Не ви ствара запек? Јас денес со страв дадов 1 тркалце оти минатиот пат кога дадов прв пат цел ден плачеше од што не може да се искака
Првиот месец односно 5 от да, правеше запек и давав тогаш помалку. Сега сме 7+ и не ни ствара запек. Си кака 2 пати денот без проблем.
Ако е нетретиран можеш од 7+ а третиран од 12+. А да пробаш со блитва прво? Јас сега воведов спанаќ, 7 и пол мес е
Јас сега за некој ден ќе воведам спанаќ по препорака на педијатар бидејќи хемоглобинот ни е многу намален. Можеш да се консултираш со педијатарот па види што ќе ти каже.
Мајки, имам две прашања: каков млечен оброк можам да му направам на бебе со АД? Не знам во што да го додадам. И до кога се подговтвува овошјето на пареа?
Допрва ќе биде монотоно, ќе ти се чини дека даваш се едно те исто... некаде после 9+ се зголемува така повеќе бројот на намирниците. Инаку мојов големиов повраќаше од спанаќ секогаш кога ќе му дадев, па прекинав и му дадов дури после три години, тогаш се беше во ред. Затоа не брзај. Сега еве пролет, допрва ќе почне сезонско овошје и зеленчук, ќе имаш многу повеќе избор. Презреана банана давај, а не зелена кон жолта. А палентата, како и бананата, ја регулира столицата, така што секогаш кога имате проблеми со тоа, давај палента. Затоа сега кај малото на @orhideea нема проблем со запек. Особено ако јаде палента со банана.
Здрaвo мaјки. Јaс ве следaм редoвнo сaмo некaкo не се решaвaм дa пишувaм, инaку јaс кaкo млaдa мaјкa нa бебе oд oвде oд вaс сите штo спoделувaте редoвнo мнoгу рaбoти нaучив. Мoетo девoјче имa пoлни 9 месеци, нa ексклузивнo дoење бевме дo 6 месеци. Дoсегa имaме вoведенo двa oбрoци и се спремaме дa вoведеме вечерa. Сo секoјдневнo читaње, истрaжувaње и прaвење кaши зa мoетo бебе јaс мнoгу нaучив дoсегa. Немaме реaкцијa дoсегa oд ниеднa нaмирницa. Гледaм пишувaте зa пaлентaтa, дa ви спoделaм декa јaс oд пoчетoк јa дaвaм и сo блaги и сo сoлени кoмбинaции, дури и пoвеќе сo oвoшје, и тoa сo јaбoлкo, бaнaнa, кaјсии, крушa, мaлини. Вo иднинa ќе ве дружaм пoвеќе нa темaвa. Сaкaм дa ве прaшaм пo кoлку пaти неделнo дaвaте месo? Имaм вoведенo пилешкo дoмaшнo и телешкo дoмaшнo. Ви блaгoдaрaм oднaпред.
Јас па си мислев порастивме и ни се регулира столицата А тоа било од палентата. На 6 + ја воведов и од тогаш бараната не ни ствара запек, а 5 от месец му правеше запек. Инаку и јас давам презреана банана, ако не се зрели ги оставам на собна тем. И за 2-3 дена се зрели. Да прашам брокулата малку ми пожолти од горе да ја давам или не? А и да пишам дека синко доби мал осип од кисело млеко. Првиот пат имаше ситни црвени точки само на газето ама тој ден се искака 3 пати и си помислив од тоа да не е, ама и вчера (3 ден дадов) му се појавија исти такви точки и на градите, среќа веќе ги нема. Е сега кога да дадам пак кисело млеко? После 10 от месец или годинка?
@orhideea на моево откако му воведов кисело млеко бидејќи премноху го сака јаде секој ден по една две лажици. Тој период приближно и еве уште трае на газето е исфрлано со ситни брунчиња и мислевв е пеленски осип кој не се повлекува :/ Нека кажат поискусните мамички дали така се манифестира алергија или интолеранција на кисело млеко? Јас читав промени во столица, повраќање и осип дека се показател за нетолеранција ики акергија и ни на крај псмет ова да ми текне додека ти не пиша... А таман почна да каснува по нешто благодарение на кисело млеко
Дали детево мое ќе биде од оние што не јадат или треба време, не знам. Има 6 месеци и до сега се воведовме, но јаде максимум по 15 лажички и веќе е сита. И нудам и млеко после 1час но неќе. Абер немам да стигнам до оброк од 120гр. Ни солено ни благо, тоа и е максимум. Неделава сме и на педијатар но сакав некој ако има со вакво искуство?
Две прашања 1.Доручек давам во 9.30,во колку часот да воведам втор оброк ручек ? 2.Доколку за доручек дадам ориз на хип со овошје дали за ручек можам пак ориз обичен со зеленчук ?
Исти сме. Денес едвај неколку лажички изеде. Не и се бендиса и сакаше да цица а не каша да јаде .Овошје со житарки околу 50гр јаде. Повеќе ги сака благите каши како што гледам. Максимумот е 90гр, 120 да изеде е научна фантастика. Еден месец како имам воведено цврста храна и еве по толку си јаде.
Ние до сега никогаш сме немале никаков осип сега прв пат и сигурна сум дека е од к. Млеко. Еве сабајле ги немаше црвените точки на гради. Јас првиот пат му го дадов чисто 3 лажички за проба и одма газето црвено. Вториот ден му дадов сосем малку и вчера пак 3-4 лажички и за брзо беше црвен на гради. Јас сега мислам да прекинам да не го давам некое време. Ептен ми е страв да не ми е алергичен и на други млечни производи. А мојот не е баш воодушевен од к. млеко.
Dremkata koga vi e? 09i30 pojadok, pa pred spienje mleko i pola cas posle stanuvanje - rucek. Orizot znae da napravi zapek pa jas ne bi davala 2 pati dnevno.
Добро е што барем после тоа цица, кај мене е сита, нудам млеко одбива. А кои житарки ги даваш? Јас до сега само просо имам дадено, сега ќе земам и овес.