Првите две намирници една, по една, по три дена. После втората новите намирници првиот ден чисти, после комбинирав со веќе воведени и правев кашичка, количина колку мало тегличе. Сега веќе не воведувам по три дена, ама внимавам по една нова намирница да давам.
Јас наопачки почнав. Прво морков и тиквица. После мислам ориз, па дури после почнав јаболко па круша, слива. Моево дете банана не проба до 7 месеци
Не доаѓаше ред. Се нешто друго ми се фаќаше пред бананата. Почнавме со пробување накој ден пред 6 месеци и поширок беше списокот
Имам давано од овие. Ги киснам во сок околу пола час и ги блендирам со овошје. Со јогурт/к.млеко и овошје јаболка, круша исто така имам правено.
И јас слично прашање хаха ај за второ ќе знаеме Пример има пробано јаболко, и сакам за појадок јаболко и палента. А утре сакам да проба морков. И сега прво да му дадам неколку лажички морков пред појадок па кашата за појадок? Се викам ќе ја исчитам цела тема ама со ова бебе мое немам време Ps: @mal.ecka мене педијатар ми рече по три дена за пробување на вкус.
Јас така правев. Прво пробување, па после доручек, зошто ако се засити може да ти одбива после да проба.
@Среќичка и @mal.ecka Тоа што веќе има воведено плус од новата намирница пример морков му ставам во кашата и на страна чисто за да го осети вкусот . Првиот ден секогаш помалце се дава , 2, 3 лажички ... На почеток давав се по 3 дена , сега по 2 дена давам ново. Палента ако немате воведено исто ја давав 3 дена, вака 2 нови во исти ден не . @forumce фала ти , ќе ги пробаме и ние
^^ ако добро ве разбрав значи вака иде: 1-2-3ден јаболко 4-5ден морков, па 6ти ден може мешано, јаболко и морков. 7ми ден круша за проба и може потоа да се даде и чисто јаболче/или со морков колку сака?? Па 8ми исто, 9ти ден круша и јаболко.. А количина?? Кога ќе пробува ОК 3лажички, ама потоа колку изеде/посака толку или на старт постои ограничување ради мешко, пример не повеќе од 10лажички (ова секако ако сака да јаде ). И се прави некоја пауза, пример воведеш 7намирници и паузираш некој ден или цело време можеш нешто ново??
Јас не воведувам постојано ново. Има периоди кога комбинирам веќе воведени намирници, па неколку нови воведам, па пак пауза.
@emkaemka да така е , кога ќе воведеш , 4,5 намирници тогаш може оброк веќе да се воведе . Првите 2 недели по неколку лажички само , постепено да се стигне до 120 грама и тогаш веќе се смета дека имате оброк и не му даваш да цица (мислам дека на доење бевте), ама исто важи и за ад .
Според СЗО е така, за почеток на дохрана 2-3 лажички, по 2-3 пати на ден. Еве една од табелите на СЗО: Да напоменам, јас не сум воведувала на тој начин, туку прво доручек, па на 7+ ручек и на 8+ вечера.
Belkim ke svatam nesto do togas...ili ke stanam najdosadna na temava. Cekam blenderot da mi stigni i pocnuvam.E togas ke bidi sto ke bidi
Со домашни ќе почнеш?? Ако почнуваш со купечки по теркот на СЗО воопшто нема да е проблем да се оди @pile30 ти со какви почна домашни/купечки или комбинирано во зависност што има сезонско?? Јас сум со ниет со купечки да почнам и така да терам се до после одмор, некако не ми иде за некое лажиче да влечкам намирници и да спремам секој ден, ај тоа туку што сезонско се нуди во моментов е друг муабет... Што воведам до тогаш ОК, таму ќе мешам/мешани каши ќе давам, па таман кога ќе се вратам ќе воведеме уште некој вкус, па ќе задукам ракавите и каши ќе правам, башка и садовите да се испрљаат