1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.272
    Допаѓања:
    226.751
    Ама не велам дека велиш исто е со месо. Чисто за споредба пишав и нагласив дека е ако споредуваме. Под тешки за стомачиња под 2 год подразбира создавање мачнина тегоби гасови па дури и грчеви. Затоа и нели следиме некој табела кога што треба да се даде односно кога стомачето на детето е спремно да свари одреден вид на храна. Ние после две јаки цревни инфекции во рок од 1 месец цревната флора ни е упропастена. Сега е исто како бебе почетник со храна. Сега да му дадам пример праз знам дека ќе се грчи. Ме сфаќаш?
    п.с. дај му мор бисквита на детето не биди таква :D

На joy1 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  2. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Кое просо и палента ги дававте ко за прв пат? 6м сме :)

3. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Просо купувам од продавница за здрава храна.А палента од алкалоид во рамстор ја земав.

На pile30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Палента зедов органска од Зегин. Просо исто има органско на биокулт мислам беше.

На Paka и pile30 им се допаѓа ова.
  5. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Од јуни здравје би требало да почнеме со ручкање т.е. со воведување, ќе биде 5 полни месеци. Педијатарката што ја вакцинира така ни препорача (мн ја почитувам како врвен педијатар за се ја слушав за големата и немавме никаков проблем со храна) ама пак нашата матична педијатарка ни рече од 6 м да почнеме со воведување. Ако одложиме за од 6м нели е доцна? И страв ми е да не фатат големи горештини а малово ми е склетчиче па да не одбива храна. Инаку на Аптамил е и не крева нешто посебно многу на килажа, од 3мај до 18мај само 150гр имаше качено. Родилната и е веќе дуплирана и она си е вака добра. Совет?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.272
    Допаѓања:
    226.751
    Ако хемоглобинот е убав чекај до 6. Нема врска времето надвор со апетитот кај бебето. едино многу свежо подготвено да е и миење раце 100 пати дур се готви. :)

На joy1, stevemila, Marija_Magdalena и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.126
    Допаѓања:
    40.490
    Мајки каде купувате батат? Веќе месец дена нема во нашиве маркети, а прарив маж и во веро центар.

На Paka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.814
    Да не не му е веќе сезона?

9. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    И јас барав и кај мене во градов и во скопје по маркетиве нема нигде

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  10. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас од Тинекс. Незнам дали има тинекс во Скопје.

11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Нема батат и нема да има зашто му заврши сезоната. Баш пред 2 недели кога барав во Веро вработените ми кажаа. Па напоменаа и доколку негде најдам да не купувам зашто не им е сезона и којзнае какви ќе се.

На pile30, Ano и Marija_Magdalena им се допаѓа ова.
  12. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    2.632
    Мислaм декa мoже пoсле гoдинкaтa, тaкa читaв нa нет, сaмo дa не билa честa тaквa кoмбинaцијa, ние сме уште мaли немaм искуствo кaкo штo сум читaлa ... :)
    @EuHenIa и мoјoт педијaтaр беше врвен сo тристa диплoми aмa ми рече грaв дa и дaвaм нa 8месеци (изгледa имa мисленo нa Азуки)
    Пa aкo не се сoветувaв тукa ке гo пoслушaв, и ние пoчнaвме сo вoведувaње нa пoлни 5 aмa сaмa себе се пoслушaв, нaпредувaше тaкa тaкa, aмa пoчнa дa ми мљaцкa сo устетo и прoбaв печенo јaбoлкo сo Ад oнaкa дa прoбaм и oнa целo јaбoлче гo искркa....и си пoчнaв дa јa рaнaм

Последна измена: 29 мај 2018
    На mal.ecka и forumce им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Убаво измиени и со отстранета семка ги блендирам, со бисквити се многу убави.

Малата кашесто почна да не ми јаде, сака залчиња. Вчера ја нудев каша, не сакаше да јаде. И дадов баничка со урда залчиња натопени во јогурт се утепа јадејќи. Денес иста слика со кашата. Од сабајле само неколку лажички изеде. Се мислам овошјето како да го правам, дали ситно сецкано, дали да и давам сама да јаде пр.банана,круша. До сега јас и давав залчиња. Од кога почнавте да им давате на вашите деца сами да јадат?

На stevemila, mal.ecka, Ano и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.312
    Jas my davam biskviti pi malku si jasi uste malku 9 ke polnime se jadime od kasi domasni a od kupeni samo ovosni imam dadeno i kiselo mleko so palenta jadi

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.126
    Допаѓања:
    40.490
    Претпоставив, ама се збунов дека гледам мајките уште спремаат, па помислив јас да не не гледам добро. Ќе си чекаме сезона.

Радувај се што не сака блендирано. Јас мака мачам со синко. Од 7 м се обидувам да му подметнувам не блендирано, ама има нагони за повраќање штом осети парче и плука. Сега почнав да давам бисквити, лепче, парченца банана за да се учи. Се мислам и тенки како ливчиња парчињ јаболко и друго овошје да давам.

На stevemila и forumce им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.814
    Јас од 10+ давав сами да јадат, а залчиња многу порано. Ако гледаш дека не сака каши, давај парчиња. Ти ќе и ги даваш сега, понатака веќе сама ќе почне да зема. За почеток, давај помеки овошја/зеленчуци и под надзор обавезно да биде.

На stevemila, Marija_Magdalena и forumce им се допаѓа ова.
  17. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    514
    Вчера видов во Тинекс,тој во Карпош 3...сигурно и во другите има :)

На pile30 и Ano им се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.126
    Допаѓања:
    40.490
    Нема во нашиов. Ќе јадеме тоа што има.

19. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Јас го барав 2 недели и кога прашав продавач во верото наше и во рамстор и тинекс ми рекоа сите веќе го немаат сезоната му завршила дури од септември...сестра ми нашла во драчево на пазарчето случајно но и реков да ми побара од истиот човек но веќе ни тој немал сезоната завршила..па ептен еден колку синче да проба па здравје од септември ќе го комбинираме

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.131
    Допаѓања:
    124.470
    Последно купив од Тинекс, а сега мајка ми ми земала од локална пиљара и тоа убав батат ама и кажале толку веќе не му е сезона. А синко го обожава...:(

Смее да се замрзне, патем?