Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    Кaде имaш прoчитaнo декa се ГМO? Тукa имaше тaкoв муaбет нa oснoвa нa листaтa нa Гринпис, јaс кoгa јa oтвoрив листaтa сaмo Нестле ги имaше oд oние нaс пoзнaтите брендoви. Јaс мислaм декa Хип се нaјдoбри кaј нaс штo се нудaт, не се гмo, биo се и се без шекери..

Едит: гo нaјдoв пoстoт oд кaде пренесувaш декa ХИП се гмo, немoжaм aегa oд тел дa кoпирaм. Се пoвикувaш нa некoј нaпис нa мaкедoнски сaјт кaде нa вистинa ги имa и ХИП декa се ГМO, нo aкo јa oтвoриш гринпис листaтa кoјa е дaденa нa истиoв oвoј сaјт кaкo извoр oд кaде ги влечеле инфoрмaциите, ХИП гo немa, убaвo прoверив..

Последна измена: 25 февруари 2015
    На slimy и joy1 им се допаѓа ова.
  2. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.106
    @Sunshine3 па Хип ги нема ниту во едната ниту во другата категорија! Или јас не гледам убаво?
    Како заклучи дека ако ги нема не се ГМО?
    Јас напишав дека се ГМО, затоа што прочитав дека се ГМО производи, а ако информацијата е погрешна јас се извинувам.
    Сепак штом производот го нема во ниту една од категориите на листата која ти ја сподели, за мене не е тоа показател дека производот не е ГМО или обратно.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.805
    Јас вчера читав дека СЕ и останав запрепастена.Цело време мислев дека се био и дека се прават од природно одгледувани производи.Затоа и овде прашав.Покрај хипп гмо е и нестле,липтон,хајнз зачините,кнор супите и уште мн др беа на листа.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    @Joi1 мoже ли линк кaде гo пишувa тoa зa Хип? @Jagoda123 јaс не сум нaишлa нa тaквa инфoрмaцијa декa се ГМO и сaмo кaжaв декa извoрoт кoј ти гo пoсoчувaш (мaкедoнскиoт сaјт) пишувa декa се ГМO a тие се пoвикувaaт нa извoр кaде Хип вooпштo ги немa. Сo сaмoтo тoa не им е верoдoстoјнa инфoрмaцијaтa нa нaшиoт сaјт, штo знaчи декa сaмo oд oвие инфoрмaции немaме инфo ни декa е, ни декa не е. Еве дa пoбaрaме други извoри зoштo мене личнo ме интересирa. А тoa нaшиве штo ги пишaле не е ништo чуднo дa е зaмo зa oцрнувaње нa иметo зoштo фaкт е декa Хип кaј нaс се бр.1 вo прoдaжбa..

5. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.106
  6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Вчера купив ориз од хип? Да го фрлам? Кој бебешки ориз да го даваме?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.805
    Зошто да го фрлиш?Заради дискусијата околу гмо?Па се е денес веке гмо.Јадеш марс,сникерс?И тоа е гмо.Јас го користам тој на хип,со овошје го мешам.

Sunshine ако го најдам линкот ке го постирам обавезно.На фб го видов.Амерички сајт беше.

На TIGARCE86 и chocolade им се допаѓа ова.
  8. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    да ве прашам сега веке месец и една недела јадеме овошје и комбинации меѓу воведените дали кога се воведува зеленчукот треба да се дава како втор оброк пр.овошн каша насабајле а зеленчук како ручек пр.компир 3 дена, па тиквица па ориз...или кога воведувам нов зеленчук треба исто насабајле да го дадам а овошје???/??

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.805
    Ние сме 6 и пол месеци сеуште немаме втор оброк.Од зеленчук јадеме тиквица,компир,морков и блитва.Брокула утре ке воведам .Се што давам,давам околу 12 напладне.

10. rokiroksana

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    што значи дека не треба да давам овошје во тој ден , само чист зеленчук? некако не ми оди се да мешам со овошје компир и јаболко? ништо не ми е јасно............

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.805
    Денес и утре на пример ке дадеш само компир.Повеке вода стави му кога ке го блендираш за не биде леплив.Откако ке воведеш морков или тиквица ке правиш комбинација.
    -компир-морков
    -компир-тиквица
    -јаболко-морков ( мн е вкусно)
    -морков-тиквица
    -тиквица-кајсија( ако си вовела кајсија)
    После ке си воведеш блитва .Можеш да ја комбинираш со веке дадените зеленчуци :)

На heppymom, TIGARCE86, chocolade и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. rokiroksana

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    Фала ти joy1

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Pocni prvin so morkov jabolko I morkov pa koga Nema da ima reakcija Od Morkovot daj morkov I kompir da ne e samo kompir gust e nema so sto. Pa posle ovosna nasabajle zelencukova prikvecer I taka ke si teras se dodeka ne mu vovedes tret mlecen pa zelencukoviot da go povleces za rucek

На rokiroksana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Денес дадов морков и јаболко и прв пат изеде поголема количина. Си отвараше уста и ми беше жал да не и дадам. А после тоа испи млеко 30 мл помалку од вообичаено. Спиеше 1 ипол час а се разбуди 5 пати плачејки. Да не и дојде тешко од кашата?

15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Ne bi trebalo I jabolkoto I morkovot ne se teski moze ete taka I doslo sepak decata vo spienjeto go prezivuvaat denot nisto strasno legni do deteto neka te oseti I ke se smiri. Inaku bilo sito I zatoa me go dopilo mlekoto

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Да, штом ја земам во раце се смируваше. Фала на брзиот одговор :)

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.805
    Ако сега почнуваат со дохрана како одма да му дава по два оброка?

18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас на почеток воведував и овошје и зеленчук наизменично, а немав воведено втор оброк. Кога давав овошје беше претпладне, како појадок. А кога давав зеленчук го давав попладне. Се останато си беше цицање. Така ми рече педијатарот и така правев. Демек да создаде навика што се појадува, а што се руча. Секако и овошјето се препорачува на сабајле, а зеленчукот попладне и за возрасни.

На rokiroksana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. rokiroksana

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    Да така е, фала ви за одговорите

20. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    Си се самоцитирам, еве сега купив кашичка од Хип, на неа има означено дека е GMO free и на оргиналната и на македонската декларација. Јас верувам дека овој бренд не би декларирал вака доколку навистина не е без гмо.. SAM_2783.JPG SAM_2785.JPG Дома имам и една ноќна инстант каша, на неа не пишува ништо..

На TIGARCE86, LaDyDoLl и joy1 им се допаѓа ова.