Малово кашите од зеленчук ич не ми ги прифати. Иако од таа причина почнав прво со зеленчук чим проба одма почнува да се гади. Овошјето го сака. Дали е потребно време да се навикне или детето си е такво? Инаку сме 6мес
Гриз имам купено од ДМ ќе дадам. Какви вишни даваш, замрзнати или домашни замрзнати? Ако најдам био замрзнати ќе земам. И каков е тој цејлонски цимет? Незнам дали ќе го најдам овде. Врокула и карфиол имам дадено. Ќе појдам во ДМ ќе купам ориз ќе дадам деновиве. Спанаќ ќе најдам ама блитва тешко. Сакам и глутен да воведам на 7 м ама незнам со што. Изгубен случај сум.
Bio e prirodno bez aditivi (E brojki), i drugi vestacki dodatoci. No ne znaci deka e odgledano na organski nacin. Organsko e isto bio, prirodno, ama odgledano na procistena pocva vo cista sredina, podaleku od soobrakjaj i naseleno mesto, ne tretirano so bilo kakvi pesticidi tuku isklucivo so prirodni gubriva... i uste mnogu faktori plus. Sekoe organsko e i bio, no ne sekoe bio e i organsko.
Во ДМ имаш и цејлонски цимет. Глутен можеш да воведе со овесни снегулки и овошје за доручек. Вишни и јас користам замрзнати, а сливи и кајсии суви малку ги обарувам пред да му ги дадам. позз
@orhideea Вишни користам купечки замрзнати. За цејлонски цимет го зедов од продавница за здрава храна. Глутен воведов со кашичките во кутија што се на нестле со житарки. Тука читав дека многу воведуваат со овесни снегулки па можеш и со тоа.
Da moze. Jas od 5+ davam obicem oriz kako sto nie jademe, domasen kocanski. Melen od kutija nikogas ne sum dala Stavaj maslinovo maslo Samo kaj nas malce potesko deka nesto sto se deklarira kako organsko e navistina organsko
Имаш ли слика да ми пратиш од циметот од ДМ па така да го барам овде по опаковката, Оти не знам како се вика на германски.
Ne znam ni jas kako odat rabotite ama sepak ne sum tolku skepticna. Ovde istocna Makedonija po planinskite predeli ima idealni uslovi za odgleduvanje na organski proizvodi. Bas skoro vo FB grupite imase diskusija okolu ova i imaa pisano luge deka mnogu tesko bilo da se dobie toj sertifikat. Kako i da e, ne moze vo krajnost da e laga, sepak ima nekoja kontrola i kolku-tolku se podobri od ostanatite proizvodi od oranzerisko i nekontrolirano proizvodstvo.
Еве една слика. Ама на цејлонскиот цимет си пишува дека е од Цејлон. Толку. И да не го најдеш овој истиот барај да пишува цејлонскиот цимет. @Lolipop23 процесот е долг зашто треба во повеќе наврати да се докаже дека е демек се органско. Инаку јас општо не верувам во тоа органско производство. Поентата е само дека се користат други ѓубрива и средства за прскање од обичното масовно производство кои се демек поздрави. Се ми е некако маркетинг. Кај нас и обичниот домат има вкус, во Северна европа на пример и органискиот домат е исто толку пластичен колку и обичниот. Ама е поскап. Вкус ист, изглед ист каде е бре разликата ако органското е наводно подобро? Нели би требало да се осети? Македдонија па е толку загадена секаде (што загаден воздух. што диви депонии, што осиромашен ураниум од бомбардирањето на Србија итн итн) што не знам дали некаде има услови за природна, чиста храна.
@JoyJoy фала. А по колку се става? И дали се става само во овошна каша или може и зеленчукова? И колку пати неделно?
Cejlonski cimet mozes da zemes I od zdrava hrana kaj sto se prodava, jas zemav od bio cosmos na merenje.
Цимет е се користи како обичен цимет. Поентата е демек овој цимет нема кумарин што е наводно токсична состојка. За мало бебе по неколку зрнца за вкус на овошни кашички. Јас лично не му воведов цимет се додека не почне да јаде на пример сутлијаш или колачиња со цимет и слично. Овошјето само по себе има вкус ако ништо друго е благо. Плус свежо се дава и е само по себе сочно. Зеленчукот е поблуткав само по себе особено кога е само варен или на паре како што се готви за бебе. Пробај додај малку малсиново масло или путер во кашичките. Сосем малку ти е доволно. Или играј со сладок компир и компир во кашите. Или за да пројаде мешај јаболко со морков.
Мајки имам вакви житарки од ДМ. Може ли со нив да воведам глутен? И како да ги спремам, со што да ги комбинирам?
Tocno ,za zal. Ama aj lugje sme ke si se lazeme organsko deka jademe pa i nema drugo toa e mora da se jadr nesto neli
Дали практикувате да мешате повеќе продукти во еден оброк? По колку комбинирате? Само житаркине знам како да искомбинирам пример житарки и плус два или три овошја, со зеленчукот ми е тешко...
Кога воведовте трет оброк? Утре прави 9 месеци малово. Сега една недела давам ужинка демек да ја припремам полека. Совет? Кога да давам?