Мајки немам воопшто претстава по колку количински да ставам пр.од ореви, бадеми, лешници, суво грозје, аронија, рогач, урми... Ваљда доловив на што мислам 13+ сме.
Lesnici i bademi za pocetok po 4-5 zrna, potoa po edna moja stiska. Orevite se malku poluti, prvo vovedi lesnici i bademi pa potoa mozes i orevi na ist nacin. Aronija po 3 zrna od pocetok davav, ama pocnav od 10 meseci, sega od skoro stavam po 5 zrna (16+). Urmi od pocetok po 1, sega po 3. Suvo grozje uste ne sum dala, ako imas domasno davaj slobodno, kupeckoto sodrzi sulfur i ne ti prepracuvam. Rogac isto ne sum dala, ama bidejki e zacin pretpostavuvam po pola malo lazice e dovolno.
Vo vrska so voveduvanjeto namirnici, sega vaka otkako sinko e veke pogolem i otkako veke recisi vovedovme se, 90% po tabela, megutoa kontinuirano citajki i istrazuvajki za naredno dete mnogu raboti bi smenila. Ekskluzivno doenje (AD) do 5,5 - 6 meseci, toa go smetam seuste za ispravno i pak istoto bi go napravila. Megutoa so voveduvanjeto na namirnici iskreno ne bi se potresuvala do tolku i ne bi gi razvlekuvala tolku posebno namirnicite od zivotinsko poteklo. Mesoto e najbitno bitno za rast i razvoj na deteto i smetam deka treba nabrzo po voveduvaje na ishrana da se pocne so meso. Sekako domasno, od provereni izvori. Za pocetok pislesko, telesko, zajacko... ama posle 8-9 mesec bi dala i svinsko i govedsko i jagnesko... sekakvo, ne e bitno samo meso da e (domasno!). Isto i zolcka, puter, sirenje, riba.... se od ova bi vovela porano, zapazuvajki normalno nekoe rastojanie pomegu 2 novi namirnici, ama pak ke kazam sto porano tolku podobro. Zelencukot i ovosjeto se super vo pogled na vitamini i vlakna i treba da se koristat sekojdnevno kako dodatok, megutoa osnovata treba da se proizvodi od zivotinsko poteklo so proteini potrebni za rast i razvoj, so hem-zelezo potrebno za zajaknuvanje na krvta i so korisni masti za pravilen razvoj na mozokot... Od orizot, kompirot, bananata... nema takva korist. Isto i so alergenite ne bi se tolku potresuvala (sekako kaj deca so atopicen dermatit i kaj onie so genetski predispozicii za alergii ne vazi toa), citrusi i zrnesti plodovi site se od 12+, jas gi dadov od 10+, ama bi gi dala i porano. Besmisleno mi e da davam vestacki kapki vitamin C, a da ne davam limon. Edinstveno za sto bi se pridrzuvala po tabela e so leguminozite, zelkata, prazot, domatite... bidejki navistina se teski za varenje i za vozrasen a kamoli za malo bebe. Normalno za seker, konditorski proizvodi, gricki, suvomesnato i sl kolku sto moze podocna, tolku podobro.
Леќа кога воведовте? Риба? Педијатарот ми рече можам по две мали ужинки да му давам ,9 мес е уште малку. значи количински мали ужинки-малку лебче со јогурт,к.млеко, една овошка итн... Малку ме зачуди... Има доручек во 8 , АД 210 мл во 12 , ручек 15.30 .Моментално таков распоред, со тоа што ми рече дека Ад -то е непотребно место него да воведам ужинка.... Ми рече и да воведам риба пастрмка. Убаво напредува , кило за неполни два месеца. @Lolipop23 и мојава матична е со став како твојот. Ова погоре напишаното ми е од ремедика.
Црвена леќа дадов на 9+,за риба ни рекоа на полни 10. Млеко од 400до 800мл плус три оброка:доручек млечен,ручек и млечна вечера и две овошни ужини. Многу ми се виде а и нема толку да јаде освен цел ден по малку.
Незнам кој ви е педијатар ама е несвоиствено да каже дека АД т.е. млекото е непотребно. Нон сенс според стотици истражувања. Сеуште е мал желудник и неспремен дигестивен систем за толку храна да внесува. Млекото е основно во 1вата година. Ужинка е тек после 1г па и покасно зависи од детето. Мојов е 13мес и уште ужинки нема ( ретко некогаш ако нема убаво јадени оброци па сум дала нешто измеѓу ) иначе уште цица колку сака и кога сака. Леќата пред 9+ја воведов. Рибата негде после 9+.
Зошто ад непотребно? Млекото до една година е основна храна на бебето. Мојата пие трипати ад, а е 10+.Ужинка не давам уште.
Моево цица 2 пати/пред работа и кога ќе се вратам а измеѓу доручек и ручек му даваат ад 210 мл. Најверојатно на тоа мислеше жената , зошто ја прашав има ли потреба измеѓу ад да давам, рече ако сметам дека е гладно да дадам ужинка, 2,3 парченца лебче пример со 2,3 лаж к. млеко да не биде нешто многу. @sofi2107 матична ни е Славица Тодоровска Пзу Пантелејмон ама одиме кај Др.Живковиќ во ремедика. Матичната наша смета дека прететуваме и се е дозволено. либерте е за исхраната освен за воведување жолчка, млечни прозиводи, месо, риба , глутен, тоа ни го има напоменато.
Јасно ми е дека 10 педијатри се секој со различен став. Еве јас лично секогаш златна средина зимав. Претежно се водев по интуицијата за која сметам дека е најправилна зашто си го знам детето и не секое дете е исто. Исто така и советите од мајки кој пораснале веќе деца поголеми ми беа корисни. Читав овде и по српски форуми и чичко Гугле Највеќе да се внимава при воведување намирници алергени кај деца со дерматит и со алергии во фамилија. Нема потреба од строг режим на придржавање и според нашиот педијатар. Еве се знаеме и приватно јас и ти и го глеаш малиов на слики машала дечко Јас лично ( но напоменувам јас дека вака правев и неважи дека секој еден треба така ) од прв ден кога почнав со дохрана ( на скоро 5мес зашто мн накачуваше само со доење и скоро тродуплираше тежина ) никогаш ама никогаш не воведував по 2 или 3 дена намирница. Волку или толку морало лажици итн. Освен жолчката што ја воведував по редослед. Никогаш ама никогаш немаше и нема никакви реакции. Белка пред 12+ дадов. Аронија од 6+. Јагоди и мед точно од 12+. Месо 7+. Глутен 6+ а може и порано непамтам. Може за некој неисправно, но се водев по искуства на другарки чии деца ги знам ( најстарото е 18-19г ) и гледав како растат, по внук ми и нормално со разговор и со педијатарот и форуми читав за искуства. Но, 80% од овошје и зеленчук ми беше и ми е домашно. Освен нели авокада, банана, манга и сл. Јајца само домашни и ако неам домашно недавам. И ден денес јаде колку му се јаде. Некогаш и 100гр оброк дали ќе изеде ама со сила недавам. Најбитно ми е да пие млеко ( цица ). Ужина како ужина е ако рано јадел пред 09.30ч па негде накај 12ч му давам банана си јаде. Може некогаш измеѓу ручек и вечера некоја соленка, Лино смоки, некој лиснати или кифличка и тоа сце е рерко зашто претежно цица. Некогаш е многу поубаво да си либерте ( исклучок на здраствена состојба на детето или горе напоменатите причини ). Ако сметаш дека треба да дадеш ужина давај, но млекото да е приоритет во исхраната барем до 12+.
Ве молам кажете ми пашканат, целер, кромид, лук, можам ли да воведувам едно по едно одма комбинирајќи со веќе воведени намирници?
Пашканат станка ми го пиша во првите продукти за внес. Ми напомена може да се комбинира воведено со невоведено. Ќе се знаело од што е алергијата
Најдов две страни на фб за органски производи beor eg-fresh и Medis honey dimitar, нарачувал ли некој? Гледам нудат доста органски зеленчук?