Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Eли те молам кажи ми кога воведе втор оброк, по колку количнски му се оброците и колку пие млеко, ако не е на доење, инаку не би знаела секако :)
    Син ми пие по 990мл млеко и еден оброк, кога 50гр, кога 100гр, а на педијатар сега ми рекоа да намалам со млекото постепено, да почнеме со 2ка Хип, да дојде по 500мл млеко и да јаде кашички, е сега јас мислам дека детево ќе ми вришти за јадење ако му намалувам од млекото, не знам како да го изведам сето тоа, затоа те молам кажи ми како правиш ти?
    Инаку денес го мереа, за 5 дена ќе има 6месеци, 8100гр и 67цм, малку е буцко :)

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    124.690
    Неколку дена пред 7 мес. На доење е а оброците му се околу 200 гр ама се мислам малку е....

На RedRevolution му/ѝ се допаѓа ова.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Малку е 50 грама за оброк. Воведен оброк се смета кога бебе ќе изеде барем 100-120 грама храна. Тогаш се менува едно млеко со оброк.
    За да јаде треба баш еден термин млеко да му смениш со храна. Значи на околу два и пол три саати после АД млеко даваш оброк.
    Моето беше на комбинација доење и АД и АД млеката ги менувавме со оброци па остануваше на се помалку АД со тек на време.

На stevemila, eli25, RedRevolution и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    2.845
    Здраво. Сега читам мајки по фејсбуков грашокот го давале без лушпа. Ние воведовме грашок и бебе убаво прифати ама со лушпа. До толку ли сум неинформирана? Чувствувам грижа на совест сега.(facepalm)

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Јас никогаш не сум лупела грашок. Не се замарај многу со тоа кој како прави. Слушај педијата за совети што и кога се воведува и толку.

На stevemila, kukla21 и Aneta92 им се допаѓа ова.
  6. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    Јас вечера дадов една недела пред да направиме 9 грамажа небитна колку ке изеде толку али правев по еден цел оброк кога изеден кога не, најчесто за вечера бисквити хип мелени со млеко и некое овошје, понекогаш готова на хип нокните онаа со какао многу ја сака овесни со јогурт, со банана, палента со печени јаболка урми, во принцип житни снегулки со овошно пире итн.. урдата ми е домашна и ја замрзнувам и шо остане не го замрзнувам поново а гриз ако мислиш на пченичен никогаш не сум дала она кога ке набабри лелее јас не го јадам а не камоли ќерками ама тоа р мое мислење...
    Се надевам помогнав

Јас го лупам

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Ние за две недели полниме 5м,сакав да почекам до тогаш ама дека пие многу ад си реков следната недела веќе да почниме со пробување вкусови
    Прашањето ми е дали е во ред да почнам со ориз, дека неутрален вкус?

8. Melinda85

Melinda85 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2016
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    5.815
    Мари На мене мила педијатарот ми кажа ориз после 5 и пол-6 месеци да воведам. За почеток јаболка, круша,морков,слива,тиква,компир и банана... некои воведуваат и пашканат. Овие намирници мене ми ги кажаа да ги воведувам до 5 и пол месеци. И така и почнав.. и ние пошто само сме на Ад, ми кажаа од 4 месеци или после 17та недела да почнеме со пробување на вкусови...Позз

На Mari* и stevemila им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Баш убаво си кажа, вид на мајчино млеко, кравата за телето, козата за јарето, овцата за јагнето...што по автоматизам не го прави добро и за човекот, оти кравата/козата/овцата не го родиле.
    @orhideea ако сакаш, прави ги млечните каши со кравјо. Можеш, не дека не, ама јас би почекала до кај 10 месеци барем.

@eli25 слободно мрзни ја урдата. Јас имам домашна изварка, замрзнувам во помали ќесенца, вадам по потреба.

На EuHenIa, *Лорена*, orhideea и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    514
    Мајки имам неколку прашања :)

1.Кое кисело млеко го давате за прв пат, кој јогурт,која павлака,кое несолено сирење?
    2.Спанаќ како спремате, дали може на пареа?
    3.Докторката ми спомна кога ќе воведам млечни и додека пробуваме да не воведам ништо друго ново ...Дали тоа значи прво да воведам спанаќ,блитва, (тие ги нема пробано) па потоа да почнам со пробување млечни производи?
    4.Дали млечните ги комбинирате и во доручекот и во ручекот?

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.086
    Кога воведовте ручек?
    За 10 дена полни 7м само едно јадење има. Јадеше по 50гр а пред некој ден почна по повеќе да јаде. После оброк само кога ѝ се спие цица, онака не.

12. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    На 7 полни воведов ручек

Него @Melinda85 тиква,круша и слива не беа 6+
    Јас знам со ќерка почнав со јаболче,банана,компир,морков и ориз
    А сега сакам обратно да почнам дека благото се прифаќа побрзо

На stevemila и forumce им се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    пашканат е 7+

На Mari* и Melinda85 им се допаѓа ова.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Вечерва направив домашна несолена урда со домашно кравјо млеко, како за прв пат супер испадна. За 5 дена бебе ќе полни 8 м и ќе дадам прв пат, потоа ќе направам и домашно несолено сирење (fingers)

На stevemila, LiliBoz, Marija_Magdalena и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Melinda85

Melinda85 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2016
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    5.815
    Мила секој доктор различно кажува, по консултација со 2ца доктори нивна препорака е да се почне со ова овошје и зеленчук. А и мои другарки кои се кај други доктори, им е кажано да почнат со овие продукти зс почеток. А и мене ми кажаа дека благото нормално полесно се прифаќа, но мојава убавица за сега не ми прави проблем на компирче и морков... се си јаде..за оризот добив одговор дека е тешко сварлив и затоа го внесуваме како продукт малку подоцна. Сепак на нас останува да одлучиме што и како ќе даваме на нашите бебенца. Секоја мајка си го мисли најдоброто.. позз:hug:

Може мила немам дадено, но др. Марина Ремедика ми кажа дека можам како продукт да го воведам после 5ти месец.

Последна измена од модератор: 5 април 2018
    На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Јас ако се водам овде спрема педијатар што ќе ми каже :x
    Овде и месо ти препорачува од 4м :D

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.727
    Допаѓања:
    77.010
    Ели јас колку што се сеќавам за синчево, гриз правев со вода и после додавав природни засладувачи, некогаш само гриз со маџун (но незнам од колку месеци беше тој), или пак со комбинација со поблаго овошје, како банана, поблага јаболка, суво овошје и заедно блендирано...

18. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.139
    Допаѓања:
    1.710
    Чиста слива на хип пишува дека има оризов скроб и уште нешто. Имам дадено сува слива повеќе пати. Смеам да ја дадам кашичката? Мислев дека е 100% слива како јаболкото. Или има друга кашичка чиста слива? :wasntme:

П.С нема пробано ориз 8-|

19. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Ima, pobaraj vi zegin mislam deka lollipop kazuvase, tamu ima najgolem izbor na hipp kasi 100% ovosje i zelencuk.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    Мало е за маџун 11+ е
    Кај нас го викаат гроздов мед

На Mari-Ja и mariz им се допаѓа ова.