Сигурно ли се без конзерванси овие кајсии од Биокулт? Јас би купила, ама ако веќе давам толку пари сакам да знам дека се во ред. Би ми помогнало искуство со некој што ги користи истите.
Dali mene mi se cini ili i nekoja od vas majki go deli istoto mislenje so mene...kakvi se tie izmisljotini ne kompir obicen,tuku onoj blagiot,ne oriz tuku kinoa,cia mia I ne znam kakvi ne zitarici I cuda im davaat na bebinjava?!neli se preteruva malku?mene toa poveke mi lici na glumenje ludilo da ne recam pomodarstvo...a be nie na keksi I mleko od tetrapak izrasnavme
Nie go probavme i na Hip i na Nestle i gi lapka sinko,nema gajle nego prv pat slusam deka ima na Sonceva dolina,demek specijalen bebeski ili...?
Каде прочита така?Цитирај ми? Киноа,просо,хељда ти се житарки како и ориз,овес .Никој не го заменува оризот со нив.Просото содржи мн железо и подобро просо да дадам отколку кекси со шекер.Храни си го детето како сакаш ,но нека не ти пречи и тугото мислење на оваа тема.Се трудам на здрави навики да си ги растам децата а за другите ич не ме занима што мислат. Времето кога јас сум растела е пред 28 год.Апсурдно е да очекуваш отогаш па наваму ништо да не се смени во исхраната.
Recisi vo celost se soglasuvam so tebe,sekoj ke pravi kako misli deka e najdobro za negovoto dete.Se cudam na pr kakov e toj stav ne mu davam obicen kompir bil bljutkav tuku toj blagiot.Pa aloo utre zadutre deteto kako ke ti jade musaka,kompir mandza I drugi mkd specijaliteti vo cija osnova e obicniot kompir. I da ne redam drugi primeri. Zabunata mi e vo smisol ne davam oriz,tuku ne znam nekojasi zitarica sto I ja preporacale vo prodavnica za zdrava hrana. P.S.apsolutno se soglasuvam za zabeleskata za ishranta pred 20-30 god I sega.Navikite,uslovite za zivot,ziv.sredina I red drugi okolnosti nalagaat da bideme popretpazlivi oti na sekoj cekor demneat t.n.moderni bolesti,alergii...
Ne se izmisljotini Kako sto gi kazuvas tuku mnogu pozdravi od onie koi sekojdnevno gi upotrebuvame. Koga sin mi bese bebe, poveke mu davav blag kompir namesto obicen samo poradi ogromnata razlika vo hranlivite vrednosti, a I bogami e mnogu povkusen. Sega e dve godini I go jade I toj I beliot, no namesto da mu davam 3 pati bel kompir vo nedelata mu davam ednas a drugite pati blag, zatoa sto e pozdrav. Isto I za oriz, upotrebuvav integralen oriz, namesto bel poradi istata pricina. Kinoata ja upotrebuvav najcesto za dorucek so mesano ovosje I seminja za dobro balansiran i zdrav dorucek. Taa e isto mnogu zdrava zitarica koja ima sto pati poveke hranlivi sostojki od beliot oriz. Cijata I lenenoto seme mu gi davam od osmiot mesec I seuste gi redovno upotrebuvam vo negovata ishrana. Kako sto se menuva vremeto ucime novi raboti I gi popravame greskite od minatoto. Ako gi prasuvam majka mi, baba mi, svekrva mi Kako nas ne ranele, do sega sin Mi ke bese zavisen od blago, I nemase voopsto zdravo da se hrani. Pa nie sme bile izrasteni na pasteti, kremovi, marmaladi, virsli......toa za mene ne e zdrava hrana. Sekoj si znae za svoeto dete I ima pravo da si odluci so sto ke go hrani, bez pritoa da bide osuduvan od drugi. Toa sto odluciv zdravo da go hranam moeto dete ne me pravi da glumam ludilo.
Многу пати имам напишано и пак ќе напишам. Ако со реченицата : ние ова/она јадевме па што ни фали? чуваме деца и после 30 години..... Исхраната не е иста ни од пред 4 години кога син ми беше бебе а не па од многу пооодамна. Кога сум тука да прашам, чиа и лен од кога може?
Еее овој одамна баρ јас знам деκа го има. Во ρозево паκување и е поисплатлив спρема хипповиот. Не е мислам специјално за бебиња наменет. Нам супеρ ни одговаρа. Да се надовρзам на муабетов,моја блисκа ρоднина пρвото дете(сега има 6год)внимаваше κаκо го хρани,пасиρани хρани,ρазновидни,житаρици итн.за сега детето да не знае да јаде само,пρебиρа јадења и повеќе ужива на κашичκи и блендиρано месо,детето е нон-стоп со бρонхит,не смее да излезе надвоρ веднаш κашла,имунитет κатастρофа. Со дρугото дете(сега 2год) дρуга песна,не саκаше да пρоба κаша,ништо неутρално,повρаќаше и што да пρави мајκата? Да го остави гладно? Од 7-8 месеци почна да јаде се,за сега да нема пρоблем со јадење и ниκогаш да не знае што е настинκа или инеκција. Ова е мој пρимеρ,но еве јас се пρидρжувам κон одρедени пρавила,не виκам деκа не отстапувам,но мое мислење е деκа има вρеме за се,баρ оваа пρва година неκа учи на вκусови.
Имам малини и капини, домашни. За недела дена правиме година. Ќе може да почнам по малку да и давам или не???
@leona83 јас мислам дека се после година. Иако јас ленено семе веќе воведов, пред неколку дена по пола кафена лажичка во овошните кашички почнав да му ставам, а сега набрзо планирам и маслото да го воведам. За чиа ќе почекам да направиме година (уште малку)
Ленено семе може од 8 ми. За чиа незнам Спанаќот вие го варите со другиот зеленчук или одвоено? Инаку од денес почнав да капнувам по малце маслиново во зеленчуковите каши.Ставам пред блендирање.
Jas spanakot go varev posebno I ne ja upotrebuvav vodata vo koja se varel zosto sodrzi nitrati. Maslinovoto maslo e mnogu zdravo do kolku se upotrebuva na ovoj nacin, da se dodava posle gotvenje.
@Kitten 200 гр. Мајки извинете можда сум досадна но сум загрижена. Како мајки знам дека ке ме разберете. Значи 5 ден веке малата нејке да отвори уста на лажица. Викате да бидам упорна. Што значи тоа упорна? Исто некој вика да не форсирам. И давам вода со лажица отвара уста. За се друго ги стега усните. Што да правам?
Епа упорна биди во однос на нудење секојдневно, а форсирање значи да не и буткаш сосила ако не сака. Мајка, 5 дена не се ништо. Мало е бебето и не е спремно. Јас веќе ти кажав, со месеци мака мачам со тоа пусто јадење. Ако сакаш направи пауза неколку дена па пак пробај. Нема потреба од секирање.
Бев денес до Биокулт, кајсиите се 250ден за 200г, но немаа во моментов. Производство на Даверт се. Отворив на сајтот (бидејќи вработените во продавницата појма немаат) да видам што пишува, и си мислам дали е подобро што не купив. http://www.davert.de/produkte/trockenfruechte-nuesse Пишува дека се сочни кајсии и не се расипуваат долго време, а за да бидат такви мора да има конзерванси односно шеќери. На 200г имаат 41г шеќери. Реално, премногу ли се замарам?
Зошто не почекаш да излезат свежи кајсии па да знаеш колку толку што даваш?! Јас не планирам да воведам кајсии додека не излезат свежи зошто не сакам да давам од готовите кашички, а од ова што видов и сушените не се некоја добра обција.
Има разлика од свежи до суви, во сувите има многу повеќе минерали, пре се железо и покалорични се. Нормално свежи ќе јадеме кога ќе излезат. Сакам да давам повеќе продукти што имаат повеќе железо, зашто имаме проблем со цвеклото и спанаќ/блитва, не ги јаде.