Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Мала е уште да седи под агол од 90 степени. Затоа и се нивоата на столчињата, за да може да почнат да се користат на помала возраст. Нашето столче како сум го наместила од почеток уште е така, под 45 степени, кога му го кревам му доаѓа тесно и се буни.

На sofi2107, mal.ecka и VDT2906 им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Како мало? Малтене 6 месеци е на малечка, а и моето. Не ми оди "легната" да ја ранам. А сега и мм ми вика ортопедот ни рекол од 6м на хранилка седната.

На pile30 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.699
    Малце навалена да биде не скроз легната мојата хранилка има 3 нивоа на наслон мене ми е ставен на 2 ниво малку навалено.

Последна измена од модератор: 1 јуни 2018
    На sofi2107, kukla21 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Бебе од 6 месеци не е спремно да седи под агол од 90 степени. Тоа може да се поткрева да, и на тој начин си ги вежба стомачните мускули, ама не е спремно да седи само под 90 степени бидејќи така му се оптеретува рбетниот столб што во иднина може да доведе до негово искривување. И супер е положбата под 45 степени за хранење, не е легнато.
    Знам дека сакаш да читаш, еве еден текст краток, ама поучен. http://www.mojpedijatar.co.rs/kada-je-beba-spremna-za-sedenje/

На duffi, fana, pile30 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Баш ќе го читнам, а и ортопедот ќе го прашам. Дури и за количката ми кажа може под 90.
    Фала!

На mariz, Lolipop23 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Mojata hranilka ima 3 grbni nasloni..
    @kukla21 mislam rano e za sednato mora da e malku navaleno.A zaboraviv da prasam ortoped.
    Denes mnogu neslavno zavrsivme..pistese kornese ne sakase da jadi samo stehase mucina i placese(facepalm)

7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @Lolipop23 баш ме зачуди текстов. Вика на 1во ниво со 6 месеци. Мене уште на 4 ми кажа ортопедот, па и двата педијатри.
    Ништо. Ќе си препрашам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Ве читам и паника ме фаќа. Ако речат да почнеме со воведување сега моево ниту седи, ниту вода пие, не пофаќа ништо освен цуцлата од уста што ја вади. Не знам како ќе се научиме, јас овој момент со големата го немав и сега сум во паника. А имам чувство дека како и @danichap и на Неда сестра и ќе и воведе намирници, уште од сега со сладолед ја нуди :D(facepalm)

На duffi, emkaemka, Ano и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Ma mojava tetkai i dade sladoled da liznela, zesko bilo..aj decava aj ama vozrasnive:x

На EuHenIa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Под 45 степени го ставив и јас синко порано, може уште на 3 месеци беше, во релаксатор и понекогаш во хранилка за да завршам нешто низ кујна по препорака од Видоевски. Ама за под 90 степени бев децидна и не го ставив да седи се додека сам не почна да се исправа за седење од лежечка положба ослонувајќи се лактот од раката.
    Не е само овој текст кај што истото е објаснето, има еден куп вакви текстови.

На duffi, fana, VDT2906 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Тони ортопедот напротив викаше никако под агол од 90 зашто како што ти кажа и @Lolipop23 се оптеретува рбетен столб и колковите.
    Еве го 14мес и хранилката е од прв ден на 2ро ниво 45°С. Таман му е не е легнат. Некогаш си се навалува сам и си гледа цртани и ја го ранам, па на сред јадење ќе си се подисправи па си седи така. Но, секогаш е на 2ро ниво па сам како сака си седи или е навален.
    Количката никогаш не сум му ја ставила наслонот под 90 агол. Секогаш и таа е под 45агол. Па сам си седи под агол од 90,па ќе си се навали па исправи и како му чини така.
    Остави и ја хранилката и количката под агол од 45 и таа сама кога сака ќе си се исправа под агол од 90, а кога сака ќе си се наведне наназад.

На Marija_Magdalena, mal.ecka, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    И јас и давам на мојава да лизне сладолед или што и да јадам и не сметам дека нешто лошо правам.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    13.677
    Јас пример јадам смоки и ме гледа мојата во уста и и давам по две три. Па како да не и дадам кога се пружа и она самата да земе. Не сметам и јас дека грешам. Гледам во денот да има внесено овошје, зеленчук, а измеѓу оброци давам и малку животинско царство, смоки.

На Marija_Magdalena, forumce и sofi2107 им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не сум против грицки - секако ќе јаде, ако не дома, по родендени. Ама смоки ко смоки се алергени заради кикириките имаат сол и триста други чуда. Бар купи и лино смокички и давај и.

На EuHenIa, joy1, ada21 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Ne daVam nisto od gricki i takvi slatkurii.Ne deka ke i bidne nesto tuku ne sakam da ja ucam na takva hrana.Bar zasega dur mozam,stom sama ke moze da zima i da bira so ke jade togas ke jade toa.Stom odam u komsii odma smoki vadat.100 pati kazav ne i davam e zosto e kako pa nejzinite uste od bebe jadele.Neka jadat tvoite so sakaat.Denovive se nerviram mnogu od vakvi raboti.Solenje pamet na site strani.Site koja od koja naj majka.Sekoka bira za svoeto dete so ke jade a sto ne

На Belabelinakinder, Dalia93, mariz и 5 други им се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.272
    Допаѓања:
    226.751
    Зависи од бебето мајка..мојот на 6 немаше шанси да седи.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    13.677
    Кукла, јас давам две смоки и многу малку животинско и тоа во три дена. Давам зашто само така пие вода, инаку уста за вода не отвора. Не секогаш можам да купам Лино смоки. И тоа сега почнав да давам, мојата е 11+. Досега ништо од тоа не давав. И не мислам дека грешам, секако не давам чварки, џигер и слично.

На kukla21, forumce, pandelka и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    14.397
    И јас многу се нервирам кога си земаат за право да се мешаат. Ако имаат деца не значи дека морам да ги послушам и дека се во право. Се научиле, дете е греота е. Тетка ми прееска му пикна смоки в уста од оние со пица со глупости, вујко ми пак цела кифла му тупна. Како се изнервирав и им се развикав, па нека се лутат. :devil:
    Дур можам ќе одложувам за грицки и такви работи, кога ќе е поголем сам ќе знае шо сака, ама на бебе од 7 месеци да му пикаат в уста се и сешто не дозволувам. :^)

На Dalia93, kristii, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Смоки,чоколадо и такви грицки немам дадено и не јадам пред неа. Ама сладолед, торта или некој колач што сум правила дома ѝ дадам колку да лизне само,она не го ни голтне тоа. Што има врска ако лижне за од стрв. Нема вечно да и бранам слатки, грицки и такви работи, само ќе гледам да ги јаде минимум, повеќе сум за здрава храна.
    Туку,денес и дадов цела банана во рака и си грицкаше по малку, со страв ја гледав. :D

На mariz, stevemila, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Морав да се преиспитам и земав броев по колку намирници сум мешала за ручек, зошто ги запишувам сите оброци :)
    Скоро секогаш сум давала по 5-6 намирници во оброк, ама броејќи и кромид, лук, маслиново, бујон...а се тоа е по малку, за вкус.
    Ќе гледам да намалам. Инаку секогаш ги пробувам прво јас кашите и ок ми се мене секогаш :)

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.