Мајки малово 6+ јаде оброк 150 гр насабајле и после пак сака да си цицне...дали е по навика или треба време додека научи ? Наредна недела ќе воведам и ручек...ама се мислам дека пак ќе си бара цице,никогаш не одбива
Мојот е 11+ и поске секој оброк бара да цица. Не цица количински тоа им е некој вид како десерт, да згаснат жед. Мојов после оброците цица и заспива. Не секогаш цица после оброк, но 70% бара да цица колку толку. И не му кратам го оставам колку сака и кога сака да цица.
Морам да се исповедам. Мене ми е страв да му давам да јаде на моето бебе кое е скоро 11 месеци. Преплашена сум. Три пати до сега повраќаше од к млеко и од жолчка. Кога пробува ново цело време мислам пак ќе поврати цел ден ноќ сум под стрес. Најмногу се плашам да не се закашла, задави. Избезумена сум. Страв ми е да му дадам бисквита на пример. Спанаќ, брокула, ориз. Сфатете ме сериозно ве молам се тресам од страв, срцето в петици ми е. Не знам што да правам како да воведувам цврста храна. Единствен спас ќе е дадилка но не можам да ја платам. Како да се ослободам од овој страв? Ве молам за помош и дали има некој како мене или само јас сум.
Еве сега доручкуваше палента, жолчка, урда и семе од коприва. Со овошје палента не комбинирам никогаш еве скоро ќе е 1г. Ни јас палента со овошје нејадам и никако со овошје не ми иде па ниеден рецепт не сум ни сретнала за со овошје. Палентата е основа за готвење со зеленчук ( со солен и кисел вкус а не со благ ). Со спанаќ, блитва, брокула, јогурт, к.млеко, урда, со цвекло искача убав вкус, со телечко и грашок неколку пати ја правев исто е вкусно. Најчесто му правам вака ( руски речепт од мајка ми ).... ти ќе комбинираш според воведеното. 1чаша јогурт 1чаша к.вода 1чаша зејтин 3чаши пченкарно брашно 1ќесичка пециво Све ова во вангла ( длабок сад ) се меша убаво. Додавам сечкано пилешко или телешко, варена пченка, спанаќ или блитва, можеш и урда или сирење. Ако сакаш можеш да смениш или додадеш или одземеш нешто. Јас она погоре тоа ставам. Количина испаѓа многу таман и за вас за ручек па и вечера Ако сакаш помала количина преполови од све на пола. Све ова убаво мешаш и во премачкана тепсија со путер ја исипуваш смесата и во загреана релна на 200 печеш. Готово е кога ќе нарасне малку, ќе зарумени. Ама најсигурно ти е со чечкалица ќе брцнеш да провериш. Ако е сува чечкалицата е готово. Отприлика од 30-40мин е готово. Се надевам ќе ви се бендиса. Синко највеќе ми го јаде ова па и ние со чаша јогурт и сме најадени
A житарици може ли да се даваат секој ден? Кромид може ли по малце да и дадам? 6+ сме. И дали свеж или варен со зеленчукот?
Може житарици секој ден. Јас обично ги давам за појадок. Кромид исто може од 6+, варен со останатиот зеленчук.
Кога сме кај житарките, со кои се почнува. Што прво воведовте и како? До сега имам воведено јаболка, морков, тиква, слива и денес банана. Сакам оваа недела да воведам и некоја житарка, но незнам која и како. Инаку сме 5+.
Амарантот и просото ги варам едно 25-30 минути некако одприлика ставам вода соодносот да биде еден према три. Значи ставам две три лажици од житарките во вода и ги мешам во блендер или со сварен зеленчук или со свежо овошје додека палентата најчесто или со овошје или со јогурт или кисело млеко ако имаш воведено, заборавив да ти напоменам дека амарантот и просото треба целосно да ја впијат водата и тогаш се готови Мајки урми од кога воведовте од кај ги купувате и со што ги комбинирате? И ориз можеш да даваш
Imam pisano i pogore.Palentata e neutralna taka da odgovara i so ovosje i so zelencuk.Neznam dali si probala,palenta so krusa ili jabolko.Eve probaj,sigirna sum deka sekoj den bi jadela taka.Prevkusno e.Za vkusovi ne se diskutira neli.Eve jas nemozam da zamislam da jadam palenta so zolcka ko so davas primer ti.Davam na bebe toa so jadam i jas ili so bi jadela.Receptot so go pisa ne e za bebe.Za pogolemi deca e.Takva pita pravam i jas za nas ili gi stavam vo kalqp za mafini.Na bebe od 5,6 meseci sigurno nema da mu dadam u raka pita da jade
палента и јас давав само со овошје.Пробав еднаш со тиквичка прегрозно беше.Од тогаш само со овошје или кисело млеко.
Мила тоа нее пита. Никој не кажа за бебе од 5+ и 6+ дека се даваат набројаните намирници. Затоа пишав соодветно на возраста се комбинира и се дава. За да е кашесто се блендира и додава јогурт или к.м. нормално за бебе над 7+мес. Мојот од 9+ јаде во рака држи и гризе. Од 7+ јас нит блендирав. Дете треба да знае да џвака не да голта ( доколку е поголемо од 7+/8+ ). Палента со жолчка е најдобра комбинација за бебе за кога веќе јаде жолчка. Да за вкусови не се дискутира, но палентата не е баш неутрална. Незнам јас сум пробала стаив јаболко и сепак не ми се допадна. Сепак има некој и пржени јајца со мед јадат, некој не. Ствар на вкус. Урмите се 10+ баш и јас прашував пред некој месец и @Annath има табела на темава е постирана најди ја. Ги купувам во Веро. Комбинирам со не многу благо овошје. Претежно до некое покисело за да малку заблажи. Бидејќи се суви малку ги обарувам и љупам.
Зошто страв мајка? Ако повраќа секогаш кога ќе дадеш кисело млеко и жолчка, бебето има нетолеранција на истите, и пожелно е да престанеш да му ги даваш одреден период. Давај немлечна храна, паузирај со жолчката до после годинка. После некое време можеш пак да пробаш. Немој да се плашиш дека ќе се задави, нема ти да му даваш големи парчиња, пасирано ќе даваш. Ако е убаво сварен зеленчукот, лесно се пасира. Оризот и палентата лесно се џвакаат и без блендирање. Нема дете кое не се научило да јаде, и твоето ќе се научи, лека полека. На сите ни е страв дека детето може да се задави, ама си има рефлекс на кашлање кој го исфрла страното тело, така што немаш причина за грижа. Опушти се малку, заедно со мт хранете го бебето, или побарај помош од мајка/свекрва. Со стравот само полошо си правиш, а и бебето го чувствува тоа. Полека и смирено.