Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.000
    Допаѓања:
    117.340
    И јас почнав со купечки. Брокула дадов меѓу првите. Немаше реакција ниту мака со меше. Ориз и компир имам дадено,а палента не. Со пробување вкусови почнав на полни 5.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Факт е дека нема универзално правило. Секој доктор и клиника даваат различни препораки.
    Јас брокула воведов 7+. Сепак би се држела за почеток и пробување со полесните намирници.
    Ама и да решиш да дадеш не е страшно, ако приметиш дека и е тешко на кукличката ќе ја одложиш за подоцна.
    Палентата можеш да ја дадеш, ама ако немаш со што да ја искомбинираш (немаш воведено други намирници) тешко ке и е за јадење. Јас во почеток ја давав со тиквичка на пример и убаво ја прифати. Компир кога ќе воведуваш не го блендирај, станува леплив. Убаво спреми го на пареа или варен и само со вилушка лесно се постигнува хомогена структура.

На pile30, stevemila, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Па мислев да проба се што ми кажаа, па палента на крај за да се меша. Вака бљантава е. И јас не би ја јала.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мој совет брокула не давај купечка. Грозна е. Исто и јсс почнав со купечки каши когс воведував вкусови, ама кога ја мириснав брокулата мене ми се слоши. Брокула давај дома приготвена.

На stevemila, emkaemka и kukla21 им се допаѓа ова.
  5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас ни домашната не ја можам :)

На Среќичка и kiki_riki им се допаѓа ова.
  6. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ни јас ама малата ја обожава :)

7. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Autumn_ @Lolipop23 фала ви на советите . Ќе почнам полека мора да се престрашам :sweat:

На kukla21, Lolipop23 и Autumn_ им се допаѓа ова.
  8. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Не мириса убаво ама вкусот е баш неутрален, нека си проба. Моето највеќе брокула сака и меѓу првите намирница ја воведов.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    I jas toa ke i kazev.Kupeckata kasa od brokula i na Hipp i na Holle se bljak.Koga gi otvoriv.mi se povrakase.Dodeka doma koga pocnav da i pravam preubava e.Malata ja obozava.Jas sum za domasno spremeno,drug vkus e.Povkusno.Koga Nejkese malata da rucka probav so kupeni,ne bev voodusevenA.A dodeka domasnite so ke ostanat gi dojaduvam(a u posledno vreme nisto ne ostanuva:lol:mama e presrekna)

На Среќичка и Melinda85 им се допаѓа ова.
  10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.933
    Допаѓања:
    111.554
    @kukla21 каква поврзаност има со тоа кога би се почнало со дохрана и колку бебето би ја прифатило истата??

Станка вика дека ако почнете од 5+ ќе ја прифати подобро, односно нема да ја одбива?? Или??

Не го разбирам моментот, јас се држам до фактот дека се е индивидуално :)

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    37.190
    Јас почнав од 6+ и еден педијатар ми рече дека затоа не јаде само цица на 10-11 месеци. Сум почнала касно требало од 4+ до крај на 6 полни да почнам. Мене ми немаше логика ама може навистина така е. Иако и јас повеќе сум за тоа дека е индивидуално.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas pocnav da i davam od nepolni 5meseci.Ovde me karaa deka mala bila.Ama ne jadese,nejkese voopsto.Pa ete sega sme 7+i pred nekoe vreme tek vovedovme dorucek a veke i rucek.

13. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Се е индивидуално, се си е до детето- исто е мое мислење. Ние почнавме од 5 полни со дохрана, па пак сме појќе по цицањето. Според мене ако бебе си
    напредува добро и поготово е само на мајчино, дохрана само од 6+, не е потребно оптоварување на желудничето.

На pile30, gjoker4e и emkaemka им се допаѓа ова.
  14. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Јас од почеток и давам пасирано.Пробав да и блендирам во нутри но количински малце и не се блендираше убаво.Но за среќа добив машина за пасирање за подарок.Има мали парченца како на пр.оризон неможе да го испасира и си го јаде цело зрно.Почни со пасирано по малце.

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Вика не мора да значи, ама праксата им покажала дека децата кои се доени 6 месеци потешко подоцна прифаќаат други вкусови. Значи не рече жената дека ќе е проблем, се е индивидуално, ама совет даде дека кај овие деца почесто се јавува аверзија и одбивање, па по малку да почнеме. Може нема да прават проблем моето и твоето, ама други 10 може да.

На joan, Autumn_, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Мајки дали за вечера можам да дадам кисело млеко и палента.
    Сабајле и дадов за првпат 2 лаж. Кисело млеко со палента и жолчка ама нејќеше повеќе зашо од жолчката почна да се задавува. Ако нема реакција сакам за вечера ама без жолчка.

17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.669
    Допаѓања:
    39.941
    Каква реакција може да даде киселото млеко? Воведов к.млеко на Алпи и немаше реакција, потоа дадов домашно и и се потцрвени газето. Мислев да не е од што какала, ама и потоа имаше црвено. Не и давав неколку дена и немаше ништо. Планирам нареден некој ден пак да и дадам за да видам дали е од него

18. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Може да резултира со црвено газе ако сеуште и е рано за кисело млеко. Инаку од тоа што литав, црвено усте, дијареа или повраќање се исто знаци за нетолеранција или алергија на кисело млеко. Пробај понатака пак, може ви е рано а може не е од тоа

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.669
    Допаѓања:
    39.941
    Ме чуде затоа што од купечкото ништо не и беше, а од домашното се исфрли. И од јогурт ништо не и е. Ќе дадам пак и ќе видам реакција. Можеби е и случајно

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Домашното е појако помасно може за тоа. Потешко ми е мене јас неможам да го пијам. Инаку нас педијатарот ни рече од 9 месеци к. Млеко ама јас денес дадов за 1 пат а сме точно 8 месеци.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.