Од 7 месеци, домашно пилешко, мисиркино, зајачко или телешко, било кое од овие може за почеток, моја препорака ако најдеш или зајачко или домашно пилешко. Колку пати во неделата - јас до година од сам почеток давав месо (телешко) 4 пати, еднаш пилешко (домашно). Ми се фаќаше месо пет дена во неделата, а другите два дена жолчка, после кога воведов риба, еден ден риба давав. После година поретко давам, до 3 пати неделно месо, еднаш риба, другите денови посно.
Вчера бевме на педијатар и бебе (уште два дена 5м) напредува одлично. Советот пак е да се почне со сокчиња и овошни пасирани каши за да се учи на лажичка. Еднаш во денот сокче, еднаш каша (по 10-15 лажички) домашна.
Секако сок не планирам да давам, не ја ни сфаќам поентата на давање сок. А со кашички планирав од 5.5 негде да почнам ама како што ве читав со купечки, по неколку лажички и мешано зеленчук и овошје, а не само овошје. Затоа малку ми се чудни советиве од педијатарот.
За 2-3 лажички нема поента да готвиш. Ко ќе има цел оброк поубаво е домашно за да може комбинации да се прават.
Мене па ми нема поента готови да давам за неколку лажички. Овошје зеленчук, посебно тоа што се воведува секогаш има дома. За тие пари што ќе дадам за кашичката и ќе ја фрлам цела, ќе купам кило овошки и бебе ќе апне и ние.
I jas po ova se rakovodev...pa i bliskite me prasuvaat kakvi kasicki da kupat.Im predloziv podobro kg.ovosje nego kasicka.Site idat so polni kesi a bebe slabo jade, ama pak zatoa mama jade
Ние погрешно го сфативме концептот "јадење". Прва лажичка горе, полна пелена долу. Секој ден! Ни по три лажичиња не апнуваме. Отидовме да се миеме.
Исто. новогодишните кеси и беа - кеси од пазар со овошје и зеленчук Нема ништо тешко , или за фрлање . *Дома ќе си го подготв најубаво , најздраво *Колку треба , пола јаболче , парче банана итн , др мама ќе дојаде
Ако знаеш што купуваш. Ако не се лажам купуваш био. Е тука и на пазар домашниот зеленчук/овошје не е така чист. Повеќе им верувам на холе/хип него некој да ме убедува дека е "домашно" и "непрскано". Домашното ќе биде подобро ко ќе знаеме што сме купиле. Само фактот што дома се готви, не ги прави подобри. Една тегличка ја користам дур воведувам т.е. вадам 3 лажици и во фрижидер оди после. Последниот ден давам колку сака и мн малку се фрла т.е. јаде тато
Tikvicka omileno jadenje na malata....zinuvase so merak, i ne dadov 3 lazicki nego kolku sakase. Toa sto ne ocekuvas toa ke jade.
Bas rekov da probam sto tolku i se dopadna i ne bese loso, ama iskreno najmalku mislev deka tikvicka ke saka.