Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261

Прикачени фајлови:

На mal.ecka, stevemila, Melinda85 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Фала ви на сите за одговорите :*

3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.933
    Допаѓања:
    111.551
    ^^ ваква табела до сега не сум сретнала!!

Свинско месо на 10м ми е врв (facepalm)

На Емина1, kukla21, Bebulleee и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    5.109
    И јагода на 9 мес, да те надополнам :)

На Paka, redmama и emkaemka им се допаѓа ова.
  5. redmama

redmama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    396
    А гриз на 4 месеци и лимон на 7 месеци?

На emkaemka и Paka им се допаѓа ова.
  6. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    5.109
    Мајки немам воопшто претстава по колку количински да ставам пр.од ореви, бадеми, лешници, суво грозје, аронија, рогач, урми...
    Ваљда доловив на што мислам :)
    13+ сме.

7. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    :rofl: Шта чеш таа ја начекав :rofl:

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Lesnici i bademi za pocetok po 4-5 zrna, potoa po edna moja stiska. Orevite se malku poluti, prvo vovedi lesnici i bademi pa potoa mozes i orevi na ist nacin.
    Aronija po 3 zrna od pocetok davav, ama pocnav od 10 meseci, sega od skoro stavam po 5 zrna (16+).
    Urmi od pocetok po 1, sega po 3.
    Suvo grozje uste ne sum dala, ako imas domasno davaj slobodno, kupeckoto sodrzi sulfur i ne ti prepracuvam.
    Rogac isto ne sum dala, ama bidejki e zacin pretpostavuvam po pola malo lazice e dovolno.

На gjoker4e и Lady*Bug им се допаѓа ова.
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Vo vrska so voveduvanjeto namirnici, sega vaka otkako sinko e veke pogolem i otkako veke recisi vovedovme se, 90% po tabela, megutoa kontinuirano citajki i istrazuvajki za naredno dete mnogu raboti bi smenila.
    Ekskluzivno doenje (AD) do 5,5 - 6 meseci, toa go smetam seuste za ispravno i pak istoto bi go napravila.
    Megutoa so voveduvanjeto na namirnici iskreno ne bi se potresuvala do tolku i ne bi gi razvlekuvala tolku posebno namirnicite od zivotinsko poteklo.
    Mesoto e najbitno bitno za rast i razvoj na deteto i smetam deka treba nabrzo po voveduvaje na ishrana da se pocne so meso. Sekako domasno, od provereni izvori. Za pocetok pislesko, telesko, zajacko... ama posle 8-9 mesec bi dala i svinsko i govedsko i jagnesko... sekakvo, ne e bitno samo meso da e (domasno!).
    Isto i zolcka, puter, sirenje, riba.... se od ova bi vovela porano, zapazuvajki normalno nekoe rastojanie pomegu 2 novi namirnici, ama pak ke kazam sto porano tolku podobro.
    Zelencukot i ovosjeto se super vo pogled na vitamini i vlakna i treba da se koristat sekojdnevno kako dodatok, megutoa osnovata treba da se proizvodi od zivotinsko poteklo so proteini potrebni za rast i razvoj, so hem-zelezo potrebno za zajaknuvanje na krvta i so korisni masti za pravilen razvoj na mozokot...
    Od orizot, kompirot, bananata... nema takva korist.
    Isto i so alergenite ne bi se tolku potresuvala (sekako kaj deca so atopicen dermatit i kaj onie so genetski predispozicii za alergii ne vazi toa), citrusi i zrnesti plodovi site se od 12+, jas gi dadov od 10+, ama bi gi dala i porano. Besmisleno mi e da davam vestacki kapki vitamin C, a da ne davam limon.
    Edinstveno za sto bi se pridrzuvala po tabela e so leguminozite, zelkata, prazot, domatite... bidejki navistina se teski za varenje i za vozrasen a kamoli za malo bebe.
    Normalno za seker, konditorski proizvodi, gricki, suvomesnato i sl kolku sto moze podocna, tolku podobro.

На Presrekna, gjoker4e, stevemila и 8 други им се допаѓа ова.
  10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.136
    Допаѓања:
    124.488
    Леќа кога воведовте?
    Риба?

Педијатарот ми рече можам по две мали ужинки да му давам ,9 мес е уште малку.
    значи количински мали ужинки-малку лебче со јогурт,к.млеко, една овошка итн... Малку ме зачуди...
    Има доручек во 8 , АД 210 мл во 12 , ручек 15.30 .Моментално таков распоред, со тоа што ми рече дека Ад -то е непотребно место него да воведам ужинка....
    Ми рече и да воведам риба пастрмка.
    Убаво напредува , кило за неполни два месеца.

@Lolipop23 и мојава матична е со став како твојот.
    Ова погоре напишаното ми е од ремедика.

На stevemila и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  11. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Црвена леќа дадов на 9+,за риба ни рекоа на полни 10. Млеко од 400до 800мл плус три оброка:доручек млечен,ручек и млечна вечера и две овошни ужини. Многу ми се виде а и нема толку да јаде освен цел ден по малку.

На karibian, kukla21 и eli25 им се допаѓа ова.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Незнам кој ви е педијатар ама е несвоиствено да каже дека АД т.е. млекото е непотребно. Нон сенс според стотици истражувања.
    Сеуште е мал желудник и неспремен дигестивен систем за толку храна да внесува.
    Млекото е основно во 1вата година.
    Ужинка е тек после 1г па и покасно зависи од детето.
    Мојов е 13мес и уште ужинки нема ( ретко некогаш ако нема убаво јадени оброци па сум дала нешто измеѓу ) иначе уште цица колку сака и кога сака.
    Леќата пред 9+ја воведов.
    Рибата негде после 9+.

На gjoker4e, Lady*Bug, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Зошто ад непотребно? Млекото до една година е основна храна на бебето. Мојата пие трипати ад, а е 10+.Ужинка не давам уште.

На emkaemka, sofi2107, Lady*Bug и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.136
    Допаѓања:
    124.488
    Моево цица 2 пати/пред работа и кога ќе се вратам а измеѓу доручек и ручек му даваат ад 210 мл. Најверојатно на тоа мислеше жената , зошто ја прашав има ли потреба измеѓу ад да давам, рече ако сметам дека е гладно да дадам ужинка, 2,3 парченца лебче пример со 2,3 лаж к. млеко да не биде нешто многу.
    @sofi2107 матична ни е Славица Тодоровска Пзу Пантелејмон ама одиме кај Др.Живковиќ во ремедика.
    Матичната наша смета дека прететуваме и се е дозволено. либерте е за исхраната освен за воведување жолчка, млечни прозиводи, месо, риба , глутен, тоа ни го има напоменато.

15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Јасно ми е дека 10 педијатри се секој со различен став. Еве јас лично секогаш златна средина зимав. Претежно се водев по интуицијата за која сметам дека е најправилна зашто си го знам детето и не секое дете е исто. Исто така и советите од мајки кој пораснале веќе деца поголеми ми беа корисни. Читав овде и по српски форуми и чичко Гугле :)
    Највеќе да се внимава при воведување намирници алергени кај деца со дерматит и со алергии во фамилија.
    Нема потреба од строг режим на придржавање и според нашиот педијатар.
    Еве се знаеме и приватно јас и ти и го глеаш малиов на слики машала дечко :D
    Јас лично ( но напоменувам јас дека вака правев и неважи дека секој еден треба така ) од прв ден кога почнав со дохрана ( на скоро 5мес зашто мн накачуваше само со доење и скоро тродуплираше тежина ) никогаш ама никогаш не воведував по 2 или 3 дена намирница. Волку или толку морало лажици итн. Освен жолчката што ја воведував по редослед. Никогаш ама никогаш немаше и нема никакви реакции. Белка пред 12+ дадов.
    Аронија од 6+.
    Јагоди и мед точно од 12+.
    Месо 7+.
    Глутен 6+ а може и порано непамтам.
    Може за некој неисправно, но се водев по искуства на другарки чии деца ги знам ( најстарото е 18-19г ) и гледав како растат, по внук ми и нормално со разговор и со педијатарот и форуми читав за искуства.
    Но, 80% од овошје и зеленчук ми беше и ми е домашно. Освен нели авокада, банана, манга и сл.
    Јајца само домашни и ако неам домашно недавам.
    И ден денес јаде колку му се јаде. Некогаш и 100гр оброк дали ќе изеде ама со сила недавам. Најбитно ми е да пие млеко ( цица ).
    Ужина како ужина е ако рано јадел пред 09.30ч па негде накај 12ч му давам банана си јаде. Може некогаш измеѓу ручек и вечера некоја соленка, Лино смоки, некој лиснати или кифличка и тоа сце е рерко зашто претежно цица.
    Некогаш е многу поубаво да си либерте ( исклучок на здраствена состојба на детето или горе напоменатите причини ).
    Ако сметаш дека треба да дадеш ужина давај, но млекото да е приоритет во исхраната барем до 12+.

Последна измена: 5 мај 2018
    На gjoker4e, stevemila, karibian и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Ве молам кажете ми пашканат, целер, кромид, лук, можам ли да воведувам едно по едно одма комбинирајќи со веќе воведени намирници?

17. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    514
    Можеш комбинирано во веќе воведено.

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Фала @Klarisaa

А колку количински за една кашичка да ставам кромид и лук?

19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Пашканат станка ми го пиша во првите продукти за внес. Ми напомена може да се комбинира воведено со невоведено. Ќе се знаело од што е алергијата :)

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Најдов две страни на фб за органски производи beor eg-fresh и Medis honey dimitar, нарачувал ли некој? Гледам нудат доста органски зеленчук?

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.