Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    514
    Може да ,јас секогаш така давам .

На kristii му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Жолчката се воведува 1мес.
    Кога веќе ќе дојдеш до пола жолчка слободно воведувај и друга намирница. Како што спомна жолчка и спанаќ или блитва во оброкот.
    Жолчката ја воведов 6+ ( по препорака на педијатар поради малку намалениот хмг ) во меѓу време си воведував и други намирници и истиот ден кога давав жолчка па и комбинации и со жолчка му правев.
    Ден денес ( за некој ден 13мес ) највеќе ја сака комбинацијата жолчка, банана, гриз ( со АД му го правам ). Незнам колку месеци сте ама после 10+ во таа комбинација доставам и 2 урми и пола лажичка органско 100% какао ( рецептов е од една од членките ама не памтам од која ).
    Органското какао после 9+го воведов.
    Исто омилена комбинација му беше и ден днес му е : жолчка, палента, семе од коприва и к.млеко или од Мегле кајмакот му ставам.

Зашто да неможе. Ден денес некој денови така му се погаѓа да јаде ( 13мес за некој ден ќе е ).

Последна измена од модератор: 3 мај 2018
    На gjoker4e, stevemila, Autumn_ и 2 други им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @emkaemka драгана ми кажа да не ја дохранувам уште еден месец. Вика греота е да јаде јаболчиња кога супер напредува :)

На *Лорена*, pile30, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.933
    Допаѓања:
    111.551
    И сега ти што одлучи??

5. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Прашања еден тон, морам.

Смеам ли спанаќ да му дадам на детево, на 9ти мај прави 7 месеци?

Авокадото треба ли да отстои додека да омекне ептен па после да се конзумира?

Просо како се спрема, се вари, се мие, се треби, што се прави со него и со што се служи, со овошје, зеленчук?

Палента може и со млеко и со вода да се свари така?

Сум изнакупила 10 тона храна, сеа ќе ве пукнам овде, затоа однапред ви се извинувам :wasntme: .

Иначе ме прашуваат маж ми и мајка ми, што е ова (за просото), и викам ''просо бе'', и мајка ми, ''па тоа е храна за птици'' :rofl:, и викам ''па пола бебешки рецепти шо ги читам се со просо'', а маж ми од таму вика, ''е е е просо ќе му дава, значи утре ако купиме папагал, овој храната ќе му ја јаде'' :rofl::rofl::rofl:

На gjoker4e, Вереничка, Bebulleee и 3 други им се допаѓа ова.
  6. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    @RedRevolution истите прашања и мене ме мачеа и прашував овде па ќе пробам да ти одговорам.Спанаќ уште немаме воведено,7+ не знам можеби уште воведуваме намирници од 6 месеци.Уште батат и пашканат ни останаа.Според бебе готвач. Авокадо пробавме,ако е многу омекнато може да е скапано.Пресечи го и внатре тоа што се јади треба да е меко и со лажица се вади. Пред да го пресечам го чував на собна тем.,но после во фрижидер,бидејќи го делев за два дена. Просо и ние сега пробавме,јас по препорака од членките го оставам да отстои преку ноќ и го варам др ден.Читав се прави комбинација 1:3.но јас дотурам вода во варењто.Се вари 15-20 мин.Го давам и со зеленчук и со овошје. А палентата јас со вода ја варам,и досега само со овошје ја имам дадено,оти уште немаме воведено к.млеко и сирење.А викаат така била најубава.

На Вереничка, emkaemka, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. RedRevolution

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454

А просото да отстои во вода така? :tmi:

И пашканат купив, тоа смеам ли да му дадам сега или покасно, тоа се вари и се пасира, но колку количински се става во бебешки оброк.?

:tmi: извини.

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.136
    Допаѓања:
    124.488
    Пашканат јас ставам 2,3 тркалца некогаш и едно зошто е јак .

На RedRevolution му/ѝ се допаѓа ова.
  9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.699
    @RedRevolution

На Јутуб пиши Mama Jela ( вака пиши го) имаш еден куп рецепти за бебенца од 5 месеци па нагоре. Многу се корисни. :)

На emkaemka, pile30, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    @RedRevolution пашканат сеуште не сум дала,а можеш да од 6+ е тој. Еве @eli25 кажа колку,и јас не знаев. И да просото да отстои во вода,1-2 лажици.

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ќе си терам по мое :) Планирав кон крајот на 5ти да почнам со вкусови, за да си фатиме ред некаде до 6,5 месеци, па така ќе си терам :)

На gjoker4e, Ano, RedRevolution и 3 други им се допаѓа ова.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas pred 5 polni pocnav ama ne mi jadese.Eve pred nekoe vreme mi pocna salam da ajde i daima obroci.Od vcera i vecera,taka mi kaza Dr na pregledot.Mislam taman ti e,dur si pocne da si krka ke si bide so mesecite taman

На RedRevolution и kukla21 им се допаѓа ова.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.933
    Допаѓања:
    111.551
    Со сласт нека ја шматка првата лажичка Дунде, полнете мешко :inlove:

^^моево сега последниве 2недели приметувам дека перцепира храна, душка, загледува, следи, се пружа, кога му доближувам било што до уста не ја отвара, освен за капсулите Бебитол, отвара шматка и бара уште, лажичка оддамна не видел пред себе да знам како ќе реагира на неа :D

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И моево се загледува. Добро не ја виделе бабите инаку гарант ќе кажеле гладно дете, греота е, дај му :rofl:
    Аааа јас лажиче воведов за биогаја :) убаво си отвара и го шмата. Едно гајле помалку :whew:

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. RedRevolution

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Вчера читав рецепти, секаде кај што има компир се напоменува сладок компир, не ли може од овој обичниот да јаде, мора ли од тој?

Што е ова со хранава за бебиња, се ми е нешто чудно, па ние повеќе од пола од овие намирници не сме јаделе ни како мали ни па сега, баш и не ми е логично да го навикнувам детето на вкусови кои ние не ги конзумираме секојдневно а повеќето и никогаш.

Не ли може дете да јаде тоа што ние го јадеме, па нас како не растеа, сигурно не со амарант, кус кус, просо, авокадо, сладок компир, вакви семиња, онакви семиња, кокосови масла и ред други работи, јас не знам што да му давам на дете од тоа што ние го јадеме, скоро сите рецепти за бебе содржат по некоја од овие намирници.

На gjoker4e, Вереничка, stevemila и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.126
    Допаѓања:
    40.490
    Не мораш да даваш се што пишува по рецептите. Јас на пример киноа, амарант не сум дала. Само просо. Кокосово исто не користам, користам маслиново и путер. Твоја е одлуката што ќе му даваш на своето дете.
    Рецептите што гу гледаш нека ти бидат појдовна точка, не мора строго да се држиш и да ги ставаш сите намирници.

На gjoker4e, stevemila, karibian и 4 други им се допаѓа ова.
  17. RedRevolution

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    На пример ме интересира од кога може, пиперка, патлиџан, леќа, грав, грашок, путер, к.млеко, павлака, сирење, крставица, обичен компир, леб, тестенини, јајца, на начин на кој ги спремаме за нас само нормално испасирани и без сол, зачини, зејтин и секако непржени, бидејќи тоа е нашата исхрана.

На gjoker4e, karibian, manako1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Обичен компир мене докторката во систина во првите намирници ми го даде.

На karibian, fana, RedRevolution и 2 други им се допаѓа ова.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.669
    Допаѓања:
    39.941
  20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.126
    Допаѓања:
    40.490
    По табелата која ја користам отприлика вака би било
    пиперка 8+
    патлиџан 8+
    леќа 8+
    грав 10+
    грашок 7+
    путер 6+
    к.млеко 7+
    павлака ова мислам после година, не ми е на листата
    сирење - кравјо несолено мислам 7+
    крставица 6+
    обичен компир 6+
    леб кога ќе воведете глутен
    тестенини исто кога ќе воведете глутен ивјајце или ако користиш без јајца само глутенот да е воведен
    јајца за ова има посевна тема. Начелно жолчка 8+ се воведува по шема, прочитај во темата, белка е подоцна - околу година мислам

Пак ќе кажам ова е по некоја листа која јас сум одлучила да ја пратам инаку има различни препораки.

На stevemila, karibian, Melinda85 и 3 други им се допаѓа ова.