Јас па не би јадела палента со јаболко или со круша. Ќерка ми ја сака таа комбинација дека благо е нели, ама јас не би никогаш. Она би јадела и пилешко со круша да и дадам, ама јас не би можела тоа да пробам.
Мене палента повеќе ми иде со овошје покрај к.м. Имам дадено со јаболка и слива и мене ми е убаво. Со каков зеленчук можам да ја комбинирам баш и не знам.
So tikvica mozes. Kazav se e do izbor na vkus.Koj kako saka taka neka jade i neka sprema na bebeto.Stom mu davam na maloto znaci i jas jadam .Bez da probam nisto ne sum i dala i nema ni da dadam. @sofi2107 ti dade recept pogore za pita koja ja pravam i jas.Ako ne e pita sto e?Pisa se pece a ne deka se vari.Muabetot e za bebe od 6meseci.I mojata koga ke stane godinka se ke e poinaku
Јас навистина не разбирам што е со твојот сарказам. Значи ако се пече тогаш е пита? Па и макарони печиме и не се нарекуваат пита, нит компири нит што и да е остало. Пита е доколку има кори готови, сукано тесто итн. Пита е пита не мешајте поими. Ова е зеленчуков колач. 100тина рецепти разни има за колачов. Баш би сакала да прочитам кај го има овој зеленчуков колач наветед како пита во која нема тесто. Кој спомна дека се дава на 6+мес. После 7+ со измена на намирници се дава и јас сум го давала со одобрение на педиатар со веќе воведени намирници.Дај молимте намали со нервоза. Препрочитај што беше напишано. Нит пак знам колкаво бебе имаше членката. Убав викенд. @forumce види имаш на бебе готвач комбинации, на гугле имаш српски о наши рецепти, на апликацијата Njam Njam исто види. Ќе правиш како и ти што би јадела, ќе пробаш и ако не ти се свиѓа ќе смениш, ако бебе нејќе да јаде наредно со друго искомбинирај.
Баш така. Еве и јас давам потпечени макарони на ќерка ми. Само ги гмечам малку со виљушка откако ќе се испечат за да се научи да џвака по малку. Не и давам само варени работи. Потпекувам со несолена урда и маслиново масло и малку хималајска сол. А за овој колач може да се испроба
Здраво мајки, од понеделник и јас почнувам со пробување вкусови. Ќе почнам со зеленчук, односно морков и тиквичка. Доволно ли е да го обработам на пареа до омекнување или сепак подобро е да ги сварам? И потоа ќе продолжам со овошје, но бидејќи ми рекоа се да е термички обработено, што кога ќе стигнам до бананата? Или таа со купечка кашичка да ја внесам?
Ептен малиов мој го сака колачов. Се рони кога е готов и го учам сам со рачиња си зима и во уста става, пола на земја и хранилката е лом ама битно да се учи да јаде сам. А, башка и на стран во танирче му гмеќам со виљушка и доставам малку к.млеко или јогурт и паралелно го ранам. Пченката варена пред да ја стаиш во смесата можеш да ја изблендираш. Убаво е јас некогаш со варен грашок и телешко го правам колачов. Некад со брокула, карфиол и урда. Како ќе ти текне така ставај неможеш да утнеш. Наздравје да ви е . Имаш на гигле македонски, српски, бугарски, руски итн рецепти т.е. комбинации па ѕирни. Јас за утре ми е во план да му правам. Што што кога ќе стигнеш до банана? Ќе купиш и ќе ја даваш свежа ( не се вари ) едино понатака можеш кога ќе порасне да ја потпечеш е вкусна ама веројатно сте 6мес па сеа за сеа свежа. Јас лично ниедно овошје од кога почнав со дохрана нит сум го варела нит обарувала еве скоро е 1г. Секогаш све свежо за да не се изгубат витамини при варење или обарување. Зеленчукот најубаво ти е на пареа да го правиш за да ги задржи витамините. За блендирање ќе достаиш од водата во долниот дел кој ќе остане при обарувањето, ќе ги прими вкусовите и мирисите и слободно од таа вода стај. Слободно можеш и со готови кашички да почнеш. Јас почетокот оние намирници кој ги немаше сезоната ги воведував преку готова кашичка, имав и домашни замрзнати и тоа давав. Не е ништо лошо и готови кашички да даваш при воведување ако немаш одредена намирница.
Ne e pita aj.Proja evo pravo si .Kaj vide ziti se nervoza?!Neli debatirame okolu palentata.Pa nemozes ete samo ti da pisuvas i spodeluvas mislenja.Znaci ako ne se soglasuvam so tebe i ako debatiram neznaci deka e "sarkazam i nervoza" i ne mi objasnuvaj so e pita so e kolac.Chill malku sofi http://www.recepti.com/kuvar/pite-i-testa/27702-proja-sa-palentom Eve ti.I uste bezbroj recepti imas.Jas ja pravam ovaa.Samo so ti stavas plus dodatoci.Muabetot bese,clenkata prasuva za palenta so sto da iskombinira,ti i go davas receptov.Zatoa ti kazav 6meseci bebe ova nemoze da go jage.Ti naprai cel film.Neznam so tolku se palite ako nekoj ne se soglasuva so vas i ne deli isto mislenje
Majki spanak na 6meseci moze ili rano e?I kako bi mozela da i go kombiniram,na parea li da i go spremam ko se ostanato?
Неколку мислења кои што беа оф топик се избришани, ќе ве замолам да дискутирате на темата за воведување на намирници и да не ја полните темата со оф топици.
Рано, јас би тоа после 8 месеци, јако е за бебешки бубрези. Ние од сите можни намирници имавме алергиска реакција на спанаќ, на 7 месеци. Спанаќ за бебе најдобро да е варен во вода, па првата вода да се истури.
Прво ги виведов со Хип готовите кашички и оние на цуцање. Аронијата мислам накај 7+ ја воведов највеќе ради крвната слика ( тој период хемоглибинит му падна на 105 ) ставав и сеуште му ставам од 3-5 зрнца во кашата овошна ( правам поголема количина и за мене плус ). Брусницата сега на неполни 11мес почнав да ја давам сушена. Претходно само преку готови каши ја имаше јадено.
Vo pravo si.Rano ni e.Deka ni zdosadi se edno isto denes vidov na pazar pa neznaev dali mozam od sega da i davam.Ke pocekame.Denes i kupiv na holle miks od 3zitarici.I mesav so ovosje,i se bendisa.Samo kako i obicno ne jade kolicinski mnogu.Seuste nema obrok.Neznam so da pravam dali mozam nesto da smenam ili toa e toa
Воведувај житарици пополека, една по една. Незнам купечката каква била, но тие со глутен е пожелно после 7ми-8ми месец. Значи да речеме ориз со некој зеленчук, па со овошје, па комбинација со две овошки и тн. Имаш комбинации, не верувам дека сѐ ви е поминато.
Епа како ќе им се продаваат готовиве ако самите не ги изрекламираат Не дека е лоша кашава, но веројатно и сама си свесна дека е поздрво а и поекономично да ги купиш житаркиве и сама да правиш комбинации.
Со банана, превкусно е. Околу 120 мл вода и една ипол лажица палента варам и блендирам со 1 банана. Бебе ја обожава.