Palenta moze pocesto, orizot stvara zapek pa jas bi rekla ne poveke od 2 pati nedelno. Vovedete proso za da imate poveke izbor, em e dosta pohranlivo, em sodrzi zelezo, a i super e za kombinacija.
После 10+ зашто може да даде реакција. Малата на другарка ми од домат беше како попарена со врела вода на газето. Внимавај поготово вие сте со дерматит ( извини ако грешам ). Почекај барем до 10-11+.
Мајки од каде да купам замрзнати вишни или цреши и цејлонски цимет. Немам уште воведено бидејќи не најдов до сега. 8+ сме
Majki ako moze mala pomos, po preporaka od pedijatar pocnavme so probuvanje vkusovi, I toa ni kaza sokcinja, dosega probavme jabolce I morkovce megutoa svezi, jabolceto rendano I preku cedilka iscedeno a morkovceto vo sokovnik, mnogu se grizam sto bea svezi a sega citam isklucivo vareni, sekako ke prodolzam no so termicki obrabotena hrana. Nekoj sovet nekoj da dal svezi mnogu se grizam? Prvo dete mi e I za se se prasuvam sto e pravilno sto ne,pozdrav I izvinete na dolgiot post
Мајки, на 5ипол месечно бебе дали жозе да давам од обичен ориз (како за нас) само блендиран. Или мора од мелениот? И ако може некоја идеја со шо го комбинирате?
Znam mila moja greska, se nadevam ne sum predizvikala nesto loso, um za drugi.pat vikaat starite, fala I.poz
Kolkavo e deteto? Vo princip nisto nema da mu bide od svezo, ne se sekiraj. Ako e 6 meseci ovosjeto nemas potreba da go tretiras termicki, od sekogas davam svezo i taka najdobro se iskoristuvaat hranlivite sostojki i vitaminite. Zelencukot treba da se obraboti, varen, pecen ili na parea, sokovi podobro ne pravi, ako veke voveduvate nemlecna hrana davaj kasicki so lazicka.
Jas ovosjeto go obaruvav na parea dur voveduvav vkusovi,znaci na pocetok.Veke ne,davam svezo.Mislam deka podobro e svezo ovosje negoli termicki obraboteno,sekako zavisi od vozrasta.Jas sok ne davam,vo skoro vreme ne ni planiram
Мајки денес бебе за прв пат ќе јади месо од домашно петле. Е сега прашањето ми е дали само од месото може да јади или има и друго што може? Јас не јадам па не знам што можи друго за него. Мислам на цигерчиња и такви работи. Претпоставувам не ама да прашам?
Јас не сум давала џигерчиња, заборавив да му спомнам на мм да ги тргне настрана и тој кога го средуваше пилето ги фрлил. Ако пилето е домашно (од контролиран раст, без лекови и хормони и вештачка храна...), џигерчињата се супер за јадење и најголем извор на железо и се препорачува да се дава на деца за подобрување на крвната слика. Од друга страна, џигерчињата се депо на штетните материи во организмот, па ако и малку се сомневате за потеклото на петлето и неговата исхрана не ги давајте.
Домашно е петлето од сигурно место, од кај комшиите. Денес ќе дадам месо. А како да ги спремам џигерчињата и колку да дадам за прв пат и со што? Фала на брзиот одговор 8+ сме.
И јас еднаш прашав за џигери во темата денешно мени и @sofi2107 ме корегира дека внатрешни органи од животни после годинката, иди на лупата прегледај две три страни од таа тема
Мојот е скоро 13мес и никогаш до сега не сум дала ни џигер ни срца па ни проверени. Сепак ми е ризик освен јас ако не би чувала ама у стан неизводливо па така да има време ќе јаде и тоа.
Претпоставувам ептен е мала количината на џигерчиња од 1 пиле, 50г дали има, може и помалку. Подели го за 2-3 оброка и замрзни, нека има по 10г-15г за оброк. Ќе го свариш (првата вода фрли ја) со зеленчук: кромид, морков, тиквица... исто како и месо што би приготвила. Само она што ќе го замрзнеш не го чувај подолго од 1 месец бидејќи бргу се расипуваат.
Риба со бело месо пастрмка најубаво ти е за прв пат варена моеш и печена напиши на лупата риба за бебе имаш уназад повеќе мислења од темава