Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.474
    Брокула јас дадов меѓу првите намирници некаде 4ипол -5 месеци и немаше никакви проблеми. За гриз ви е рано мислам накај 8,9ти месец. Палента може со полни 6 месеци.

На stevemila, TheSecret и forumce им се допаѓа ова.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Палента, гриз и брокула од 6+ почнав. Мислам дека палентата и гризот некој ден пред 6мес ги дадов непамтам. Никогаш до сега немал проблем од ниедна намирница ( пу пу да не го подречам ).
    Само верувам знаеш за брокулата па и карфиолот дека не се варат ни обаруваат повеќе од 10мин. Па и 10мин е многу. За ова читни имаш и на гугле. Јас буквално малку ја обарувам, ама најчесто на пареа зеленчук готвам за да зачувам од витамини.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Дали гризот мора со млеко да се вари? Може со вода? Купив пред некој ден сакам утре да му дадам. Неделава правиме 8месеца.

4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Јас до 10+ со вода го правев гризот. Веќе после 10+ го правам со Алпско без лактоза. Ама не секогаш за да не внесува често тетрапак. Неуспешно ми беше и по 1ч молзење и неможев 200мл да одмолзам ни на сон (facepalm) и страф ми беше да не зголемам лактација па да имам проблем.
    Слободно со вода прави го и можеш откако ќе го направиш да ставиш малку органско нерафинирано кокосово масло, за да не ти е како лепак гризот. Како и да е со овошје ќе го правиш и кокосот е здраво да се конзумира. Ама органски нерафинирано ладно цедено кокосово.

На Mia.milicka и ada21 им се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Rano si pocnala so gluten

6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.708
    Допаѓања:
    40.082
    Некои педијатри препорачуваат глутенот уште на почетокот на дохрана да се даде. На 0м+ на телма кажуваше еден педијатар, и причините ги кажуваше ама заборавив

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Нее рано го воведов во адекватно време по препорака на педијатар и по гледање на видеово. Со новите истражувања за глутенот се дојде до заклучокот дека до најкасно 6мес треба да се воведе. Тогаш организмот најубаво го прифаќа и на тој начин се помали шансите за бебе да појавува нетолерантнист и алергии. Убаво образложува докторкава зашто порано треба да се воведе.

На victoria, karibian, Marija_Magdalena и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Jas po preporaka na pedijatarot vovedov na 7+, nekade pred 8, nema nikakva maka super prifati. Duri i paskalov mi rece posle godina e najubavo ama porano jas vovedov ne go poslusav

9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Реално сите различно педијатри кажуваат т.е. 1-2месеци се со разлики во воведување намирници. Искрено јас за секоја намирница наоѓав златна средина зашто 10 табели се различни.
    Паскалов којзае по кој студии се води за глутенот,очигледно од оние пред 7г :) Тоа за по 1г воведување глутен е највиновен за нетолеранцијата еве докторкава убаво си објаснува све.
    Треба претпазливо со било која намирница само ако во фамилијата се има алергии на глутен или ако бебе има атопичен дерматит.
    Во глобала глутенот лесно го прифаќаат децата. Само што јас овес, јачмен, рж, хељда, пченица воведов после 9ипол месеци. До тогаш само киноа, амарант, просо имав дадено од житарка.
    Инаку да не заборавам :) откако ме испокаравте за пудинзите и овошните јогирти купечки ... немам купено ни дадено скоро 1мес :D дома му правам овошен јогурт со овошје, а место пудинг има гриз, банана, жолчка и пола лажичка 100% какао органско.
    Друг рецепт незнам за " као " пудинг па кој знае нека кажува :)

На Mia.milicka и Igle им се допаѓа ова.
  10. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Istata ja kupiv i jas.Od Zegin Healt Food.Mi kazaa deka e najubava za bebe.Samo uste ne sme ja probale
    1520204930910-536530306.jpg

На Klarisaa и ada21 им се допаѓа ова.
  11. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @stevemila и ние истата ја имаме , убава е . 160 мл вода на 2 лажици палента и нема промашај :)

На stevemila и Klarisaa им се допаѓа ова.
  12. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Како правиш овошен јогурт? Обичен јогурт со овошје мешаш? Сакам да му направам и јас :)

13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Да. Овошје и обичен јогурт ставам и блендирам. Доколку ми испадне потечно ставам малку и плазма мелена. Ама најчесто место плазма ставам некоја житарка, овошје и јогурт.

На Mia.milicka и Marija_Magdalena им се допаѓа ова.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Здраво мајки за некој ден правиме 7 месеци.
    Ај кажете ми кои намирници да ги давам. Цел оброк има веќе 2 месеци, 5 ти и 6 ти месец и сега од 7 ми ќе воведам и втор оброк и месо телешко ќе почнам да давам.
    Како што имам читано појадок треба да биде овошје а ручек зеленчук и плус месо.

И ориз немам дадено, ај кажете кој ориз да го купам. Гледав во ДМ ама не разбирам многу германски па незнам од кој да му земам. И подобро ли е органски или био?
    И просо ќе дадам од 7 м.
    Друго?

15. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Блитва, праз, црвена и зелена пиперка, вишни, гриз, цејлонски цимет,лук. Исто така јас и глутен воведов на 7 месеци.
    За појадокот освен чисто овошје можеш да го комбинираш со житарки, бисквити, гриз, палента.
    За ориз јас давам на Холе.

Едит: Не знам дали имаш воведено ама можеш и брокула, карфиол, спањак, кромид (млад и стар)

На stevemila, orhideea и Marija_Magdalena им се допаѓа ова.
  16. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2016
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    211
    Органски или био? А која е разликата помеѓу нив, може е смешно ама навистина незнам.

На orhideea и forumce им се допаѓа ова.
  17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Био ориз. Уште не си дала? Дај му веќе.
    Од зеленчук сега може листести. Блитва и спанаќ. Може и карфиол, брокула, пиперка. Лук и кромид. Пашканат и целер исто тогаш дадов.
    Глутен воведе?

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.500
    Ние сме 11 месеци. Дали смее обичен ориз како ние што јадеме?

19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас понекогаш ставам кога правам манџа, па не го бива отпосле само оризот.
    Избегнувам често, ми е страв, не знам како и колку е третиран.
    Но, сепак ќе мора да давам, веќе бара и од нашето јадење, а ние таков јадеме.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Зошто да не смее? Јас од сам старт давав наш кочански ориз,понекогаш и интегрален,ама слободно давај нема проблем.

На gjoker4e и sofi2107 им се допаѓа ова.