Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Јас ја комбинирам со се. Можеш со ориз кога ќе воведеш, брокула, карфиол, авокадо, морков, компир, сладок компир. Тоа од првите намирници кои ги воведував. Како чиста тиквичка немам дадено.
    Инаку морков јас дадов како прв вкус. Мој совет да дадеш, можеш да го комбинираш со се. И со овошје и зеленчук.

2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

По компирот ми е предвиден морковот :)

kiki_riki likes this.
  3. stevemila

stevemila Форумски идол

Tikvica so jabolko mojata obozava

mal.ecka and emkaemka like this.
  4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Има вакво чудо купечко? Не сум видела.

5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Купечка каша нема чиста само тиквица. На холе имаше некоја мешавина во која имаше тиквица ама не се сеќавам друго што имаше.

fana, kukla21 and emkaemka like this.
  6. pandelka

pandelka Популарен член

Ние почнавме со јаболко , круша, банана, не ми ги сакаше. После дадов чист компир, почна да ми јади. Следно тиквичка чиста и исто искоментирав-кај ќе го јајш ќерко ти ова ,грдо е. На мое изненадување си јадеше со сласт.
    Досега научив дека се што е чудно за нас, нив им е супер вкусно. :)

7. manako1

manako1 Форумски идол

Тиквичка домашно подготвена му дадов меѓу првите вкусови ја пробав и беше многу блага и вкусна. А компир со мое млеко му дадов и беше како пире.

stevemila, mal.ecka and emkaemka like this.
  8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Нема готова каша, мешаната што ја спомна Кики е со куп други намирници па и таа не иде во предвид :)

Знаеш дека за ова си скрос во право и не треба по нас да се водиме, кога јаболкото му е кисело и сливата исто, а заправо се баш благи, тогаш компирот и тиквичката не ќе да му се блуткави :D

stevemila, mal.ecka and pandelka like this.
  9. pandelka

pandelka Популарен член

Ќе пробаш и ќе кажиш. Јас си викав дека банана несакаше а немат дете кое не ја сакат, кај ќе јади брокула, цвекло и сл. Брокула обожаваме, во се ја јадиме како и тиквичката.
    Додуша и ново им е се, нешто што не е бело, хихи, млекце не е. Ама малку по малку. На 5 почнавме ние со цврста а почна убо да си ручкат на 7.5 откога воведив месо, измеѓу беше борба да каснит нешто.

stevemila, pile30 and emkaemka like this.
  10. pile30

pile30 Популарен член

Моево бебе дефинитивно ги сака овошните каши...денес втор ден компир но со морков го комбинирав едвај пола тањирче со буткање(facepalm) Дури со јазикот стои фацуле уште да ми рече зашто ми даваш кога не сакам :?: а јаболкото,крушата,кајсија,слива ги јадеше...
    Следен ден оризова каша со јаболко или круша ќе му дадам да видам дали ќе се мршти:?::?:

kukla21, eli25, stevemila and 2 others like this.
  11. Mala30

Mala30 Истакнат член

Исти сме и ние, само овошните каши ги сака, му ги комбинирам со ориз, гриз, палента и си ги јаде супер. А морков, компир и тиквица не сака никако ни да отвори уста.

Ние сме 6 и пол месеци и сакам да пробам бисквити да му растопам со овошна кашичка. Ве молам за совет од кои бисквити давате за оваа возраст

Last edited by a moderator: May 23, 2018
    pile30 likes this.
  12. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Мaјки нa витaлиa видoв Брaшнo oд спелтa и снегулки oд истaтa, пa aкo земaм кaкo дa јa кoмбинирaм? Рекoв дa сменaм некoјa нoвa oднoснo прaистoрискa житaркa дa прoбaме бебе 10+
    @Mala30 јaс и дaвaв нa Хип и уште и дaвaм, уште некoј месец и ке се префрлaм нa плaзмa

Mala30 likes this.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

@pile30 вчера те прочитав за лажичките, па денес сменив лажичка, плус пуштив песничка на мобилен, бебе се изнајаде, дури и отвараше уста. Со молење почна, ама со успех заврши, да имаше уште, уште ќе јадеше :angel:

^^сливата сепак не била кисела :rock:

stevemila, mal.ecka, Ano and 5 others like this.
  14. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Зошто неможев други да накдам ги купив овие ржани и јачменови снегулки. Читам позади може да има траги од кикирики. Бебе е 8+.дали да давам? Иако и ма овесните снегулки пишува може да има траги од јатки

Attached Files:

15. joy1

joy1 Форумски идол

мојата колку сливи има прејадено неможам да избројам.Мене сливага на хип ми е чиста мармелада ама она ја јадеше ко луда :D

mal.ecka, Ano, pile30 and 1 other person like this.
  16. AleksMama

AleksMama Истакнат член

Здраво мамички сакам да прашам дали постои табела или прирачник за воведување на храна кај бебе од типот на што прво се дава, колку пати во текот на денот и дали секој ден за бебе што си цица и убаво напредува, потоа кои се првите намирници и после колку време се воведуват нови вкусови, и уште оваа временскиот период на кашичка кога треба да биде и колкава пауза се прави помегу кашичката и цицањето. Се извинувам вака можеби не е баш прашањето јасно и соодветно но по природа сум многу паничарка и ми е страв да не згрешам некаде, инаку досега сме само на доење уште малку ќе бидеме 5м и мн убаво напредува без никакви дохрани. Па сакам да се спремам да се едуцирам малку во врска со воведувањето храна. Ви благодарам

17. forumce

forumce Форумски идол

И мојава на почеток повеќе ги јадеше овошните, а сега зеленчуковите. Полна чинија "манџа" изеде :D

mariz, emkaemka and pile30 like this.
  18. pile30

pile30 Популарен член

Гриз,палента од кој месец може да се дава?

Исти сме и ние на зеленчук не отвара уста...ми се потврди ко многу мајки што ме советуваа дека почни со зеленчук демек овошјето секако ќе го јаде...почнав со зеленчук и џабе...во мојов случај тоа неважи...може понатаму ќе биде поинаку незнам...само знам дека нема правило индивидуално е се :)

Ano, emkaemka and eli25 like this.
  19. bella12

bella12 Популарен член

Палента давам од 6месеци, а гриз од кога ќе воведеш глутен. Јас го дадов од 7+

pile30 likes this.
  20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Dobro pominavme so slivata.Ne izede mnogu ama dovolno, bitno ja saka bez pravenje faci.
    @emkaemka so bese fintata so lazickata?

emkaemka and stevemila like this.