@Luna91 Пробај со телевизор пушти и некој цртан мојов па на реклами се загледува не трепка и само уста отвара. Или ако можеш зависи колку месеци сте пробај со б комплекс прашакот гледам многу го фалат по групине за апетит.
Нешто не ми е јасно па реков да пишам. Досега пробувавме вкусови ( јаболко круша слива банана брокула морков компир кајсија) и планирам утре да дадам еден оброк каша. Е сега не знам кога да го дадам (кое време отприлика) и колку количински (отприлика). Исто така не ми е јасно ккои други вкусови може да ги пробуваме и кога да давам проба на вкус а кога целиот оброк со каша? Се надевам некоја мајкичка ќе ме насочи
За почеток 120-150 гр.оброк. Давам околу8-9 ч. Гледај да воведуваш отсабајле т.е да не биде доцна заради реакција. Јас вкусови давав после доручек кога ќе му дојдеше време за цицање, а повеќе воведувам со веќе воведено ( пр.во кашата за доручек му ставам малку од тоа што планирам да воведам). Ама ова ако јаде цела каша веќе.
Можиш исто ориз, тиква, карфиол, просо, палента, јас дадов и цвекло, блитва, спанаќ.. Количина е отприлика едно тегличка мало, 100 грама. Е сега е до детето колку сака, мојава дури после два месеци јадење почна тегле да јаде. Во стартот јас давав сабајлечки, 10 часот од прилика а откога воведов и ручек, сабајле давам овошје, ручек ни е зеленчук.
Јас после третата/четвртата намирница почнав да комбинирам и спремам оброк. Во почетокот успех беше ако изеде количина колку малечко тегличе од готовите каши. Воведувавме нови вкусови првиот пат чист за да го осети вкусот после тоа комбинирав со веќе воведените намирници во оброк. Пробувањето обавењето наутро за да следам да не има реакција, иако и оброкот гледав да не е подоцна од 10 за да фатиме ред. Можеш да дадеш ориз, палента, тиквичка она што ми текнува од првите намирници. @eli25 мене ми кажаа 4 пати месо, 2 пати жолчка и еден посен ден.
Фала 10+ месеци сме, за јагодите знам дека се даваат после годинка, и за аронија незнаев дека можело мислев и тоа да не е писле годинка
@fana Јас кога давав само еден оброк го давав околу 11-12 кога и беше време за ад. Кога веќе воведов цел оброк, а требаше да воведам нова намирница ја мешав со веќе воведена и ја давав како целосен оброк. Околу 100-120 грама се рачуна цел оброк.
Учи ја после станување првиот оброк да и е каша, оти ако и дадеш прво млеко ќе ти јаде помалку количински од појадокот, а и после кога ќе дојде време за ручек истиот ќе ви се помести многу касно. Јас штом станеме одма почнувам да му спремам каша и така си јаде доста солидно, после кога ќе му дојде време за пладневна дремка му давам да цица, а откако ќе се разбуди следува ручекот.
Фала на советите мајкички Ориз и палента какви давате? Во смисла има некои посебни за бебиња или? Ништо не знам
Кога беше мојата тој период кога ќе станеше и давав млеко затоа што за др уста не отвараше и стануваше со плачење и само млеко ја смируваше. Потоа ни беше оброкот. Сега кога има три оброци си станува накај 7.30-8 па накај 8.30-9 и го давам првиот оброк кашата. Ориз јас давам на холе можеш и обичен, а палента обична на дивела.
И јас скоро прашував, па членките ми препорачаа палента органска од Зегин, а ориз земав мелен на Хип.
Зависи кога ќе стане. Гледам последно доење да не е после 7 за веќе 9-9:30 да можам да дадам доручек. А обично тогаш и станува. Палента давав на дивела, а сега најдов во веро некоја органска. Оризот во моментов го дотрошуваме од хип, а за понатаму ќе видиме.
Palenta, kiselo mleko, visni i malku banana. Melen oriz so mleko, kakao i urmi. Puding od mleko, zolcka, nisheste i urmi ili banana za blag vkus. Avokado, banana i kiselo mleko. Tikva so puter i nesoleno sirenje. Griz varen vo mleko, zolcka, kakao i banana.... Obicno ovie kombinacii mu gi pravime za vecera, samo gi zbogatuvam so zrnesto ovosje, meleni seminja, lesnici, bademi i sl samo sto vie moze nemate uste vovedeno od niv, pa zatoa ne ti gi pisav.