И јас почнав со купечки. Брокула дадов меѓу првите. Немаше реакција ниту мака со меше. Ориз и компир имам дадено,а палента не. Со пробување вкусови почнав на полни 5.
Факт е дека нема универзално правило. Секој доктор и клиника даваат различни препораки. Јас брокула воведов 7+. Сепак би се држела за почеток и пробување со полесните намирници. Ама и да решиш да дадеш не е страшно, ако приметиш дека и е тешко на кукличката ќе ја одложиш за подоцна. Палентата можеш да ја дадеш, ама ако немаш со што да ја искомбинираш (немаш воведено други намирници) тешко ке и е за јадење. Јас во почеток ја давав со тиквичка на пример и убаво ја прифати. Компир кога ќе воведуваш не го блендирај, станува леплив. Убаво спреми го на пареа или варен и само со вилушка лесно се постигнува хомогена структура.
Па мислев да проба се што ми кажаа, па палента на крај за да се меша. Вака бљантава е. И јас не би ја јала.
Мој совет брокула не давај купечка. Грозна е. Исто и јсс почнав со купечки каши когс воведував вкусови, ама кога ја мириснав брокулата мене ми се слоши. Брокула давај дома приготвена.
Не мириса убаво ама вкусот е баш неутрален, нека си проба. Моето највеќе брокула сака и меѓу првите намирница ја воведов.
I jas toa ke i kazev.Kupeckata kasa od brokula i na Hipp i na Holle se bljak.Koga gi otvoriv.mi se povrakase.Dodeka doma koga pocnav da i pravam preubava e.Malata ja obozava.Jas sum za domasno spremeno,drug vkus e.Povkusno.Koga Nejkese malata da rucka probav so kupeni,ne bev voodusevenA.A dodeka domasnite so ke ostanat gi dojaduvam(a u posledno vreme nisto ne ostanuvamama e presrekna)
@kukla21 каква поврзаност има со тоа кога би се почнало со дохрана и колку бебето би ја прифатило истата?? Станка вика дека ако почнете од 5+ ќе ја прифати подобро, односно нема да ја одбива?? Или?? Не го разбирам моментот, јас се држам до фактот дека се е индивидуално
Јас почнав од 6+ и еден педијатар ми рече дека затоа не јаде само цица на 10-11 месеци. Сум почнала касно требало од 4+ до крај на 6 полни да почнам. Мене ми немаше логика ама може навистина така е. Иако и јас повеќе сум за тоа дека е индивидуално.
Jas pocnav da i davam od nepolni 5meseci.Ovde me karaa deka mala bila.Ama ne jadese,nejkese voopsto.Pa ete sega sme 7+i pred nekoe vreme tek vovedovme dorucek a veke i rucek.
Се е индивидуално, се си е до детето- исто е мое мислење. Ние почнавме од 5 полни со дохрана, па пак сме појќе по цицањето. Според мене ако бебе си напредува добро и поготово е само на мајчино, дохрана само од 6+, не е потребно оптоварување на желудничето.
Јас од почеток и давам пасирано.Пробав да и блендирам во нутри но количински малце и не се блендираше убаво.Но за среќа добив машина за пасирање за подарок.Има мали парченца како на пр.оризон неможе да го испасира и си го јаде цело зрно.Почни со пасирано по малце.
Вика не мора да значи, ама праксата им покажала дека децата кои се доени 6 месеци потешко подоцна прифаќаат други вкусови. Значи не рече жената дека ќе е проблем, се е индивидуално, ама совет даде дека кај овие деца почесто се јавува аверзија и одбивање, па по малку да почнеме. Може нема да прават проблем моето и твоето, ама други 10 може да.
Мајки дали за вечера можам да дадам кисело млеко и палента. Сабајле и дадов за првпат 2 лаж. Кисело млеко со палента и жолчка ама нејќеше повеќе зашо од жолчката почна да се задавува. Ако нема реакција сакам за вечера ама без жолчка.
Каква реакција може да даде киселото млеко? Воведов к.млеко на Алпи и немаше реакција, потоа дадов домашно и и се потцрвени газето. Мислев да не е од што какала, ама и потоа имаше црвено. Не и давав неколку дена и немаше ништо. Планирам нареден некој ден пак да и дадам за да видам дали е од него
Може да резултира со црвено газе ако сеуште и е рано за кисело млеко. Инаку од тоа што литав, црвено усте, дијареа или повраќање се исто знаци за нетолеранција или алергија на кисело млеко. Пробај понатака пак, може ви е рано а може не е од тоа
Ме чуде затоа што од купечкото ништо не и беше, а од домашното се исфрли. И од јогурт ништо не и е. Ќе дадам пак и ќе видам реакција. Можеби е и случајно
Домашното е појако помасно може за тоа. Потешко ми е мене јас неможам да го пијам. Инаку нас педијатарот ни рече од 9 месеци к. Млеко ама јас денес дадов за 1 пат а сме точно 8 месеци.