Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. karibian

karibian Популарен член

Ako за вечера дадам кашичка со ад млеко дали морам да чекам да поминат 2 саати за да дадам ад млеко во шише.?

2. Ano

Ano Форумски идол

А што со останатите намирници? Да не се разбереме погрешно и јас го сакам најздравото за моето дете. Само за жал не сите имаме од село, а на нашето органско скоро ич не верувам. :worried:

3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

@mal.ecka јас тиква дадов, одлучив морковот да го ,,одложам,, за понатаму поради поинтензивниот вкус. Од зеленчук ќе продолжам со тиквичка, па сладок/обичен компир, па морков и брокула.

Инаку тиквава не беше кисела :D не дека повеќе изеде, не се вртеше, фаци не правеше ама подобро минавме 8)

pile30 and mal.ecka like this.
  4. Chantal

Chantal Популарен член

Еве мене ми рекоа со пашканат да почнам. Инаку има и пашканат и бел морков на хип чисти каши сега незнам дали ги носат таму. За другото незнам ова онака што разгледав инаку рано ни е нас.

Ano and kukla21 like this.
  5. Ano

Ano Форумски идол

:shake: нема. Ограничен избор има кај нас за жал. Пашканат мислам чист има во дм од нивната марка.

6. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Па скоро се имаме во бавчата, дедо ми сади тикви, дињи, лубеници, компир, грашок, има круши, кромид, лук, магдонос, цреши, домати, пиперки, спанак, блитва, цвекло, краставици, брокула, јаболки, сливи итн. од се по малку има за малово, за нас не е толку битно И свекор ми нешто сади иако далеку од градот му е викендицата сепак сметам дека не е толку чисто како она кај дедо ми. Она што немаме домашно не ни давам пример пашканат, целер ни ние не јадеме и не ни давам на малото. Кога беше помал му купував цело време каши на хип или холе. Сега не дека нема пример пробано обичен ориз или лека, грав која не е органска, ама гледам што може да избегнувам и што има органско од типот на житарици, или пример урми во дм од таму купувам.

Ano likes this.
  7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

15267642105771794932771.jpg на Био Космос органско 100% какао. Само да знаеш бидејќи е чисто какао немој да ставаш многу зашто е појако. Јас ставам пола кафено лажиче ( или рамна кафена лажичка ) во оброк 250гр.

GFlower likes this.
  8. pile30

pile30 Популарен член

Ориз и Палента на Хипп или Холе кога прв пат го дадовте го приготвивте чист без намирница пробана или?
    За една недела сме 6м.Само пробувано до сега морков,јаболко,тиквица,кајсија,тиква,круша,слива.Комбинации не сум дала сеуште а и од кога се дава комбинација?

Last edited: May 19, 2018
  9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Палента и ориз можеш да дадеш со веќе воведена намирница, чиста палента е блуткава нема да ти ја јаде.

pile30 likes this.
  10. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Драгана ми рече со веќе воведена намирница да воведам ориз/палента и да почнам да комбинирам по 2недели, значи кога ќе има воведено 6-7намирници, за почеток само по 2 да мешам. Сабајле кашата колку сака да јаде толку, 12-13ч нов вкус :)

mal.ecka and pile30 like this.
  11. pile30

pile30 Популарен член

Значи исто ќе ми каже и мене :D
    Ние веќе една недела тераме со мала кашичка од ист вкус 125гр.за цел ден но му ја давам на два пати по половинка сабајле во 9ч.и другиот дел во 17ч.па фала му на Бога бебе ручка сито е не плаче не му е тешко на меше па така ќе тераме и плус палента и ориз ќе му воведам и на 30.05 на мерење па после ќе каже Др.Драгана што понатаму;)

mal.ecka, kukla21 and emkaemka like this.
  12. Dalia93

Dalia93 Истакнат член

Мајки, ме интересира вашето искуство кога воведовте цврста храна кај вашите малечки. Јас многу сакам да сум на ексклузивно доење до 6м меѓутоа наидов на осуди од блиска околина дека тоа било доцна. Бебчо е супер, качува килажа дури и повеќе од што очекував. 4 и пол месеци сме па ме интересира искуство од други мајки. Педијатарот ме поддржува ми кажа дека јас како мајка ќе осетам сама доколку треба порано, ама јас да си прашам.

13. Annath

Annath Форумски идол

Секој си воведува кога мисли дека треба, по препорака од педијатар, секако. Доколку бебето напредува убаво на доење, нема потреба од брзање. Околината нема да ти го гледа ни да ти го рани бебето, така што ти си таа што одлучува, бидејќи ти знаеш што е најдобро за твоето малечко.

NarCis@, karibian, mal.ecka and 5 others like this.
  14. manako1

manako1 Форумски идол

Јас до 6 полни месеци само мое измолзено млеко му давав,супер напредуваше,крвна слика добра. И мене педијатарот така ме советуваше дека цел живот ке јаде а до 6 месеци само млеко.

Ете тоа "наводно". Имаш искуство со млекото,чиста превара што е основна храна за бебето. Со што се е конзервирано тоа овошје и зеленчук кога дома приготвено за пола саат потемнува или прокиснува,а каша од јаболко или банана трае со години. На другарка мајка за моето чува на село кокошки и ги храни природно и на четири дена има по едно јајце. Нивните со концентрат несат како луди и носат низ цела држава. Нема веќе ништо здраво и квалитетно,само маркетинг и висока цена.

Last edited by a moderator: May 21, 2018
    karibian, kristii, emkaemka and 3 others like this.
  15. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

So morkovot vcera loso pominavme.Nagoni za povrakanje...Prva lazicka i se otkazav.Denes pak ke dadam i tolku,utre me planiram, ke preminam na sliva.

emkaemka likes this.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

давај го со јаболче по вкусен е така отколку чист

mal.ecka and Роберт 7 like this.
  17. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

По можност да не е зелено кисело јаболко( јас така заебав работа пред многу години кога син ми почна со кашите)(facepalm)

joy1 likes this.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Mislev prvin cisto morkov da proba.Od posle da mesam.

19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Денес дадов слива, бљак кисела била и таа :rofl:

mal.ecka likes this.
  20. pile30

pile30 Популарен член

Мајки имате или имавте проблем на почеток кога воведовте цврста храна да незнае бебе да јаде?
    Моево скоро месец на 05.05 точно почнавме абе јас како ставам тој бутка со јазичето;( и секогаш ставам повеќе за бар нешто плус да јаде и смешки сум му давам и чекам со лажичето да соберам(facepalm)
    Леле многу ми е мисла ептен...