И јас се приклучувам во темава, од неделата почнавме со давање кашички од овошје, секако почнавме со јаболче Првите два дена му беше чудно, правеше фацки, сега мислам дека барем малку се навикна на поинаков вкус од млекото. Не ја плука, така полека си ја врти низ уста и на крај голта Како за втора недела, дали е во ред следна состојка да биде морков? Уште читам за темата воведување цврста храна и не сум многу во тек, секое мислење ќе ми биде добредојдено
Можеш морков.Ако се дава почесто може да предизвика тврда столица кај бебето После можеш да го мешаш со јаболкото.
мајки совет! 6ипол мес сме.му имам давано овошни каши дома подготвени,јаболко,морков,круша,слива,банана,компир.една нед пред да наполно 6 мес почнав да му давам.матичната рече да му давам овошни каши за доручек било какво овошје што има сега,а ручек немав воведено ни рече да му воведам ручек-зеленчук со ориз на пр,спанак ,блитва,карфиол,брокула,компир,може и млечни каши ни рече на сабалје,гриз и тн,е сега кажете ми колку е ова во ред, дека секој педијатар има различно мислење.и по колку количински му е потребно за негова возраст,дека една мала кашичка 120 г муе малце и бара да цица,и каде би можела да најдам мелен ориз,фала
Јас сум нов член здраво на сите Ме интересира кое мислење го делите, дохрана од 4 или 6 навршени месеци? Моето бебе 4 полни денес па се мислам дали да почнам со сок од јаболка.
@Bibi 88 , досега сите доктори ми кажувале со сокчиња да се почне што е можно подоцна, бидејќи немаат нутритивна вредност и само му го подуваат стомачето на бебето. Ако веќе се почнува со дохрана, се почнува со кашички. По можност дома да ги правиш што е можно повеќе. Бебето е на АД или го доиш? Мислиш дека е спремно за дохрана?
Ako me prasuvas, jas bi cekala barem dokaj 5 ipol meseci, koga ke mozes da go stavas bebeto da sedi vo stolce, pa da pocnes da mu davas cvrsta hrana. Isto taka ne bi pocnala so sokovi tuku so kasicki. Ako si vo moznost da najdes avokado, toa e edno od najdobrite prvi jadenja za bebe zatoa sto ima neutralen vkus, sodrzi zdravi masti za rasvoj na bebeskiot mozok I ne e hrana na koja bebeto moze da e alergicno. Ako ne, pocni so jabolko, krusa, boranija, tikva, banana, morkov,grasok, pa posle sesti mesec mozes da vovedes pilesko I misirkino mevce, oriz, blag kompir I sl. Ne mu davaj sokovi, navikni go da si ja gasi zedta so voda, sokovite sodrzat nepotrebni sekeri I kalorii, koi bebeto ke si gi prima preku hranata. Ova e moe mislenje I nacin na koj jas si go ranev sinceto. Sepak odlukata e tvoja. Dobredojde na forumot
Бебушко ми е на доење, и мислам дека не е гладен доволно му е млекцето пошто не плаче се нацицува и е мирен. Фала за одг.
Штом сте само на доење и ти стига млеко зошто да почнеш со дохрана? Па цел живот ке јаде. Остај го нека си цица. Јас почнав со дохрана после 4 ипол затоа што слабо напредуваше. Па кај нас се покажа како рано, одбива да јаде.
Цицањето нема врска, не е гладен, се уште главна храна на оваа возраст е млекото, може да цица и пред и после , и така и понатаму ќе биде. 125 гр. или мала кашичка е одлична грамажа за 6.5 месеци, а за да воведете ручек треба постепено и др.намирници да воведете, а и не касните со ручекот, така да не се секирај. Мелен ориз има во сите маркети, на сончева долина, розева кутија. Гризот е глутенски, тој оди после 7.5-8 месеци, кога ќе воведете глутен. Ама за трет оброк ви е уште рано. Се надевам помогнав малку.
Знам деκа е објаснето многу пати и се извинувам,но немам вρеме да вρтам назад,κаκо да го бланшиρам и замρзнам спанаќот?
Го ставаш спанаќот во зовриена вода, кратко, една до две минути, го вадиш и го ставаш во сад полн со вода и многу мраз. Со ова го стопираш процесот на варење на спанаќот. Потоа формирај топчиња, колку што ставаш во оброк, и замрзни го во фрижидер за длабоко замрзнување.
да да, затоа ме интересираа мислењета на другите мајки за ексклузивно доење до 6 месеци. синко си цица убаво и не плаци,имам млеко доволно али ми показува интерес кога јадиме и го побав со две три лазицки каса од јаболо и си јаде не одбива лакомко е затоа и се мислам дали да поцнам
Роден е 3240 со3000 излеговме првите два месеци по кило а овие два по 500 докторкта вика супер е али шознам мене малку ми стои овие 3ти и 4ти мес.
Најдобро види како ќе напредува петтиот месец, и нормално со консултација со лекар, ако треба почнете со дохрана на полни 5.