Докторчево ако убаво го заследиш имаше многу контраверзии во неговите излагања досегашни. Едно време изјавуваше за да не се дава месо на бебе/дете демек штетно било за развојот. Со самото тоа се избрука и беше плукан на многу портали и фб страни. Самото тоа што го изјави за месото за кое е медицински докажано дека е најпотребно за развојот. Океј секој си има свој став на кого ќе верува за што да даде или не на своето дете. Во однос на органското ладно цедено кокосово масло....со децении е познато како најблагодетна намирница ( масло ) кое помага за многу болести кожни, цревни, за срце, крв, мозок итн. Има стотици истражувања за благодетот негов. Познато е и дека земјите каде е најупотребувано и им е домашно ( нели каде расте и каде се прави маслото и се употребува во секојдневието ) дека се најздрава нација. Читнете на гугле има стотици статии и медицински испитувања. Има и на јутуб доктори па и нутриционисти кој зборат за бенефитот од органското ладно цедено кокосово масло. Од кога дојде дома синко го мачкам со ладно цедено органско кокосово, па и купки му правам и ден денес, непцата му ги мачкав кога почнуваа заби да излагаат, во овошни каши и ден денес ставам и некогаш и по пола мала лажичка му давам да изеде. Стотици статии изначитав дур бев трудна за дали да го користам и како за бебе. И го користев и користам еве го 1г е малиот. Билиони генерации израснаа со него. Само за греота нашиве пред некој 5-6г дознаа дека постои. Прв пат во Рамстор го донесоа ( Рамстор трговскиот ). https://www.google.com/amp/s/parent...efits-of-virgin-coconut-oil-for-children/amp/ https://www.google.com/amp/parentin...health-benefits-using-coconut-oil-babies/amp/ https://www.google.com/amp/www.momjunction.com/articles/benefits-of-using-coconut-oil-for-your-baby_00370340/?amp=1
Види му ги линковите. Еден од Харвард и еден од Американската асоцијација за срце. Он не е битен. Не ми значи неговиот став. Харвард е веродостоен. Секако јас не давам. Маслиновото е подобро.
@Troi @Marija_Magdalena јас пред 5 дена почнав со пробување вкусови. Почнав со морков, а потоа со тиквица по препорака од педијатри. 5+ сме ние, така да мислам дека може тиквичка и порано. Мајки, ве молам за совет. Пред 5 дена почнав со пробување вкусови, но малата од вчера научи како цврсто да затвора уста и овие 2 дена се мачам да и пикнам кашичка барем да лизне. Тоа не ме плаши толку, но она сега штом види лажичка така реагира, а од раѓање и ги давам сите капки на лажичка и си отвараше уста без проблем. Сега веќе не можам ни капки да и дадам, одма затвора уста. Ме интересира мислење, дали да направам пауза некој ден од пробување вкусови или да почнам млекце да и давам малку со лажичка за пак да ја прифати лажичката. Искуство некое?
Да го прочитав и самиот он на прашањето одговара дека нема никакво докажано истражување дека влијае на срце. Дека и самиот тој го користи во исхраната. But, for now, I'd use coconut oil sparingly. Most of the research so far has consisted of short-term studies to examine its effect on cholesterol levels. We don't really know how coconut oil affects heart disease. And I don't think coconut oil is as healthful as vegetable oils like olive oil and soybean oil, which are mainly unsaturated fat and therefore both lower LDL and increase HDL. Coconut oil's special HDL-boosting effect may make it "less bad" than the high saturated fat content would indicate, but it's still probably not the best choice among the many available oils to reduce the risk of heart disease. Многу други работи влијаат ако почнеме длабоко да навлагаме во све. Па највеќе на срцевите заболувања кај нас влијае загадениот воздух. Све што е претерано не е здраво. Па ни вода да се пие премногу не е здраво. Затоа од све умерено е најдобро. Сепак твоја одлука е дали ќе даваш или не. Немам и немав намера да те убедам во спротивното. Ти најдобро си знаеш за своето дете. Но, овде има мајки кој не се упатени и може да се извадат од памет од самата реченица : " Кокосовото има лош холрстерол и е штетно за срцето. Среќа никогаш не сум ставила. " Сепак треба да се мисли и на оние на кој може да се извадат од памет кога ќе ја прочитаат реченицата. Не секој истражувал. Да не се пофторувам пишав во претходниот пост. Давам и ќе давам. Кокосовото органско ладно цедено нема влијание на холестеролот докажано е во многу испитувања. Океј тоа не се однесува ако се изеде една тегла од 200гр на седнување . На холестеролот влијаат многу други работи па и маслиновото ладно цедено ако се претера. Ни на другиот линк нема нигде податок дека кокосовото е виновно за срцеви заболувања. 5 пати препрочитав ногде нема " кокосово " потенцирано. Очигледно докторчево пак утка напраи како и со месото. Читал и недочитал и одма се излаја и пак усра све ( се извинувам на изразот ). Таман работа кокосовото да предизвикуваше срцеви заболувања ауууу па таму по јужните земји све ќе беа од срце заболени, морталитетот ќе беше на највисоко ниво. Еве го сопругот има плафон холестерол а јадниот кокосово да го молиш не би лизнал. Убава вечер и среќени празници на сите.
На 90% заситени масти што повеќе да се истражува? Нафрлаш работи - за јужните земју ниту знаеме колку конзумираат масло, колку имаат проблрми со масти, срце...
Мила имаш многу видеа и статии за мастите во неговиот состав и дали и колку се штетни. Сигурно 1дна тегла нејаде никој. Го има и во Ад млекото и... зар нетреба да се дава АД? Статистики и за наталитет и морталитет има исто така на становништво достапни и на интернет. Јутуб е преплавено од дневни ритуали (снимки од секојдневието ) на единки. “But what's interesting about coconut oil is that it also gives "good" HDL cholesterol a boost. Fat in the diet, whether it's saturated or unsaturated, tends to nudge HDL levels up, but coconut oil seems to be especially potent at doing so.” Ова е вториот пасус од одговорот на написот. Едит : еве за да не се вадат од памет оние кој го користат. http://drhyman.com/blog/2017/06/26/coconut-oil/
Харвард е Д бест. Ако некој таму вели да не се конзумира редовно, тогаш никакво видео на јутуб не може да е померодавно.
Се изнаснав дека гледав на емисија педијатар зборуваше пред една недела на канал 5 отворено студио.. Така да.. само кажав дека кажа педијатар таа му беше реченицата него.. Баш ако ја најдам емисијата ќе ти пратам линк на уoutube.. би требало да ги поставуваат емисиите.. :/
И јас не сум за да се дава кокосово масло на бебиња. Не ме прашувајте зошто, немам издржан одговор, едноставно сум скептична во врска со него и никогаш не дадов. Читав за поволностите и едно време бев на мисла да го купам, ама сепак решив да не давам, за козметички цели можеби, ама во исхрана не.
Јас мислам дека докторов нутриционист незнам шо е сака да се рекламира... и удрил на кокосовото нема каде... утре ке извади банана дека несмее и сл.
Сакам да воведам мисиркино месо дали ова е ок? Исто така дали е ова урда ок, има сол ама неможев да најдам без сол. Како може да ја отсолам или кај да најдам несолена.
Од истава фирма ако најдеш свежо, подобро е. А за урдата, ок е. Не можеш да ја отсолиш, а ставаат сол за да не се расипува. Не е до толку солена, напротив, блуткава е.
@kiki_riki јас правев домашна урда несолена. Потребно е 1 кг кравјо млеко (не од тетрапак) и 250 мл цврст јогурт или кисело млеко може купено. Ставаш кравјото да се вари и кога ќе зоврие му го тураш киселото млеко и мешаш додека не почне да се згрутчува околу 10 мин и тргаш од оган, чекаш малку да се излади и го цедиш со тетра пелена и имаш готова урда за половина час. Можеш и да си ја замрзнеш. А доколку ја стегнеш убаво тетрата и оставиш така цела ноќ ќе добиеш несолено сирење. А за мисиркино можеш да си купиш млада мисирка од пазар и да ја средиш дома ако имаш двор.