1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.902
    Кромид и маслиново на 6 +. Не по три дена. 7 сме а путер сеуште не сме вовеле.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Мене не ми пишала..

И јас изгледа ќе купам сад за готвење :lol: овој го гледав ми стои ОК, тој на Чико мал е и само за сега би се користел @Minnie-e :)
    https://www.neptun.mk/categories/GOTVACI_NA_PAREA/PHILIPS-HD-9126--00

^^дечково крушка до сега најмногу бендиса и уста отвараше за прв пат :o па да не му скратам задоволство дадов колку сака да јаде и 100г ги лапна :D ако вака продолжи и ручек ќе си воведеме :rofl:

На mal.ecka, manako1, Ano и 3 други им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ќе ти сликнам после :)

Ја би тој филипс што е со тајмер. Да можам да си го местам почетокот/крајот на готвењето. Башка има книже со рецепти. Кај овој не пишува дали има.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Овој...
    https://www.neptun.mk/categories/GOTVACI_NA_PAREA/PHILIPS-HD-9140--91

Вистина тајмер е права ствар, ич не ми текна дека без тоа може бебе и гладен да остане :D

5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Тој. Јас гледам за се што купувам да има тајмер. Ставаш и бркаш работа. :)

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Јас после 9+ почнав мислам ама верувам може и порано ( незнам ). Јас се водев по она што го кажа нутриционистот на 0+ на Телма. Обавезно да се одмие, да се стави во фрижидер преку ноќ не повеќе од 7-8ч ( зашто и како не памтам она објаснуваше ) или на собна 3-4ч да отстои ( не повеќе исто кажа и зашто ама непамтам ). После убаво пак се одмива и се вари.

Не не ја воведував 3 дена одма ја дадов.
    Јас ја давав и ден денес само со к.млеко, кајмак, урда, семе од коприва, спанаќ,блитва, брокула, путер итн. значи со зеленчук. Но, некој од членки и со овошје ја комбинираат.
    Мој совет е како ти би ја јадела така и на дете дај му. Ќе пробаш и ако ти се свиѓа ќе дадеш, ако не ќе ја искомбинираш со друго.

Последна измена од модератор: 10 јуни 2018
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    Акo стaвиш кoкoсoвo и гo менувa вкусoт нa oбрoкoт a тoa не е нaчин, бебчињaтa ги зaпoзнaвaме сo вкусoвите нели? И дaвaв јaс нa пoчетoкoт, сегa си гo кoристaм зa нa кoсa и кoжa зa мене

8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.760
    Ок тоа, ама два месеца детево уста не отвора и тоа што го јаде е со вриштење и со песни што и пуштам. Затоа сакав да ставам, може ќе и дојде како поблаго малку и ќе јаде зашто ме излуде веќе.

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Јас го имам овој готвач на пареа и одличен се покажа до сега. Ианку и овој е со тајмер, само се врти тоа кругчето колу време сакаш да работи. Инаку и овој мислам дека одеше со рецепти.

На kukla21 и emkaemka им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Јас со банана обично. Но знам и + некое овошје да додадам, пр банана и јаболче, банана и круша. Ставам банана обично за да не е ептен блинтаво.

На pile30 и stevemila им се допаѓа ова.
  11. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Да кога се трите нивоа многу храна собира,исто има и тајмер.Тврдо варени јајца прави за 9минути.

Не ми се дава млечно за појадок,ќе нема што да му давам за вечера. Плус заспива со млеко и затоа му правам гриз или житарки со овошје,колку изеде толку. Почнав маџун да му ставам и какао или банана ако е кисело другото овошје. Ако е многу гладен ке касне ама со лажење. За вечера му правам палента,просо,двопек и кисело млеко,бисквити и млеко,абц намаз,путер и леб.

Последна измена од модератор: 10 јуни 2018
  12. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    @Minnie-e @kukla21 @emkaemka јас имам сличен на пареа како на Манако само на Тефал. Исто е на 3 нивоа, само нема тајмер, но свири кога ќе заврши.
    Означени се на него минутите и во зависност од тоа си бираш колку вода ќе ставиш. Купувајте, многу практична и брза работа.

Прикачени фајлови:

На kukla21, emkaemka и manako1 им се допаѓа ова.
  13. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    @Black girl епa aкo етaквa рaбoтaтa стaви и и ке видеш, aкo јaде супер, aкo е истa ситуaцијa ке си гo кoристиш кaкo мене, зa кoсa, a стaвaм пoнекoгaш пo еднo лaжиче... А и гoлемки сте мoжеш се дa и дaдеш (мислaм, не бaш се , дa не ме свaтиш пoгрешнo) сaмo некa биде рaзнoвиднo , a не еднo те истo, и бoгaтo сo витaмини нoрмaлнo..

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Слободно да стаиш од кокосовото. Многу повкусно ќе му биде на бебе и ем е многу здраво ( читни за кокосовото колку е здраво за бебе/дете/возрасен ).
    Јас од 6+до ден денес 14+ скоро во секоја овошна каша му ставам. Од кога е роден и го мачкам со него ( летово не го мачкам со ништо ). За пеленска регија исто е перфектно кога мењаш пелени. Еве 2 мес почнав со тоа д го мачкам по совет и искуство на другарка ми ( нивниот педијатар во Германија им го препорачал )
    И нема везе дека мења којзнае колку вкус зашто сигурно пола тегла нема да ја ставиш во кашичката. И дете веќе знае вкусови. Ако глеаме така па и мешаме по 3-5 овошки во оброк ( турли тава ) па пак поединечен вкус не пробуваат туку микс. Здравје кога ќе почнете со мед ќе ставаш мед и ем уште поздраво од кокосовото, ем и повкусно.
    Незнм колку месеци сте, но можеш после 10+и маџун да ставаш, ќе има исто поблага нота кашата.

На Marija_Magdalena му/ѝ се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Ако е така ни цимет,ни путер не треба да им се дава.

На sofi2107 и Marija_Magdalena им се допаѓа ова.
  16. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    Сaмo мaслинoвo кoристaм сегa, a сум кoристелa и кoкoсoвo и цимет не велaм не, aмa сегa не, aмa кaкo и дa е...

17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Јас само путер користам. Го менува вкусот на кашите. Она секако зеленчуковите со мерак си ги јаде што не е случај со овошните. 2,3 лажички и толку. Сабајлево пола каша си изеде со молење прв пат после толку време, ептен се израдував. Цимет и кокосово не користам, а баш се мислам дали со нив повеќе ќе јаде, зашто мора и овошје да јаде, а не само зеленчук и месо

18. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    So ovosje.Najmnogu saka so banana.Probav so kiselo mleko,nesoleno domasno kozjo sirenje...bebe usta ne otvara.So ovosje e prevkusno.Sekogas pravam poveke za da ima i za mene:lol:

На Melinda85 и pile30 им се допаѓа ова.
  19. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    @sofi2107 се сoглaсувaм сo тебе, aмa дa мaскирaш јaдење тoa е пoгрешнo, нaјчестo вo зеленчукoви стaвaaт к.млекo зaтoa штo сaмo тaкa јaдaт

20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.760
    @sofi2107 фала ти, ќе земам и маџун и така ќе пробам. 0 Инаку @Marija_Magdalena јас пак не гледам ништо страшно или да е погрешно да се става кокосово или маџун во овошните, а путер или кисело млеко во зеленчуковите каши. Мене ми е важно да внесува овошје и зеленчук зашто деца на возраст на ќерка ми не јадат ништо од ова, т е мајките зашто ги мрзи да им прават, па им даваат купени банички со сирење, месо и слични такви нездрави работи,а барем знаеме кокосовото, маџунот и путерот се каде каде поздрави

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.