@LiliBoz и ќеркaми истo дури нa 7месеци се нaучи дa седи @sofi2107 и ние сме кo вaс сaмo шo сме 11 све ни е нa 45 и хрaнилкa и кoличкa, јa нaместив еднaш хрaнилкaтa нa 90 и некaкo теснo и беше мрдaше све буткaше
Нас Тони Талески ортопедот ни кажа бидејки јадрата веќе беа оформени(5м)можам да го ставам под агол од 45° и да го вежбам по 2-3 пати на ден рече кога ќе се пресоблекувате да му подадам рачиња и пополека со осет да му го следам движењето и да си чучне но неподолго од 2-3мин па и 5мин.вика сам постепено нека се учи и да ги зајакнува мускулите но никако да го потпиран со перници лево десно...Па веќе сме 6+ и во релаксатор врзан на 45° и сам станува и чучнува но не му дозволувам многу дека си ги фаќа чорапите(тие ни се омилена играчка за во уста ) и одма го спуштам доле на подлога се врти се превртува и јас да средам по дома...А веќе од 5м сака кога го држи некој да си чучне во скут да следи околина и тој е насмеан до ушти ужива но го потстануваме кога како ако се навалува нанапред стануваме и шеткаме
И јас сум од лошите и јас и давам на мала и смоки и ж.царство, уште од 11м по малце еве сме си 13м се си е ок ,греота е сите дечиња околу неа јадат а ја да се занесувам нема , а она се тегни по нив , па и соленките како си ги грицка со мерак .. Лино смоки и купував детево едвај две грицна , и се лепат и ств и мене не ми се убави , не па она да јаде , лино бискотите ги обожаваме.. Од малце не е опасно , ние бетер сме изрснати , од друга страна па за оброците максимално сум и посветена , што и како јаде , и се и е на време дадено ..
Трета рунда јаболче. Тањирче празно плус од теглето се јадеше штета се покака инаку уште ќе каснеше. Втор круг, прва рунда - тиквица. (Продолжува)
Едно е мајката да даде, тоа е нејзин избор, нејзино право, на 11-12 месеци и јас може ќе дадам смоки/ чоколадо итн и тоа што не можам да ги двојам, големава ќе јаде а на малава да не дадам. Ама на 4,5,6 месеци ДРУГ да му тупне во уста оти "греота е да не гледа" тоа не иде. Ми кажува позната како на колешка детето ( еден месец постаро од Неда) го префрлиле на кравјо млеко и се јадело веќе и било како трупче . Ова оти мојава е слабичка, ама ич не му ја мислам, па на 5м не сакам 10кг да има. И викам ја ќе терам како ќе ми каже доктор и толку. @kukla21 тебе најтазе ти е кажи ми пред да почнеш со кашички и даваше ли млеко/ вода со лажичка за да се научи на лажичка или од одма почна со храничка?
@EuHenIa само био гаја. И тоа не со намера да ја учам, туку толку глупо капкаат тие, па лажиче попрактично е Вода сега прв пат проба
И јас многу се нервирам за тоа.Сите се напинаат да и дадат смоки.Домашниве посебно.Ете ја дошла свекрвами и само кажува оваа ова му дава оваа она.Секој за себе и викам.Не знам не ми е својствено бебе од 7 месеци да јаде смоки и крембанани.И тие какви биле смоки и онакви од 5ден што и мене ми се грди.Едино од смоки што ми се убави се од стоби флипс.Здравје од година ќе и давам.Неможам да остаам дете да гледа а да не му давам.Како што рече @EuHenIa. Ќе се трудам главните оброци да и се здрави. Да не забегуваме од темата,цвеклоти О го варите со другиот зеленчук ? И дали може да се даде обарено од тегла купечки? Или дома да правам? Како е подобро?
Точно. Јас и давам две три смоки и тоа не секој ден секако. Почнав од 11 месеци, а претходно и мене ми збореа уште од шест месеци да и давам тоа што јадеме ние. И не го направив тоа. Јас сега и готвам посебно, а не од шест месеци да и давам манџи или прженици или друг да и става во уста такви работи без мое одобрение.
^јас давам скоро секој ден по некоја лино смока сам да ручка, повеќе за да се учи да џвака...од 8+ почнав. Други смоки не планирам дадам додека не побара сам.
Denes tikve na meni..edvaj 3 lazicki. Znaci ne e bitno sto e detevo ne saka da jade. Ne ni saka da zini...vnukami bese vakva.
Анегдота по повод лукчето: се враќам од работа во сабота, прва смена, сабајлето станата од 5 за да пржам кришки за да има мм за појадок. Влагам во дневна, цела труе на лук, ко му се пуштив на мм, ти пак си бил на чорба, за кого ја правам јадење ово оно, он се правда дека не бил на чорба, викам како не труеш на лук. Не бе ми вика не сум јас, го мирисам, стварно, не е он, ја мирисам големава, тогаш нешто повеќе од годинка; дете труе, баба и дала спанаќ ама лукчето не го сварила со зеленчукот туку го изблендирала свежо. Цел ден и ноќ корнеше детево. А колку го сакаше свежо, во секоја манџа би го јадела.
Мајка ми ми го направи истото. И тоа се погоди ден кога бевме на педијатар, па ортопед, којзнае што си мислеле
Втор круг, прва рунда. Не беше воодушевена од тиквицата, ама изеде 2.5 лажички и со плачки стана од столче дали и чукна часот за спиење, оти брзо заспа после или до толку не ја бендиса, ќе дознаеме во втората рунда утре
Навикни се дека зрленчук нема да сака. Кога ќе даваш оброк ќе ставиш кромидче и ќе плеска со муцињата