1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Купив ваков мал путер ми се виде попрактичен. 10 грама е па ме интересира во еден оброк по колку ставате, дали 10 грама цело да го ставам или помалку/повеќе

Прикачени фајлови:

2. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    2.638
    Пченкарни снегулки.. се добиваат од пченкарен гриз, содржат многу калциум и железо, се користат за појадок со млеко или јогурт... се извинувам за закаснетиов пост...

3. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Nie odamna pocnavme so voveduvanje vkusovi.Edvaj jade od nalite teglicinja na hipp so se.Gotvam doma i ja stavam vo teglice za da imam pretstava kolku jade.Bratucedka na mm isto bebeto e rodeno sl tvoeto,pocna pred dve nedeli so vkusovi,ete ja i rucek imaat.Se iznenadiv.Si krka nejzinata.Mojata se so sila.Ovie dva tri dena taka jade poubavo,pa majka e presrekna.

@mariz retki se tie bebinja so pijat i od sise i cicaat.Stom dades sise odma polesno im e i nejkaat da cicat.Vo mojot slucaj bese taka.A so ubavo si fati,em posle dve nedeli otkako ja zemavmr od Sk.Presrekna bev deka cica.Ne kacuvase kilaza,ne stavija i na Ad i tolku bese.A nemav ni Mleko bas.Tie stresovi,nervozi,pa istegnat muskulot na srceto.Eden kuo inekcii infuzii.Se toa mi vlijaese.Otkako pocnavme so Ad napreduva super.Ja svikam ubavo e da cuca ama veke ako nebiva nema so da se maci maloto.Samo da se zivi i zdravi i da napreduvaat ubavo.Ako treba da i davas nesto za hemog. Ti preporacuvam samo Maltofer.Od Bugarija.Nie zelezo,hemog katastrofa bese.Za dve nedeli pienje odma skokna

Последна измена: 12 март 2018
    На azelea, karibian, forumce и 3 други им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.678
    Допаѓања:
    76.958
    Да ама госпожава и со шише се бори.. го лигави ли лигави дур го испие ехеее, пред некој ден од мака се шетав по дома со неа во раце шише во уста, па дури и песни пеев и думкав зашто не сакаше да пие млеко, не е по млекото баш, па се надевам бар да е по другото јадење... Кај сум јас научена на ваков нејадач, синко како цицаше, па и каши како јадеше.. мав, колку му направев толку ке изедеше и не прибираше ништо, се и сешто кркаше, девојкава решила да ме мачи... :)

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.489
    Допаѓања:
    7.954
    Не форсирај колку сака толку нека си јаде, и не се води по книги секое дете е различно, некое јаде повеќе некој помалку. Ние сега јадеме по 80гр. И го сменам како оброк. На почеток дека помалку јадеше после јадење нудев града.

На gjoker4e и forumce им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.050
    Не форсирам. Нудам града и јас ама не сака, сигурно е најадена. Цица после пола час, час кога и е време за дремка.

7. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Мајки прашањево незнам каде да го поставам па ќе прашам тука после нека биде префрлено во соодветна тема .Значи од 1 април тргнуваме во градинка бебе ќе биде 8 месеци го сликав менито од градинка има еден куп работи што ги немаме пробано ,колку можам воведувам исхрана ама неможам да воведам се ,совет некој да ми дадете што да правам како да постапам ?

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.281
    Допаѓања:
    35.354
    Мене ми остана лактацијата. Само мојот се одби на 10 и пол месеци. Значи пред тоа полека намалувавме некако подои.
    Додуше кај 3/4 месеци имаше период кога штрајкиваше за цицање и почесто беше на АД (од старт бевме на некоја таква комбинација за да напредува). Мојот имаше „жута минута“ односно нема да сака да фати цице цело сабајле па попладнето ќе цица убаво. Или попладне нема да цица. Сакаше да цица пред спиење па тогаш го доев некако во полусон тие неколку недели. Исто така сакаше да цица надвор а не во соба. Се доевме на балкон. Советите да го ставам во темна соба и на кревет да цица беа најнеуспешни. А ќе го легнев гладен зградата ја креваше. Не е ни спанко додуше па може мислеше ќе го успивам кога не му се спие не знам. Битно човекот сакаше на свеж воздух да цица.
    Потоа се оправи па цицаше добро се до 10 и пол кога реши нејќе и крај. Па по две недлеи му текна дека сака млеко ноќе па се префрливме на АД се до 17 месеци кога реши дека нејќе ич млеко смао така да го пие.
    Може да е фаза и да помине. Не знам што да ти кажам. Пробувај различни работи може нешто ќе упали.

На kukla21, mariz и eli25 им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.678
    Допаѓања:
    76.958
    Еве од сабајле секој пат кога ја понудив да цица фаќаше, но повеќе си играше некако него да цицаше, џвакаше, фати пушти и си гледаше наоколу, а гладна.. шишето спремно до нас, прво цицаше и после пиеше ад. 120 доправував, по 60мл испи, па ваљда и нешто цицнува.. вчера и вечерта последен ад оброк беше во 22ч, во 00:30 се разбуди па ја ставив да цица, цицна и од двете и заспа и тераше до 6 сабајле, тогаш пак кога стана ја ставив да цица само од двете, па тек во 8 со плус адаптирано.. се надевам дека вака ке успееме, па да си цицнува колку толку..

На Sanja1105, Lolipop23, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  10. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Od koja vozrast zapocnavte da im davate od vashite mandzi na decinjata? (Se razbira jadenje koi nesodrzat mnogu zaprzki, zacini....tuku naprimer, boranija, gravce, spanjak.....)

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.281
    Допаѓања:
    35.354
    Грав, грашок, боранија, зелка, турли тава, компир манџа, спанаќ и слично од кај година дена готвам заедно со нашето јадење. Пред да јадеме за него двојам во танњир па за нас зачинувам. Ние секако ништо не јадеме со запршка така што немам проблем со тоа.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    здраво ние 6+ до сега немам дадено никакво месо како го приготвувате ориз давам од хип и пченка од хип . За доручек давам овошна каша или ориз со некое овошје, а за ручек каша од зеленчук или пченка со зеленчук

13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.281
    Допаѓања:
    35.354
    Ние месо воведовме на дури после 7 месец , некаде накај 7 и пол му дојде. Почнавме со телешки бифтек.

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Мајки утре една пријателка ке оди во ДМ, препорачете ми што ми треба за бебушките од таму :). За хранење 5+ сме, уште пробуваме вкусови, но нешто што ќе ми треба за понатаму ( органско)

15. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Почнавме со пилешко. Супер го прифати. Варам 50 гр. Месо околу 1 саат и после комбинирам со неколку видови варен зеленчук. За некој ден и телешко планирам да воведам.
    Пр. Денес на мени
    Пилешко спанаќ тиквица брокула. Се изеде.

На Belabelinakinder и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. cat-woman

cat-woman Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    459
    Ние воведовме месо од 7 месеци почнавме со пилешко го варам заедно со компирче морков тиквичка кромид додека да се свари околу 40 мин

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    514
    Кога воведувавте зеленчук,дали правевте само пример каша од тиквица и давате така да проба,или тиквица во комбинација со нешто што е пробано?

18. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Јас давав во комбинација со веќе воведена намирница.

На Klarisaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. cat-woman

cat-woman Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    459
    Секогаш во комбинација со нешто друго компир, батат, морков и во комбинација со некоја житарка кога ке воведеш, просо, амарант

20. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Комбинирам. И за зеленчукот и за овошјето