнадува со цицање. Еве сабајле доручекот дали 4 лажици изеде и сакаше да цица и го оставив и се нацица и спие.После ќе понудам ручек и ако сака ќе јаде ако не со сила не му давам сепак си цица не дека ќе остане гладен.
    Само може и највеќе ми помогна редоследот на подои и оброци. Си цица ноќе кога сака и колку сака. Станува најкасно во 07ч и не давам да цица ( зашто веќе е цицан ) и најкасно до 9.30ч му давам доручек. После одма пак цица и спие. Станува и до 14.30-15.30ч цица кога сака и колку сака ама последно цицање гледам да е околу 13ч кога цица и заспива. После е ручек околу 14.30-15.30 и после пак кога сака и колку сака цица со последно цицање накај 16.30-17ч кога има последна дремка од 30-40мин и до 19.30 не му давам да цица зашто тогаш вечера па цица и си легнува околу 20ч најкасно. Вака кога го направив распоредот да е барем 2-2ипол сата без цицање пред оброк е само вака јаде. Види како ќе му е поарно, не секое дете е исто и затоа ќе пробаш и ќе ја најдеш најдобрата опција. Во секој случај мој совет е со сила да не раниш и да не форсираш доколку си напредува убаво и цица. Периоди се ќе поминат.
    Се распишав бајаги ама ај дур спие дете се може :D

На stevemila, Sofronko и forumce им се допаѓа ова.
  20. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Кога смее да се дава домат/доматно пире?