Мене не ми пишала.. И јас изгледа ќе купам сад за готвење овој го гледав ми стои ОК, тој на Чико мал е и само за сега би се користел @Minnie-e https://www.neptun.mk/categories/GOTVACI_NA_PAREA/PHILIPS-HD-9126--00 ^^дечково крушка до сега најмногу бендиса и уста отвараше за прв пат па да не му скратам задоволство дадов колку сака да јаде и 100г ги лапна ако вака продолжи и ручек ќе си воведеме
Ќе ти сликнам после Ја би тој филипс што е со тајмер. Да можам да си го местам почетокот/крајот на готвењето. Башка има книже со рецепти. Кај овој не пишува дали има.
Овој... https://www.neptun.mk/categories/GOTVACI_NA_PAREA/PHILIPS-HD-9140--91 Вистина тајмер е права ствар, ич не ми текна дека без тоа може бебе и гладен да остане
Јас после 9+ почнав мислам ама верувам може и порано ( незнам ). Јас се водев по она што го кажа нутриционистот на 0+ на Телма. Обавезно да се одмие, да се стави во фрижидер преку ноќ не повеќе од 7-8ч ( зашто и како не памтам она објаснуваше ) или на собна 3-4ч да отстои ( не повеќе исто кажа и зашто ама непамтам ). После убаво пак се одмива и се вари. Не не ја воведував 3 дена одма ја дадов. Јас ја давав и ден денес само со к.млеко, кајмак, урда, семе од коприва, спанаќ,блитва, брокула, путер итн. значи со зеленчук. Но, некој од членки и со овошје ја комбинираат. Мој совет е како ти би ја јадела така и на дете дај му. Ќе пробаш и ако ти се свиѓа ќе дадеш, ако не ќе ја искомбинираш со друго.
Акo стaвиш кoкoсoвo и гo менувa вкусoт нa oбрoкoт a тoa не е нaчин, бебчињaтa ги зaпoзнaвaме сo вкусoвите нели? И дaвaв јaс нa пoчетoкoт, сегa си гo кoристaм зa нa кoсa и кoжa зa мене
Ок тоа, ама два месеца детево уста не отвора и тоа што го јаде е со вриштење и со песни што и пуштам. Затоа сакав да ставам, може ќе и дојде како поблаго малку и ќе јаде зашто ме излуде веќе.
Јас го имам овој готвач на пареа и одличен се покажа до сега. Ианку и овој е со тајмер, само се врти тоа кругчето колу време сакаш да работи. Инаку и овој мислам дека одеше со рецепти.
Јас со банана обично. Но знам и + некое овошје да додадам, пр банана и јаболче, банана и круша. Ставам банана обично за да не е ептен блинтаво.
Да кога се трите нивоа многу храна собира,исто има и тајмер.Тврдо варени јајца прави за 9минути. Не ми се дава млечно за појадок,ќе нема што да му давам за вечера. Плус заспива со млеко и затоа му правам гриз или житарки со овошје,колку изеде толку. Почнав маџун да му ставам и какао или банана ако е кисело другото овошје. Ако е многу гладен ке касне ама со лажење. За вечера му правам палента,просо,двопек и кисело млеко,бисквити и млеко,абц намаз,путер и леб.
@Minnie-e @kukla21 @emkaemka јас имам сличен на пареа како на Манако само на Тефал. Исто е на 3 нивоа, само нема тајмер, но свири кога ќе заврши. Означени се на него минутите и во зависност од тоа си бираш колку вода ќе ставиш. Купувајте, многу практична и брза работа.
@Black girl епa aкo етaквa рaбoтaтa стaви и и ке видеш, aкo јaде супер, aкo е истa ситуaцијa ке си гo кoристиш кaкo мене, зa кoсa, a стaвaм пoнекoгaш пo еднo лaжиче... А и гoлемки сте мoжеш се дa и дaдеш (мислaм, не бaш се , дa не ме свaтиш пoгрешнo) сaмo некa биде рaзнoвиднo , a не еднo те истo, и бoгaтo сo витaмини нoрмaлнo..
Слободно да стаиш од кокосовото. Многу повкусно ќе му биде на бебе и ем е многу здраво ( читни за кокосовото колку е здраво за бебе/дете/возрасен ). Јас од 6+до ден денес 14+ скоро во секоја овошна каша му ставам. Од кога е роден и го мачкам со него ( летово не го мачкам со ништо ). За пеленска регија исто е перфектно кога мењаш пелени. Еве 2 мес почнав со тоа д го мачкам по совет и искуство на другарка ми ( нивниот педијатар во Германија им го препорачал ) И нема везе дека мења којзнае колку вкус зашто сигурно пола тегла нема да ја ставиш во кашичката. И дете веќе знае вкусови. Ако глеаме така па и мешаме по 3-5 овошки во оброк ( турли тава ) па пак поединечен вкус не пробуваат туку микс. Здравје кога ќе почнете со мед ќе ставаш мед и ем уште поздраво од кокосовото, ем и повкусно. Незнм колку месеци сте, но можеш после 10+и маџун да ставаш, ќе има исто поблага нота кашата.
Сaмo мaслинoвo кoристaм сегa, a сум кoристелa и кoкoсoвo и цимет не велaм не, aмa сегa не, aмa кaкo и дa е...
Јас само путер користам. Го менува вкусот на кашите. Она секако зеленчуковите со мерак си ги јаде што не е случај со овошните. 2,3 лажички и толку. Сабајлево пола каша си изеде со молење прв пат после толку време, ептен се израдував. Цимет и кокосово не користам, а баш се мислам дали со нив повеќе ќе јаде, зашто мора и овошје да јаде, а не само зеленчук и месо
So ovosje.Najmnogu saka so banana.Probav so kiselo mleko,nesoleno domasno kozjo sirenje...bebe usta ne otvara.So ovosje e prevkusno.Sekogas pravam poveke za da ima i za mene
@sofi2107 се сoглaсувaм сo тебе, aмa дa мaскирaш јaдење тoa е пoгрешнo, нaјчестo вo зеленчукoви стaвaaт к.млекo зaтoa штo сaмo тaкa јaдaт
@sofi2107 фала ти, ќе земам и маџун и така ќе пробам. 0 Инаку @Marija_Magdalena јас пак не гледам ништо страшно или да е погрешно да се става кокосово или маџун во овошните, а путер или кисело млеко во зеленчуковите каши. Мене ми е важно да внесува овошје и зеленчук зашто деца на возраст на ќерка ми не јадат ништо од ова, т е мајките зашто ги мрзи да им прават, па им даваат купени банички со сирење, месо и слични такви нездрави работи,а барем знаеме кокосовото, маџунот и путерот се каде каде поздрави