Ок ти се воведени намирниците кој ги пиша. Сепак индивидуално е од дете до дете и нормално препорака од педијатар е најбитна. Јас жилчката од 6+ ја воведов по препорака на педијатар. Терај како што сметаш дека е исправно и по самото дете. Сепак пред све со консултација на педијатар. Нема мајка која не згрешила или после некој период кога не помислила дека може негде згрешила. Мајки сме и нормално од што сакаме да е све најдобро некогаш и ќе згрешиме. Има време све ќе јадат и ќе пројадат. Па еве иде и лето кога ќе имаме овошје и зеленчук во изобилство. Доколку си во можност да купуваш домашен зеленчук, овошје, јајца и месо од проверени луѓе верувај дека е најдобра опција. Со ќеркичката дохраната терај ја полека и немора да значи дека ќе биде нешто погрешно како со првото. Ете колку и да пазеше се десило не е твоја вина, така требало да биде и било. Ќе се среди све. Еве внучево е сега супер а мака невидена видоа неколку месеци со самонелата. Ама они грешка направија живи јајца од препелица даваа на под 2г дете. Некоја докторка ги советувала " демек "здраво е и убаво за имунитет. А, добро ни е познато нели дека живо јајце на деца не се дава па макар и полуварено. Нека е со помин со синчето и ќе си се збуцка пак, ќе си ручка убаво и све ќе биде супер ќе видиш. Со ќеркичката би ти дала совет да тераш по едни од тавелите од Анатах кој ги постираше пред неколку години,јас пред некој месец пак ги препостирав. Јас се водев 80-90% по тие табели. Баш сега ќе видам ако ми се во моб ќе ги постирам. И така на паузи пишувам ради малиов Табелите ти се најдобар распоред на воведување па терај по нив. Горе-доле ако за нешто сметаш ете напрај промена. еве ги мила. Превземи си ги во моб во галерија и ќе ги имаш во секое време.
Важи, само треба да седнам на лаптоп да го побарам, оти одамна го читав. Ако го најдам, ќе го ставам тука.
^Имам дома и плазма и хип, правев споредба на составот, дефинитивно плазмата имаат повеќе глупости и не се за дете под годинка... Јас давам ло бело и хип( плазмата за мене и мм е купена ) Маслинки од кога можам да дадам? Имам некој рецепт за намаз од маслинки, не знам од кога може да се воведат...бебе е скоро 10 месеци...
Jas istrazuvav mnogu za sampinjonite i nikade ne najdov podatok deka decata nemaat enzimi da gi svarat, @Annath ako go najdes bas bi sakala da go procitam. Sakav da dadam na 10 meseci, ama tuka me predomislivte i odloziv za posle godinka. Mislam deka nekade na 13-14 meseci gi vovedov i od togas gi davam redovno vo supi, corbi i sl. Ne se slozuvam so @LiliBoz deka nemaat posebna nutritivna vrednost, sodrzat proteini koi se najslicni na proteinite od zivotinsko poteklo, bogati se so antioksidansi, so vitamini i minerali, dietetski vlakna i omega masni kiselini... Spored mene moze da ima samo korist, a ne steta od nivnoto davanje.
Не можам да го најдам линкот, т.е го најдов, ама не е активен за жал, ништо не отвора, од 2011 е. А само таму го пишуваше тоа, на друго место никаде не сум го сретнала. Сега секаде пишува дека после годинка се воведуваат (дискутабилно), а ако во фамилија има историја на алергија на гликопротеини да се почека барем до третата година и тогаш да се дадат ако дозволи педијатар. Со печурките општо треба да сме прилично претпазливи и ние возрасните, не само децата, со оглед на тоа дека кога стојат подолго време се акумулираат штетни материи во нив и пожелно е секогаш да се свежи, да не се стоени со денови во кутии. Некако лично сум скептична према нашиве производители на печурки и да бидам искрена, одамна, ама навистина одамна не сум купила. Знаејќи што се прават кај нас само за поголемо производство и продажба на штета на купувачот (општо зборам, не конкретно за печурките), ретко се решавам да купам овошје/зеленчук што го немам дома. А дека се корисни, корисни се, тука нема збор.
Кажими дали се тешки за варење како што беше пишувано на форумов? Еве го 14мес и татко ми често се дешава да ме праша зашто не му давам печурки. Он со години ги собира неколку видови ( не се разбирам јас ) има неколку книги и еве најмалце 30г се скоро секој втор ден во исхраната кај нас. Но, на синко му немам дадено од што имав тука прочитано. Ова што го пиша за нивната корист истото и татко ми го кажа па и нешто друго додаде постручно ( поима немам што зашто не баш го заслушав ). Во книгите негови баратав и нигде не наидов на податок од кога која се дава на деца. И он вика дека убаво е да му ги давам дека е здраво. Дека во некој култури се дури и замена за месен оброк. Сеа сум на мисла искрено. Дома имаме секогаш во замрзивач цела фјока печурки Мислиш дека нема да му е мака на стомачето и нема да му направат проблем доколку му дадам ? За некој ден полни 14мес.
Мајки, имам едно прашање. Ние имаме воведено појадок (секое утро од 9-10 часот) јадеме овошје со мелен ориз, гриз, житарки по еден филџан од отприлика 100 грама. Сега сакам да воведам уште еден оброк, па дали е паметно да воведам прво вечера (наместо ручек). И што давате а вечера дали од млечните кашички кои се раствораат со вода или како??
Да бидам искрена, јас не би дала на дете печурки кои се собирани во шуми и планини. Без оглед на тоа што ги собира одличен познавач на истите и со години сте ги јаделе. Шубе ми е. Мене за шампињони ми е страв, не па за диви печурки. Инаку, секаде пишува после година. Давај ако сакаш да дадеш, ама дај од овие понеутралниве, како шампињони или буковки, за вргањ и слично ќе почекаш, за нив секако е препорачливо покасно, барем така пишуваше, вргањ, лисичарка, шитаке и реиши после 4-5 години. Ручек прво се воведува, вечера со 9+. Желудничето ќе биде преоптоварено така.
@sofi2107, @Annath, @Lolipop23 јас за печурки знам дека не се даваат до година заради алергии а потоа се ОК. Една бебепка каша што ја купив во Велика Британија за 10+ имаше печурки. Од она што го читав на интернет секаде е препораката да не се даваат пред 10 месеци. Јас таа каша ја дадов на 18 месеци па сметам ОК е. Потоа му имам давано шампињони купечки. Тоа со ензимот за варење држи вода ама само за сирови печурки. Кога се зготвени се добро сварливи и за мало дете. Еве еден линк на англиски каде што баш тоа го пишува: https://homemade-baby-food-recipes.com/mushrooms-baby-food-recipes-and-ideas/
Maz mi e zemjodelski inzener i veke 5 godini raboti vo najgolemata firma za sampinjoni vo Mk, toj mi garantirase deka se isklucivo bezbedni za upotreba, pa zatoa od toj aspekt ne se mislev voopsto. Vo pogled na sampinjonite nemoj da bides skepticna, tie se proizvod sto se tretira epten minimalno (mislam samo 1) i toa so preparat so kratka karenca, taka da se pobezbedni od bilo koe jabolko, kompir, morkov i sl. @sofi2107 jas zboram isklucivo za sampinjoni, druga pecurka ne sum dala i ne bi se osmelila da dadam (osven bukovka mozebi ponataka) bez razlika kolku iskusno e liceto koe gi sobralo. Za sampinjonite mozam da ti kazam deka ne predizvikaa nikakvi tegobi kaj sinko, a i od toa sto sum citala smetam deka ne se teski za varenje. Edit: @JoyJoy sampinjonite ne se voopsto alergeni, ama sepak ko sto rece dobro e da se poceka posle godinka poradi toa sto ne e hrana koja sto e tipicna za naseto podnebje i ne e hrana koja ja konsumirale nasite predci. Ete na linkot e super objasneto za enzimite, znaci samo sirova pecurka e teska za varenje poradi mikohitinot, ama so termicka obrabotka toj se razgraduva i potoa lesno se digestira vo organizmot.
@Annath , @Lolipop23 , @JoyJoy да за шампињоните во секој случај се мислев зашто сепак се најнеутрални најбезведни. Вргањот не многу го јадеме не ми се допаѓа многу ми е месаста.Оние помесастите немав намера да му ги давам. За проба може шампињони. Имаме и тополки ама и тие се помесасти п не би дала. Еве сеа му се јавив да го прашам вика само шампињони и тополки имало дома. Вика шитаќе и реиши се јапонски. Па ќе почекам уште некое време па ќе дадам. Прво ќе дадам со готовите каши да видам како ќе прифати и дали ќе има некоја тегоба или не. Сепак фала ви на мислењата. Фала за линкот ептен убаво пишано за што бенефит имаат и како, кој и пто се користат. Имајте убав ден
Od 6+ pocnav da mu davam, prvo po 1 cesne, a nabrgu potoa po 3. Ama mojot gi sakase kasickite so luk, ke vidis ako mu se dopadne mozes da zgolemis.
Точно е тоа дека имаат протеини но не се замена за месо зашто сепак тие протеини се растителни. Не можеш да споредиш 100 гр печурки со 100 гр месо. Дете ќе изеде 100 гр месо ама оди натерај 100 гр печурки да изеде. Патем како што кажав 80% се вода. Додека месото не е. Ако правиме споредба е ова. Печурките се убави, имаат влакна, б витамини, протеини НО количеството не е баш така големо како што се чини. Ниски се односно немаат холестерол и затоа се практикуваат и во диети. Кај деца се тешки за варење за нивен дигестивен систем. Кој како сака нека дава но според мене не гледам причина да се брза се да проба детето. кад тад се ќе проба.
И дадов едно чешне и го сакаше,си ја изеде кашичката скоро цела.Ми беше страв да не и е многу за стомачето.ама добро ние сме малце и поголеми.
Мами веќе почнуваме 7месец а сеуште немаме пробано житарки. Ај ве молам кажете ми какви житарки да купам, на кои фирми (во Германија што ги има)? До сега само имаме воведено за ручек зеленчук, јаде по пола кашичка од хип околу 90гр, па сакав и за доручек да му давам житарка со овошје...
Nikade, ama bas nikade ne rekov deka e isto meso so pecurki, nitu pak pravam sporedba meso so pecurki. Sekogas potenciram kolku e bitna hranata od zivotinsko poteklo i deka nisto ne moze da ja zameni. Zborot mi bese deka sepak imaat korisni nutritivni vrednosti ne e samo voda, a proteinite koi gi sodrzat se poslicni so zivotinskite otkolku so rastitelnite. Tocno e, sekoj neka dava sto saka na svoeto dete, jas ete za sampinjoni se odluciv da dadam, ama smoki i biskviti uste ne mozam da se odlucam. Samo sakav da gi ohrabram onie koi se skepticni dali da dadat ili ne, deka nema nikakva steta, istrazuvav i ne procitav nisto takvo, a i kaj sin mi ne dade nikakva reakcija. Vprocem sto podrazbiras pod teski za varenje, sozdavaat poduenost, gasovi.... ???? Ne sum slusnala dosega kaj nekoj da predizvikuvaat tegobi???