Купив ваков мал путер ми се виде попрактичен. 10 грама е па ме интересира во еден оброк по колку ставате, дали 10 грама цело да го ставам или помалку/повеќе
Пченкарни снегулки.. се добиваат од пченкарен гриз, содржат многу калциум и железо, се користат за појадок со млеко или јогурт... се извинувам за закаснетиов пост...
Nie odamna pocnavme so voveduvanje vkusovi.Edvaj jade od nalite teglicinja na hipp so se.Gotvam doma i ja stavam vo teglice za da imam pretstava kolku jade.Bratucedka na mm isto bebeto e rodeno sl tvoeto,pocna pred dve nedeli so vkusovi,ete ja i rucek imaat.Se iznenadiv.Si krka nejzinata.Mojata se so sila.Ovie dva tri dena taka jade poubavo,pa majka e presrekna. @mariz retki se tie bebinja so pijat i od sise i cicaat.Stom dades sise odma polesno im e i nejkaat da cicat.Vo mojot slucaj bese taka.A so ubavo si fati,em posle dve nedeli otkako ja zemavmr od Sk.Presrekna bev deka cica.Ne kacuvase kilaza,ne stavija i na Ad i tolku bese.A nemav ni Mleko bas.Tie stresovi,nervozi,pa istegnat muskulot na srceto.Eden kuo inekcii infuzii.Se toa mi vlijaese.Otkako pocnavme so Ad napreduva super.Ja svikam ubavo e da cuca ama veke ako nebiva nema so da se maci maloto.Samo da se zivi i zdravi i da napreduvaat ubavo.Ako treba da i davas nesto za hemog. Ti preporacuvam samo Maltofer.Od Bugarija.Nie zelezo,hemog katastrofa bese.Za dve nedeli pienje odma skokna
Да ама госпожава и со шише се бори.. го лигави ли лигави дур го испие ехеее, пред некој ден од мака се шетав по дома со неа во раце шише во уста, па дури и песни пеев и думкав зашто не сакаше да пие млеко, не е по млекото баш, па се надевам бар да е по другото јадење... Кај сум јас научена на ваков нејадач, синко како цицаше, па и каши како јадеше.. мав, колку му направев толку ке изедеше и не прибираше ништо, се и сешто кркаше, девојкава решила да ме мачи...
Не форсирај колку сака толку нека си јаде, и не се води по книги секое дете е различно, некое јаде повеќе некој помалку. Ние сега јадеме по 80гр. И го сменам како оброк. На почеток дека помалку јадеше после јадење нудев града.
Не форсирам. Нудам града и јас ама не сака, сигурно е најадена. Цица после пола час, час кога и е време за дремка.
Мајки прашањево незнам каде да го поставам па ќе прашам тука после нека биде префрлено во соодветна тема .Значи од 1 април тргнуваме во градинка бебе ќе биде 8 месеци го сликав менито од градинка има еден куп работи што ги немаме пробано ,колку можам воведувам исхрана ама неможам да воведам се ,совет некој да ми дадете што да правам како да постапам ?
Мене ми остана лактацијата. Само мојот се одби на 10 и пол месеци. Значи пред тоа полека намалувавме некако подои. Додуше кај 3/4 месеци имаше период кога штрајкиваше за цицање и почесто беше на АД (од старт бевме на некоја таква комбинација за да напредува). Мојот имаше „жута минута“ односно нема да сака да фати цице цело сабајле па попладнето ќе цица убаво. Или попладне нема да цица. Сакаше да цица пред спиење па тогаш го доев некако во полусон тие неколку недели. Исто така сакаше да цица надвор а не во соба. Се доевме на балкон. Советите да го ставам во темна соба и на кревет да цица беа најнеуспешни. А ќе го легнев гладен зградата ја креваше. Не е ни спанко додуше па може мислеше ќе го успивам кога не му се спие не знам. Битно човекот сакаше на свеж воздух да цица. Потоа се оправи па цицаше добро се до 10 и пол кога реши нејќе и крај. Па по две недлеи му текна дека сака млеко ноќе па се префрливме на АД се до 17 месеци кога реши дека нејќе ич млеко смао така да го пие. Може да е фаза и да помине. Не знам што да ти кажам. Пробувај различни работи може нешто ќе упали.
Еве од сабајле секој пат кога ја понудив да цица фаќаше, но повеќе си играше некако него да цицаше, џвакаше, фати пушти и си гледаше наоколу, а гладна.. шишето спремно до нас, прво цицаше и после пиеше ад. 120 доправував, по 60мл испи, па ваљда и нешто цицнува.. вчера и вечерта последен ад оброк беше во 22ч, во 00:30 се разбуди па ја ставив да цица, цицна и од двете и заспа и тераше до 6 сабајле, тогаш пак кога стана ја ставив да цица само од двете, па тек во 8 со плус адаптирано.. се надевам дека вака ке успееме, па да си цицнува колку толку..
Od koja vozrast zapocnavte da im davate od vashite mandzi na decinjata? (Se razbira jadenje koi nesodrzat mnogu zaprzki, zacini....tuku naprimer, boranija, gravce, spanjak.....)
Грав, грашок, боранија, зелка, турли тава, компир манџа, спанаќ и слично од кај година дена готвам заедно со нашето јадење. Пред да јадеме за него двојам во танњир па за нас зачинувам. Ние секако ништо не јадеме со запршка така што немам проблем со тоа.
здраво ние 6+ до сега немам дадено никакво месо како го приготвувате ориз давам од хип и пченка од хип . За доручек давам овошна каша или ориз со некое овошје, а за ручек каша од зеленчук или пченка со зеленчук
Ние месо воведовме на дури после 7 месец , некаде накај 7 и пол му дојде. Почнавме со телешки бифтек.
Мајки утре една пријателка ке оди во ДМ, препорачете ми што ми треба за бебушките од таму . За хранење 5+ сме, уште пробуваме вкусови, но нешто што ќе ми треба за понатаму ( органско)
Почнавме со пилешко. Супер го прифати. Варам 50 гр. Месо околу 1 саат и после комбинирам со неколку видови варен зеленчук. За некој ден и телешко планирам да воведам. Пр. Денес на мени Пилешко спанаќ тиквица брокула. Се изеде.
Ние воведовме месо од 7 месеци почнавме со пилешко го варам заедно со компирче морков тиквичка кромид додека да се свари околу 40 мин
Кога воведувавте зеленчук,дали правевте само пример каша од тиквица и давате така да проба,или тиквица во комбинација со нешто што е пробано?
Секогаш во комбинација со нешто друго компир, батат, морков и во комбинација со некоја житарка кога ке воведеш, просо, амарант