Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Штом не покажало досега, најверојатно нема да покаже ни понатаму (има исклучоци секако, некогаш некоја намирница знае да даде реакција и покрај тоа што првите неколку пати не дала, ама тоа е поретко).
    Јас сепак би ти препорачала да не даваш вакви каши, содржат сурутка, палмино масло, малтодекстрини... земи си чисти житарици, имаш и во зрно, а имаш и на Хипп мелени, ориз, овес, пченкарно брашно...

И уште нешто, кога даваш нешто прв пат давај го насабајле зашто и да даде реакција ќе приметиш. Вака навечер не дај Боже може да изреагира на нешто, а ти и да не забележиш, а последици од алергија знаат да бидат и фатални.

На pile30 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Majki jas se iznenadiv od preporakata na pedijarot no dadov dva pati i veke ne davam bebe vaka e ok se nadevam nema da ima posledici od obie dva mali obroci od 3 lazickinja...
    A 7dena sme samo na probuvanje vkusovi;(:sweat:
    Da pojasnam .... Ne mi mokri mnogu koga cica(znaci deka ne mu e dovolno mleko taka ili?) a cajce mu davam na 120ml no na vrvce ko malo nokte caj i go pie koga saka da spie samo vo sprotivno ne bara i vristi ko gladen cicame ke cicne i pak vristi a i 3dena ne bese kakan a cajot go golta so slast(polna pelena po cajot) pa da ne pie premnogu voda ni dade od ovaa kasa sto se kaam premnogu sto mu ja dadov cel den se tresam od nervoza i se nerviram kako moze eden pedijatar da go predlozi ova mesto AD da vovede bar 30-50ml a ne kasa za 9m;(;(;(
    Mi se place mi se rika.Fala vi na sekoj sovet (facepalm):x:@:envy:;(:sweat:

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Мајче не се потресувај толку. Не си сторила ништо страшно, кашата не е најдобар избор, ама пак не е ни отров. Самата каша може да се дава на таа возраст, членките сакаа да кажат дека ви е рано за вечера, вечерата како оброк се воведува околу 9ти месец. Сега за сега имајте само појадок, па околу 7ми месец ќе воведете ручек и околу 8-9 месеци и вечера.
    За мокрењето не разбрав? Само на доење беше и не мокреше доволно или?

4. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Зошто веќе имам воведено гриз, од кога можам да давам варена пченица од цело зрно? Инаку уште малце 8 ќе бидеме

5. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449

Докторката ми го даде ова да го давам 16-17ч.не за вечера..само моја грешка беше што не требаше да му го дадам прв пат навечер требаше од следен ден...но веќе решив нема да го давам воошто...ова ми го дала за да не ми дава АД а незнам што е подобро ова кога АД во ваков случај се дава а не каша(facepalm)
    5.5м сме и сме на ексклузивно доење но оваа последна недела ми мокри но мислам дека недоволно а чајче кога му давам(многу слабо приготвено) мокри повеќе и тоа чајчето го пие кога шетаме кога му се спие а неможе да заспие па тогаш сака да си пивне во спротивно не му давам...веќе 10дена сме на вкусови а од следен месец со оброк но ова кашава ми замеша се и нервоза ми е што како но пресеков не ја давам оваа каша па што и да ми рече Др.на следна контрола ќе кажам дека ко мајка така сум одлучила...ова што ми го даде го немам прочитано во ниеден случај на наша возраст ,сестра ми две израсна и пријатели другарки исто :(:( ќе си го терам ко до сега

6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Мајки, 10+ сме. Цреши може да дадам?

7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Да. Од 7+ јас ги воведов. Ама домашни.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.352
    јас цреша на 7 дадов

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Негде почеток на 9+ ( не памтам точно ) почнав да давам пченица, јачмен, рж, овес цело зрно.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Жешко е времето, се поти и затоа и послабо мокри. Сте почнале со вкусови веќе така да давај водичка почесто за да не дехидрира, а можеш и чајче ако е незасладено.
    Во врска со исхраната терај си како си замислила, секој греши, ехеее да се навратам и јас сега на почетоците на дохрана многу работи би сменила, ама тоа е, нема назад.

@Black girl давај слободно, јас црешите во првите намирници ги дадов.

На pile30, eli25 и Black girl им се допаѓа ова.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Се поти?
    Ако се поти немаш гајле. И мојов периодов не полни пелени како претходно ама се поти утоп е 24/7.

На Sanja1105, pile30 и eli25 им се допаѓа ова.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.136
    Допаѓања:
    124.488
    Јас денес дадов првпат, 9+

На pile30 и Black girl им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.961
    Допаѓања:
    13.679
    Колку стави како за првпат? И со што комбинираше?

14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.136
    Допаѓања:
    124.488
    Едно 6,7 средно крупни. Сабајле имаше на мени палента со банана и цвекло и додадов цреши. Инаку со гриз и банана мислам маф би било:)

Како ги спремаш претходно? Со киснење?

Последна измена од модератор: 10 мај 2018
  15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Житарките од цело зрно обавезно се киснат. Или на собна тт не повеќе од 4ч или во фрижидер преку ноќ. За разлика од амарант, просо и киноата.
    Ова го кажуваше нутриционистот на 0+ телма и женичката во Бисер ( здрава храна дуќанот ) кај зимам све. И така еве терам со месеци.
    Го киснам или 4ч или преку ноќ, убаво измивам и киснам. После пак го измивам убаво и го варам не на јако 40мин до 1ч. Дур не распука и омекне зрното.

16. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Da se poti mnogu vo glavceto pogotovo koga cica i po spienje eve cela nedela go presoblekuvam i bodito mu e mokro

17. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Тогаш немаш простор за грижа што не полни пелени како до претходно. Ова од искуство зашто и јас вака мислев дека е нешто загриживачки, па педијатарката ми кажа дека е супер све чим бебе се поти затоа не се полни пелените како кога не се потел.

18. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2016
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    211
    Со просото што се прави? Се кисне или не?

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885

Изгледај го гостувањево на нутриционистов. Јас просото никогаш не сум го киснела. Го одмивам убаво и варам. Пред некој ден во Бисер ( продавницата за Здрава Храна ) Мар-Вик кога купував намирници баш ја препрашував женичката за просо, киноа и амарантот и рече не се киснат. Јас лично не ги киснам од кога ги воведов од 6+.

На Sanja1105 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas denes prv pat i dadov cresa.Si berev od drvo i jadev.Malata me gleda so ocinjata.Izmiv i dadov pocna da mi ja vlece rakata I se bendisa:D 8 ke pravime na 16ti

На eli25, Среќичка и forumce им се допаѓа ова.