I sinko obozava riba, jas mu davam recisi sekakva osven losos, t.e. sum davala ama od gotova kasa na Hipp. Ne znam, ne sum spremala do sega pa mi e strav da ne go utnam. Kakov zemas, svez ili zamrznat? I samo go zacinuvas i peces, taka?
Јас прв пат дадов гриз. Инаку воведував по некоја мини шема. Првата недела два пати, втората преку еден ден, сега секој ден ми се фаќа. Давав гриз, овес од хип(ама ич не е убав), сега давам 5вида житарки од нестле, а имам и спелта и овесни снегулки, па ќе почнам и нив да ги давам. Гриз давам на златно поље (плава кесичка со бебе), двопек не сум дала, а макарони на рискосо. Ноќните на хип понекогаш ги давам. Синко ја обожава таа што е млеко, бисквити, путер и јаболко. Ставам, ад а давам и к.млеко. скоро секогаш се на млечна основа вечерата. Се надевам моето искуство ќе ти е од помош.
и свеж и замрзнат имам зимано. Го правам само со морска сол нема потреба од ништо друго зашто си има свој типичен вкус па не сакам да му го менувам. печам 30 тина мин на 200 и готов е. пробај ќе ти се допадне и тебе и на бебе.
Свеж земај секогаш, поубав е. На хартија за печење во рерна, маслиново, сол, лимон, може кромид околу, малку магдонос. Јас во рибите и лукче ставам, повкусни ми се така.
Има ли филети лосос замрзнати? Риба нејадам и не би можела свежа да ја фатам во раце ама најискрено кажувам , би се онесвестила жими се. А, не би можела ни да ја видам вака целосно а не па да ја пипнам и спремам. Посилно е од мене ете над 20г и не се смени тоа чувство и проблем. Затоа само филети му зимам. Ако има филети кажи ми дали на истиов начин може да се спремат,врз мрсна гартија и со тоа што наброја?
Не знам дали има смрзнати филети од лосос, бидејќи не купувам смрзната риба. Инаку и смрзнатите би требало исто да се припремаат, само малку подолго да се печат. Најчесто од Веро земам свежа риба - лосос, пастрмка и лаврак. Некако таму ми се досега нај ок. По рибарници не сум купувала, иако имам една во близина. Влегов еднаш-двапати, не ми се бендисаа некако и не зедов. Веро ми остана единствена опција.
@sofi2107 има смрзнати филети лосос, за на друго место не знам каде точно ама во Метро има, само парчињата се мали и воопшто не е по вкус сличен како свежиот. Лично не го јадам, сум пробала и искрено ми е бљак, така да не го препорачувам, на бебе па ич не би дала од него.. Свеж од Рамстор и од Бутел една рибара зимам
Тогаш останува да договорам татко ми да купи и еднаш неделно да спрема за ручек па синко да ручка Фала ти на искуството и советот
Ке пoчнaм oд 5 прaшaње хехе зaвиси пред се oд бебчетo кaкo ке ги прифaти нaмирниците, дa к.млекo зa вечерa преубaвo ке нaјдеш имa пoлнo кoмбинaции, (ќеркaми 11 дo ден денес се мoлиме зa к.млекo) А зa млекo зaвиси aкo вaриш, aд и мaјчинo не, сaмo крaвјo (aкo и прaвиш гриз или сл) a мислaм декa мoже oризoвo млекo нa 9 aмa прaшaјси дa не испaдне дaвaм дезинфoрмaции зaтoa штo нa ќеркaми(11+) гриз, сутлијaш вaрaм или сo oризoвo или бaдемoвo крaвјo уште не сме вoвеле. Вечерaтa немoрa сo aд еве јaс бисквити и тoпaм вo слaдoк чaј oд aнaсoн нa бекутaн и дoдaвaм бaнaнa, прaскa... Oсвен зa пиење aд не кoристaм вo кaши 4 тoтo прaшaње дa, нoкните кaши убaви се вкусни 7korn ќеркaми се дaвеше aмa сегa не и дaвaм пoгoлемки сме, не зaтo шo нејќaм, не и држaт веќе ситoст 3. Пченичен гриз oд плaвиoт двoпек не сум дaлa aмa кoгa ке вoведеш глутен мoеш леб дoмaшен дa си прaвиш и oд Сентелa тaрaнaтa и ѕвездичките 2. Житaрки скoрo сите oвесни јaчменoви ржaни 1. Вoведиси сo пченичен гриз, пoтoa oвес итн. Ете тoa е oд дневникoт нa еднa мaмa
Јас не сум од Скопје, па нема да ти значи моето мислење. Свежа риба по нашите маркети нема, свежа земаме само локална, од риболовци. За Скопје кога одам најчесто земам од Веро, ципура или лаврак, свежи и секогаш биле супер. Замрзната давам доста често, ослиќ и обичен и на филети, пастрмка, скуша...
@Klarisaa а зошто глутен дури сега воведувате? И јас сакав да воведам утре, но сме 7+. Ме интересира дали по препорака од педијатар подоцна воведувате, бидејќи јас за глутенот не се консултирав со педијатар?
Nie so bananata dobro pominavme...prviot den ne ja sakase vcera i denes jadese.Utre tikvicka pa usye brokula i krusa od dozvolenoto ni ostana. Detevo moe nisto posebno nesaka a najmalku morkov i kompir.