1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.739
    Леле јас се чудам што ми рече бабицата почнуваме другиот месец со храна. Па чекам следната недела педијатарот што ќе каже. Значи да не очекувам нешто поразлично?

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Па да,во принцип овде е секаде исто
    Полни дете 4месеци и ти дава табела боли глава ама не мора да се избрзуваш
    Јас така со ќерка одма кога наполни 4месеци почнав,сега ќе почекам до 5м барем
    Мислам и без везе е некако тоа, бебе,главчето уште едвај го држи а ти му гураш лажиче
    А тек што нема поима што да прави со јадењето,плука,се дави. .
    Неискуството си го прави своето

На stevemila, orhideea, kukla21 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Синко уште немаше полни 4 м кога ми кажа матичната да почнам со храна :drunk: Не ја послушав и почнав недела дена пред да наполни 5 м со пробување на вкусови.
    Јас не добив табела само ми рече се од овошје, зеленчук и месо :mm: само мед после година. И денес бевме истото ми го рече бебе треба се да јади.

На Troi, stevemila и Mari* им се допаѓа ова.
  4. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Дали циметот треба да го давам исто 3 дена со ред и колку да ставам во кашата?

5. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    765
    Мене исто мојата докторка ми рече се од овошје и зеленчук, што сакам јас тоа. Сепак јас и давам само од храна наменета за 4-6месеци. До сега има пробано јаболко, морков, сладок компир... следно ми е авокадо, грашок, круша.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    2.632
    Јас грашок дадов на 8+ и ептен имаше мака со столицата се изнамачи додека го исфрли ама секое дете е различно.. кај ќерками така беше

Едит: мангото од кога е? Мислам од 10+ дан беше? Имам едно дома

Последна измена: 5 април 2018
  7. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Ова е трет пат кај шо поставувам прашање на темата, а не добивам одговор. Благодарност единствено до @elcezelce која ми одговори во порака на претходното мое прашање.
    Вервам голем дел од вас можевте да ми одговорите на прашањата, не беа научна фантастика. Одговаравте на пред и после моите прашања на други членки.

Гледам, има члекни кои се фаворизирани, кои добиваат одговори на секое прашање со брзина на светлината, општо низ цел форум е така, не само на оваа тема.

Форумот служи некому за сеир фаќање, некому за довивање информации и помош. Јас бев тука за да добијам помош, и да дадам таму каде што можам, но бидејќи не добивам одговори на моите прашања решив да се одјавам од форумот, за сеир фаќање не ми треба.

На Mari*, gjoker4e, kristii и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    2.632
    Ги барав твоите постови наназад ама немозам да најдам колкаво ти е малечкото? Сигурно прашуваш за цејлонски цимет..јас давам кокосово масло во кашичките и тоа од 6+ по една лажичка и тоа скоро секој ден цимет не сум ставила а и не знам зошто, купив кокосово и со него останав, на 9воведов рогач и скроз го баталив : D

9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Немаш потреба од 3 дена давање.
    Ако користиш цимет ќе преферираш да е цејлонски цимет зашто е чист, но да знаеш е многу појак од обичниот. Затоа се става по малку. Еден прстофат или јас ставам еве и ден денес на врв на лажиче. Немој повеќе да ставаш јак е за стомачето. Имаш на гугле бенефитот кој е од циметот, многу е здрав и пред све добар за стомаче и цревца ( читни слободно ).
    @Marija_Magdalena јас негде накај 7+ прво му дадов од на Хип кашичката на шмукање која внатре има манго за да видам како ќе го прифати. Претежно повеќето намирници прво преку готова каша на Хип ги воведував. Еве сега и јагодата така ја воведувам прво преку готовата кашичка на Хип. Од 7+ почнав и да давам манго. После купив свежо манго ( го замрзнав на парчиња, имаш на гугле како се замрзнува). Можеш свежо, а можеш и да го обариш ( имаш рецепти на гугле ). Зашто реално потемнува бргу ако не се изеде и фрлаш, а не јаде секој ден и најдов на гугле дека се замрзнува и така терам со месеци.

На Marija_Magdalena му/ѝ се допаѓа ова.
  10. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    И јас дадов манго на 7+ без реакција. А по табели е покасно мислам 10-11 м.
    Јас дадов бидејќи ми се чинеше дека се едно исто му давам за појадок. Малку да сменам. Многу му се допадна на бебуш.

Ц.цимет не сум дала уште бидејќи немам најдено овде. Ќе дадам од 8+ ќе си купам од МК.

На Melinda85, stevemila и Marija_Magdalena им се допаѓа ова.
  11. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Јас искрено сеуште му немам дадено цимет, ќе ги ги испратам и новите листи за исхрана што ги имам покасно само :*

12. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2016
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    211
    Мајки га Ве прашам, колку пати неделно бебе може да јаде ориз, палента или просо.

13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.643
    Допаѓања:
    140.706
    https://drmitov.mk/kokosovoto-maslo-e-shtetno-za-zdravjeto/

Кокосовото има лош холрстерол и е штетно за срцето. Среќа никогаш не сум ставила. А гледам од 6м го даваат. А оно и за возрасни штетно.

На Mari*, Lolipop23 и mariz им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.643
    Допаѓања:
    76.900
    Не се нервирај одма, сега видов нема прашање кое ти останало неодговорено во темава, освен ако не си очекувала мислења од повеќе членки... Повеќето и гледаат да не се повторуваат со исти одговори, може и затоа така испаднало. Најдобро кога бараш нешто, оди прво горе во search, 100% ке најдеш попрво таму :) Како одјавување од форум, никако тоа :D

За прашањево за циметот: цејлонски органски цимет користев за синчето, може да го најдеш во Тинекс, Веро :) Мн убав шмек дава на овошните каши, ке ставаш по малку од око. И немора 3 дена, јас си ставав кога ке ми текне :) обично обавезно во кашите кои се повеќе со јаболче ставав.

На Mari*, gjoker4e, Melinda85 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    13.682
    Мајка, не се нервирај. Некој може не знае или не дава некоја намирница и затоа не ни одговара на некои прашања. Ете гледам и Софи ти одговорила зашто она дава цимет и ти кажала од кој да дадеш и колку. Јас не давам тоа се уште и не знам што-како.

На gjoker4e, sofi2107 и mariz им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.643
    Допаѓања:
    76.900
    Ориз не баш често, макс 2 пати (може и тоа е мн), зашто може да направи запек. За другиве не сум сигурна но палента и просо мислам е ок да даваш кога сакаш, како и да е ке си менуваш, па нема ни да стигнеш да дадеш повеќе од 2 пати неделно :)

На gjoker4e и stevemila им се допаѓа ова.
  17. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Кои намирници можам да ги воведам од 9+?

18. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    2.632
    Баш и јас денес ја прочитав статијава во принцип треба да им се дава на дете во развој заситени масти за развој на мозокот и пред 2год имаше 100 придобивки за да се користи во исхраната сега испадна обратно 100придобивки во минус ех навистина сите се изреволтирани од ова откритие а оние мајки пак шо им давале пред 2год? Тешко децата или...??

Ние сме 9 воведовме тестенини без јајце (sentella) и леб домашен од зеленчук боранија од овошје исто

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    765
    Мангото е 10+.

Грашок немам уште пробано, ама викам ајде нешто зелено да проба. Имам бебешки блендер и книга со него. Во книгата пишува дека може и тиквица да се даде ама некако чешит ми е, што знам, може дека немам јадено пире од тиквица. Ти имаш правено?

Во мојата книга пишува дека може: црвено месо, риба,мисирка,црн грав, рендан кашкавал, паста и кафеав ориз.

20. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    2.632
    Тиквица на 7+ дадов и тоа мешано со друг зеленчук а по 4 тркалца само најчесто ја комбинирам со зајачко,
    Остави го грашокот за покасно, ако сакаш зелено мислам дека спанаќ или блитва ти е подобра варијанта, авокадото исто јас го давам со пилешко тиквица и морков...

На Troi му/ѝ се допаѓа ова.