Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.126
    Допаѓања:
    40.490
    @kukla21 во зегин има нуби.
    Мене па на холе поубави ми се некои. На пр брокула со ориз топ е:rofl:

После втората или третата намирница почнав да ги комбинирам. Прв ден чисто, после комбинирано. И нас на почеток оброк ни беше мало тегличе. Кога ќе пробувате количината што ти треба вади ја од тегличка, не да јадете дирекно од тегле. Инаку јас давав и домашни и купечки.

Исто и ние. Мака мачиме ако не е блендирано. Јас почнав да давам корче од лепче и бисквити за да се учи на не така фини работи:lol:

На eli25 и fana им се допаѓа ова.
  2. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.674
    Јас и оставав на хранилка мали парченца од такви некои раб , и сама се опушташе си земаше , повеќе ќе фрлаше па обид да касне , една недела само ронки чистев насекаде :D Оставајте сами да си пробуваат има доста рецепти за Finger food.

На forumce, eli25 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Od kolku meseci gi sednuvate vo hranilka?
    I denes sme so praska, ke probam denes pogusto da dadam.I jas davam kombinirano i domasni i kupeni kasicki.
    Neka se uci...tuku ne saka voda od sise od caska neznam ni kakva ni sto:worried:(facepalm)

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.807
    Допаѓања:
    202.813
    Еве линк, вака нешто е, иако моето има поинакво пакување. Составот е тој. Да, како вегета е, си има сол и се. Специфичен мирис има од целерот, моиве на почетокот не го сакаа во супи и чорби, а во манџи не се осеќа. Сега јадат без проблем.
    https://m.alnatura.de/de-de/alnatura-produkte/produktsuche/bio-kraeutersalz-500g

На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  5. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.699
    Јас почнав од 5 ипол 6 месеци во хранилка наслонот навален малку да биде, а за вода и моево не сакаше ама упорна бев му давав често со цуцла и се навикна сега давам со чашка клунче. Вода давам купечка најчсто земам ладна или јана.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Jana i davav ama nesaka i nesaka.
    Znaci mozi hranilkata da ja pustam vo upotreba uste malku 6 meseci ke polni.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.131
    Допаѓања:
    124.470
    Исправно. Моево нејќе купечки :(

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.761
    Пола од намирниците ги воведе голамата на средната :worried:8-|.
    Остај ги 10 секунди сами, само што си завртел грб, она и пикнала нешто. Јаготка, малина, патлиџан....

Коски ми се тресат, за најмалово, од сега, со што се ќе го нудат кога ќе завртам грб другиве две :worried:(facepalm).

На Belabelinakinder, stevemila, snegulkata и 10 други им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Мојава кога и дадам парче кифличка,лепче или било што, ќе го фати со раче и пробува да го ставе во уста ама не може оти го стиска со рачето. :D Ептен е смешна. А јас кога и давам си јаде

На stevemila, mal.ecka и eli25 им се допаѓа ова.
  10. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.699

Можеш ако имаш опција навали го наслонот малку да не биде скроз прав. За вода упорна биди нуди почесто капка да проба ако треба за некое време ќе се навикне и ќе си пие.

11. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Јас мешам и по 6-7 работи во зеленчуковите, мислам нема врска бројот, се што мислиш дека оди на вкус, ставај.
    Од месото јас прво ставив неколку денови само од водата во која се варело месото. После дадов 3 дена месо, па направив пауза.

На pile30, mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Од 6, но 3 нивоа ми има хранилката, па спуштена како во релаксатор беше. Сега е 7 и седи сама на исправено ниво.
    Вода и мојава не сака... ама ај жештини идат, сигурно ке им бара душичката. Синчето првото лето беше на цице само, второто лето веќе беше поголем и пиеше вода.. а почна да пие вода од кога воведов сол 12+

13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    @mariz Кога правам зеленчукови не ставам многу намирници, пример една главна намирница како компир,ориз,грашок+месо и уште 2,3 намирници по малку колку за вкус. Не сакам турлитава. Исто и овошна каша, житарката најчесто ми е главна и во поголема количина и уште 2 до 3 макс овошја во помала количина. Некогаш па едно овошје го правам во голема количина, а житарка и плус уште 1 овошје во мала количина.
    Месото не го давав 3 дена едно по друго.

На stevemila, mal.ecka, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Вчера и дадов зеленчукова батат, кромид, брокула, тиквичка и малку пашканат... викам да не е премногу испомешано :D
    Да воведам месо ке е полесно... од каде купувате мевце? Вчера во Веро Тафталиџе и реков искрено на таа, за бебе ми е, прв пат ке и давам месо.. да ми кажеш кога носите свежо, рече денеска. Од таму и за синко купував, дека имавме познаничка таму.
    А за овошни исто како тебе, житарка и уште 2,3 макс овошја ставам.

15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Ја проба ли кашата? Ти се допадна?
    Мислам дека е премногу измешано и не би ги дала и комбинирала овие зеленчуци. Порано мешав секакви зеленчуци ама повеќе не, затоа што нема смисла да и правам комбинации кои јас не ги јадам. Додуша сега манџички почнав да и правам и исто како што би ја направила за нас така и за неа ја правам, само без сол и такви зачини. Ама добро поголема е мојата и сака да џвака повеќе.

16. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    8 + пишува на нук чашката. Купи ја и учи ја и од обична чаша чим добро и оди. Јас на 18 месеци му ја купив магичната за да го прешалтам од клунче ама незнае и незнае да повлече, 2 месеци секој ден му давам и не научи детево. Од обична чаша уште е поплава по него, така да пробувај порано ништо не губиш

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А зошто не исправен наслон на хранилката?
    Мојата има нивоа, ама не помислув навалена да е.

На duffi и emkaemka им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Повеќе беше на батат, другите работи по малку, вкусно беше, мав ја направи, после некоја мака немаше. Брокулата и таа благ шмек дава, кромид и пашканат како зачин, а тиквичката гратис малку (парче мало имав па да го истрошев). Ние па јадеме дома мешано, во супа пашканат, целер, магдонос, морков, компир ставаме.. :) и турлитава зеленчукова често јадеме, со куп зеленчук (бамјии, грашок, морков, компир, кромид, тиквичка, домат )...

Мојава сеуште знам спуштена да ја ранам, инаку не и ја гледам устата, едно мало усте едвај што го отвара :D ако седи исправено се надоле гледа, нозете си ги чепка... а послужаник не ставам пред неа, зашто е џивџано мало и се губи :lol:

Последна измена од модератор: 1 јуни 2018
    На duffi, pile30, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.807
    Допаѓања:
    202.813
    Не е убаво да се мешаат многу различни намирници во едно јадење, подобро е 2-3 намирници, полесно ќе го прифати така. А кога има многу различни вкусови, се мешаат и испаѓа бучкуруш и потешко прифаќаат такви јадења. Тргни од себе, ако тебе не ти се допаѓа, дали на детето би му се допаднало?

На duffi, pile30, sofi2107 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    @mariz И ние дома јадеме супа со брокула,карфиол,морков,целер,пашканат,фиде и турлитава ама не секогаш. Во манџа грашок пример не ставаш карфиол,брокула,батат или ориз. Јас си тргнувам од себе и од она што го правам за нас да јадеме. Мене ми е поубаво кога има помалку намирници.

На duffi, Annath, mariz и 3 други им се допаѓа ова.