Ako bebeto si napreduva normalno, nema potreba za griza. A toa znaci na sekoe merenje da si ima napreduvanje I vo tezina i visina megutoa se pravi sporedba od predhodnoto merenje na tvoeto bebe, znaci ne moze da sporeduvaat so nekoe drugo dete na taa vozrast. Site si napreduvaat razlicno, eve moeto na primer se rodi 3150gr a sega na 2 godini e malku pomalku od 11kg. Na mojata prijatelka bebeto I tezese 10kg na edna godina. Ako go sporedam moeto so nejzinoto ispaga deka moeto ne napreduva. No spored negovata grafa od raganje toj si napreduva odlicno. Zatoa edinstveno doktorot moze da ti kaze kolku e dovolno za tvoeto bebe spored predhodnite merenja. Ne brzaj so hranata, kolku poblisku do 6 meseci ke pocnes da go hranis, podobro I za nego I za tebe. Toa ke bide pospremno, a ti nema da se nerviras.
spored doktorkata toj e super znaci sekoj mesec napreduva i vo tezina i vo visina, i da vo pravo si nekako mnogu mi e mal za da jade so lazice treba deteto lezejci ke pocekame uste pa imame merenje na 5 mes ke vidime kako naprednal
Ние стагниравме со воведувањето нови намирници оти син ми се одбива да јаде. Јаде само кисело млеко или јогурт со житарки, палента, ориз и авокадо. Жолчка почнав после 8 месец и само со јогурт ја јаде. Пробав пред една недела и вишна, давав три дена по малку и беше успешно. По неколку дена ми ја одбиваше. Имам пробано и некои други работи измеѓу да му дадам ама безуспешно. Кажете ми што можам да воведам да е со неутрален вкус и да се меша со кисело млеко. Понекогаш ми проаѓа тиквичка и морков, ама ретко. Размислувам за црвена леќа да пробам...што вкус има, како обичнава ли е? Ве молам, било каков предлог е добредојден.
Ovosje jade li? Bilo kakvo ovosje mozes so kiselo mleko da go mesas Kako ovosno jogurtce. Vo avikadoto mozes da mesas banana ili mango, ubav vkus ima I avokadoto go neutralizira blagoto od drugite. Mozes I kinoa da svaris I da izmesas so kuselo mleko, blag kompir, tikva, boranija, grasok, spanak.....probaj po malku I postepeno ke stavas poveke od zelencukot a pomalku od kuseloto mleko dodeka se navikne na vkusot. I moeto imase period koga ne jadese nisto bez kuselo mleko, no mu pomina
Овошје ништо не пројаде уште од сам почеток. Ни трошка не поминува. Тиква сладок компир исто. Благо не сакал никогаш и нема шанси да го прелажам. Зеленчук си јадеше се што му давав чисто и со телешко мевце се до пред 8 месец некаде. Сега не сака ништо. Како што кажав, со поголемо количество кисело млеко некогаш поминува малку морков и тиквичка, ама не секогаш. Од житарки се сака и тоа му давам и за појадок и за ручек и за вечера. Ама сакам да воведам нешто ново што има понеутрален вкус оти ништо не поминува ако го сети. И секогаш правам по две варијанти за во случај да не му се допаѓа првата.
Девојки, јас да прашам нешто. Утре планирам да му дадам морков на малиот, втора состојка е, првата недела беше јаболчето. Јаболкото супер го прифати, му се свиѓаше и домашната кашичка што му ја правев и на Хип. Утре после тие лажичка или две морков што ќе му ги дадам, да продолжам со кашичка од јаболко, или да не му давам ништо после морковот?
Дај му пак јаболче ако сакаш, ако мислиш дека му треба. Јас на пример првите 5 намирници ги давав колку да ги воведам, значи првиот месец не ни имавме баш оброк. Важно е секој ден да се дава, за да свати дека така ќе биде во иднина, постепено да се воведува нова храна, во претпладневните часови.
После третиот месец бебиња на мајчино млеко почнуваат повеќе во висина него во тежина да одат, обично ставаат по пола килограм во месецот, додека бебиња на ад млеко продолжуваат со ист ритам да стават по 800-1000 грама во месецот. Нормално е бебето да стагнира малку со килажата по третиот месец, јас ги дојам до 6 месеци а околу 5,5 почнувам со пробување на вкусови.
После првата вакцина кога имаше еден месец и докторката од Букурешт кога ме извади од памет дека за дете кое е родено на 4280 и е на ексклузивно доење е ПРЕМАЛКУ да качи 800 грама, повеќе не се замарам со тежина. Гледам детето да ми е најадено и весело, а за тоа колку качил или пораснал воопшто не се замарам. Си водам една евиденција колку да знам, ама не му ги бројам грамовите. Секое дете различно напредува и најмалку што сакам е споредби помеѓу бебиња и натпревар кое дете е најнапредно затоа што качило толку или волку. Јас со дохрана почнав на 6 месеци и 2 дена, а пред тоа беше само на цицање. И со вода почнав кога почнав со дохрана. Воопшто не го форсиам детето да јаде и кога не сака. Сега за сега сум задоволна како ја прифаќа храната.
На фб во групата за здрава храна на бебе има рецепти со праз и карфиол за бебиња од 7 месеци.Нели е рано за тие намирници од 7 месеци ?
Мене овде ме советуваа дека се тешки за стомачето. Праз и сега не давам, дека не сум купила, не за друго. А карфиол давам скоро секој ден по малку. И јас мислам да се почека барем до 8 месеци.
Карфиол може, но праз не би рекла. И јас ги следам групиве и сите мајки даваат и праз, но моја блиска пријателка ме советуваше да го оставам за после година, на малиот нејзин имал страшни гасови од него, па дури плачел од болки.
Јас дадов праз, околу 11 месеци и ок е. Сега мислам по малку маџун да почнам да ставам во кашичките, дава некој?
Праз јас кога јадам тешко го поднесувам, не пак дете под година. За некои работи не ти требаат книги и форуми. Исто и со гравот, колку и да е здрав тежок е.
Планирам и јас маџун да набавам месецов, можело по третинка лажиче (9 месеци сме), таман да и ги заблажи кашите што не ги сака.
Гроздов концентриран сок, многу здрав и многу поволен за крвта, се користи како природен засладувач (како медот). Пиши на Гугл, сигурно има нешто поопширно да се прочита.