Ние почнавме од 4ипол по препорака од педијатар. Јас давав БиоГаја но каката иста беше, многу течна, честа, 6,7 пати минимум какаше на 4 месеци, а пред тоа и преку 10 пати, дури и плус Линекс Бејби давав и иста беше ситуацијата. 4 дена по воведувањето на исхрана почна да си кака по 1 во ден, еве ја за некој ден 5 месеци ке прави и си кака по еднаш @stevemila и некои кои почнале на 4,4ипол како воведувавте? Колку намирници првиот месец? И што воведовте? Мојава има пробано јаболко, морков, банана и слива.. а и крушата ја заборавив
@mariz за твоето девојче збор немам, те читав од старт, па верувам дека советот на педијатарот е исправен да почнете од 4.5м со дохрана. Дај боже конечно да се стабилизирате и да фатите некој ред и убав напредок Ама @Melinda85 малку повеќе избрзала со дохрана, а и 2недели плус на толку мало бебе многу значат, не е баш ставот ,,ништо не е ако се почне и порано,, и те како може да се појават проблеми.. Не ме сваќај погрешно Мели, ти најубаво си знаеш, ама педијатрите малку ти се шкљ со советот за дохрана кај бебе кое супер си напредува Јас настојувам моево до 6м да биде на ексклузивно доење, таков совет добив и од нашиот педијатар. Досега и повеќе од одлично напредува, до 5м ќе бидеме сигурно само на доење, но за тој еден месец ептен стравувам дали ќе му е доволно. Денски бара периодов на 1.5-2ч, ноќеска пак се буди на 2ч, ниту намалува во качување на килажа досега, уште е ,,турбо,, , а и проблемот си го имам што се доиме само од една града Крвна слика му е одлична засега, спие убаво, полни пелени, е сега понервозен е, ама тоа го препишувам на забите, а богами и на карактерот @sofi2107 знам со буце нејзино на 4.5м почнала со дохрана, по совет од педијатар. А @Capricorn Taurus вие од кога почнавте со дохрана?? Тебе те прашувам бидејќи и ти имаш буце почна по препорака, анемија или примети дека не му е доволно..
Можеш и тиква да дадеш. На 5ипол месеци дадов ориз, пченка на хип, палента. На почетокот првите две намирници ги давав по три дена, после тоа секоја нова намирници ја мешав со веќе воведената и ја давав само два дена. Фала богу до сега нема погажено на ништо алергија.
Jabolko,krusa,sliva,kajsija,morkov,tikva,batat,kompir,avokado,banana ne mi teknuva dr sto.Ova se ne bese na pocetok ti gi pisav onie mislam po redosled so davav.Otprilika sekako.Oriz na hipp,posle dadov palenta,eve nedel dve veke i 3vida na zitarici na hipp.
Не ни јаде којзнае колку секогаш, но супер и дојде за столицата... Кога се роди викав до 6м доење, каши од 6 месеци, ама ништо од тој план. Нека расте, напредува само @stevemila значи може да воведувам и други работи сега? Зашто свекрва ми ми рече да не не сум смеела повеќе од 5 намирници првиот месец, мала дека, па ме подзамисли како треба
Мајки помагајте. Бебе е 5 месеци и 5 дена. Почнав со пробувње на вкусови од 4+. Досега јаболко, банана и мелен ориз денеска, се разбира од се по неколчу лажички еднаш на ден, но бебе е некако гладно. Дсвам ад на 3 часа, ама едвај додржува писка после 2 часа, гладен е. Треба ли во овој период да има цел оброк ( еден или два оброка). Мислам дека и кашичка од јаболчо не го најадува, а неможам ад да давам на два саата. Ве молам некоја мајка што ул има волкаво бебе да ми напише мени за еден ден, и колку количински дава.
Емче и ние сме веќе само на АД 1 месец. Млекото преку ноќ ми секна Се пробав за лактација но ништоЗатоа педијатрите ми препорачаа да почнам со пробување на вкусови за здравје кажав од 5 и пол -6 месеци да воведам оброк. А и јас прифатив нормално се за доброто на моето бебенце Секоја мајка е спремна да го направи најдоброто и најздравото за своето детенце... и затоа кажав 2 недели плус минус не мења ништо,секако како ме советуваа така и правам не одлучив сама , секако сум само на АД сега за жал. А знам мои пријателки кои и тие нормално само на доење беа на своите малечки па по препорака на педијатар, почнаа од 4 месеци со вкусови па еве ги сега 2-3 годинки се и здрави прави се. А бебушите си цицаа млеко до година и нешто...Нема правило мила моја... гушки до твоето бебувче..
Neznam so da ti kazam na ova.Jas mnogu citav mnogu prasuvav.Se mrdnav.Na kraj resiv dosta e.Uciteli od strana eden kup so pamet solenje imav.Resiv deka se sto mislam deka e lesna hrana ke probam da i dadam.Taka i pocnav.Eve soveti imav banana ne,avokado ne,aa i brokula zaboraiv,i tikvica isto i toa ne.Prestanav da se vodam po knigi i tabeli.Eve mozes da vidis vo drugata tema so i spremam i kako se zalam deka ne mi jade.Denes dva pati spremav.Prviot pat tikvica,morkov oriz i nalku maslinovo maslo.So placenje i lazenje pomalku od pola teglice.Posle i spremiv kajsija,jabolko i 3vida zitarici.Od toa ni pola ne izede.Nemam pamet veke so da i spremam nit soleno nit blago.Palenta saka ja gledam ama ne moze pak se palenta.Koga voveduvav vkus davav po 2,3 dena od isto,primwr od jabolko.I se taka sledna namirnica.Jas licno ne broev kolku mesecno namirnici.Samo moj sovet,nemoj da se potresuvas ko mene.So da spremam kako da spremam,so smee so ne,da ne i bidne nesto.Plus i vtoro detence ti e.
Се се заборава да ти кажам, ако ми е второ Инаку да пробаш да не е работата во погусто, потечно? Еве гледам мојава течните не ги сака многу, а погустите си ги сака... ај пробај види, дури и синко знаел да ме зеза ради структурата на кашата
Oh se probav.Veruvas se mrdnav.Eden den ako mi izede pola teglice presrekna sum.Sledno jadenje ne saka ni edna lazica da vkusi.Neznam zosto taka.Eve gledam od majkite so spremaat pravam i jas nejke bebe i toa e
Никоја. Хељдата барем после 10 месеци, иако најубаво е после година.Тешка е за мало бебе и дава многу енергија. @kukla21 Дека рече лепливи, има сушени сливи на нутини фирма, без конзерванси, исто така се лепливи, па се подзамислив, може не е случајно, сушени без сулфур, може полепливи, недосушени остануваат.
А гладничка ли и даваш? Јас и давам кога и е време да пие млеко... на пример ако во 8 сабајле пиела млеко, во 11 и давам кашичка. Сега за сега, воодушевена е само од морковот, банана ич не ја сака
Стив, не се нервирај. Мојата е 9+ па има денови кога со вриштење ќе изеде пет лажички само. Дали им се блуткави зеленчуковите не знам што е работава.
@mariz Јас почнав недела пред да наполни пет исто по препорака на педијатар. Освен тие што ги имаш наведено и дадов и тиква, тиквица, авокадо, па потоа и кајсија, праска, ориз, брокула, батат, компир. Овие продукти на почеток ги давав по три дена. Првиот ден 2-3 лажички, вториот ден 7-8 па третиот колку сака.
@stevemila пробај печено. Печен компир, тиквичка и кромид многу е вкусно. Имам постирано 2 комбинации види.
Gladna.Cekam 2ipol 3 sata da pominat od Ad. @Black girl de nerviram zasto odamna pocnavme so vkusovi a nema uste ni eden obrok.Okolu nas so ima bebinja veke imaat i rucek a pocnaa posle nas. @orhideea uste toa mi ostana da probam Koga ke se iznerviram duri i vikam posle dusa me boli.Mi doaga da prestanam da se obiduvam,i da ja ostavam na mleko samo.
Исти сме и ние некои денови.Ти дај и и колку изеде толку, па дај и млеко. Сепак млекото им е главно до една годинка. Снаа ми до првата годинка детето и беше на млеко, уста не отвораше за каши.
И мојата имаше период кога ништо не јадеше. После серија мои нервни испади и неколку каши завршени на ѕид се свестив. Колку се срамев од себе дека и викав, уште се срамам. После пробував 2-3 пати, ако одбиваше давав млекце. Практично само на млеко беше..За чудо, одлично напредуваше. И околу мене има бебиња што се јадат, дури и дебели, со мајки и баби што за тоа кажуваат како бебето докторат да има одбрането, ама ич, ич не ме занима. Не и викај, брои во себе, оти после ќе се јадиш. Ете некои деца не се.јадачи, јас се помирив
И мојава е нејадач, само правам и фрлам. Купив путер денес па ќе видам дали ќе јаде од зеленчуковите. Уста не отвара ни да вкусе, тоа е болното. Едвај ја натерам да се насмее и да отворе уста за да и ставам со лажичката од кашата. Некогаш и се бендиса па ќе изеде уште 3,4 лажички некогаш па ич. На почеток на дохрана повеќе јадеше. Претходната недела откако се разболе не сака ништо. Ќе пробам и печено баш да видам дали ќе сака. Јас никогаш не сум ѝ викала. Нормално дека се нервирам многу ама штом не сака не можам со сила да ја терам.
@emkaemka да од 4ипол почнав по препорака на педијатар ама со сокчиња. Не му беше доволно само м.млеко почна да бара многу често да цица. Скоро 8кг имаше напредуваше многу и моравме малку да намалиме со цицање зашто буквално и на 1ч бараше да цица. Башка и резервите на железо почнаа да намалуваат и највеќе и ради тоа започнавме. Искрено и не баш пиеше сокчиња ама и не форсирав. Работата беше да почне со вкусови. Еве 1г ќе е и сок непие само вода. Од 5мес воведовме и оброк, но ( тука имам пишувано и жалено ) никогаш оброк немаше едноставно нејќеше да јаде ама и не форсирав зашто убаво напредуваше. Ни ручекот ни вечерата кога ја воведов он никогаш немаше изедено оброци целосно. Правев и фрлав само. Па ај 1-1ипол месец реков само со готови каши ќе е и џабе пак не јадеше. И го оставав колку сака толку да јаде со сила никогаш не дадов лажица за да не му правам стрес нит аверзија кон јадењето. Еднаш само послушав совет од страна, изгладни го да видиш како ќе изеде све и се покаав и никад веќе никој не слушав. Од 12ч не давав да цица и од 15ч нудев каша на пола саат. Не бре дете уста не отвараше и вриштеше и беше хаос и на крај му дадов да цица негде накај 17ч. И сфатов дека ако сака да јаде ќе јаде, ако сака да цица ќе цица. Па и ние со сила ако нејќеме нејадеме. Се фрустрирав кога ќе ми кажеа дека нивното дете јаде убаво оброци. Педијатарката ми кажа да не се нервирам дете напредува супер и да оставам колку сака толку да јаде. На 9мес ја имаше тродуплирано родилната тежина и се чудевме како може од нејадење. Ама ете доволно му беше само м.млеко.И искрено така беше до некој 10мес со нејадењето. Некој денови ни 50гр во ден не јадеше. Некогаш дали 200гр вкупно ќе изедеше. Еве го после 10+ си почна убаво да јаде мада има денови кога пак ќе прескокне оброк. Ама не форсирам. Терав како ќе ми каже педијатарот. И воведував намирници по табели и по совет на педијатар, па и овде по совет на некој членки. Освен аронијата, семе од коприва и какаото што ги воведов ( по моја иницијатива ) со отстапка поради крвната слика. Мој совет е да не се форсира и со сила да не се ранат. Периоди се да нејадат. Ене и во темата на 1+г ги читав исто некој дечиња не јадат ама напредуваат одлично. Ќе пројадат сепак не остануваат гладни и ниедно дете гладно нема да седи цел ден ќе јаде онолку колку му се јаде. Најбитно е крвната слика да е добра и да напредува убаво па макар и само на млеко да е и на 50гр оброк во целиот ден.