Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Јас добив совет од педијљтарот кога ќе примаме вакцина да не воведува нови вкусови за да следам ситуација и реакција од вакцината да дадам нешто што до сега сум го дава неколку пати.Со лесничко да ја поминете вакцината :)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Кога вклучивте и вечера? Ние сме за една недела 8 месеци, а денес добив совет од педијатар да вклучам и трет оброк.
    Слабички сме, па ме интересира дали заради тоа ми рекоа и трет оброк или нормално е од 8 месеци да се вклучи?

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Ме мачи едно прашање... за синчето користев кокосово во овошните каши, а за малава ми е шубе бидејќи прочитав дека не било убаво да се јаде. Што мислите за ова? Давате вие кокосово?

4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Јас не сум давала. Знамд ека многу го користат ама ми е како помодарство. Плус некако не ми се меша тој вкус со зеленчук,а малсо и овошје нема потреба да се меша. Давав ладно цедено маслиново и путер до година дена. Потоа вклучив и малку сончогледово од време на време и после 18 месеци путер од кикиритки и таан.

На mssuniquee, Marija_Magdalena, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    искрено , мислам дека сама како те воде умот постапи , овде сретнав доста разни мислења , пола пола се , некој ќе те убедува дека е најздраво , најдобро , абе без него се неможе , други ќе делат мислење као штетно е , не чине , па следуваат статии ..

Јас :hai: мислам дека ако си немала проблеми со свои очи да видиш , соочиш промени од него , тогаш немај мака , штом еднаш си давала , ако си сакаш пак пробај си еднаш види реакциа , синчето ти е нај ок , тие статии , мислења за и против не се од сега од увек ги има ...

На sofi2107 и mariz им се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Па искрено не ми е синчево најдобро, има баш некој гастро проблем и многу ми е страв од се и сешто. Дури и од млечни производи, од јајца, со страв и воведувам се до сега.. Дури како да сум опседната баш обратно се од него да и воведам (facepalm) Со него се водев како што ке речеше педијатарот и мислам најнормално воведов се. А за кокосовово после таа статија дека не било добро, ми е страв... Но може и без него, па да не и давам :?:

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Извини не знаев (facepalm) Некогаш самиот организам јавува др проблеми , а се удараме од глава како даваме се по принцип , Некогаш стварно треба да се водиме по себеси што мислиме дека е најдобро , ја ден денес сум така еве а 13м колку ради реда следам правила :tmi: првите месеци да после забегував :wasntme: т.е сама си одлучувам што и е ок , ако мене ми е ок или е докажано добро . Секој може без него нема правило дека мора да се става , тоа е ствар на избор и актуелно у последно време ајде кокосово во се , ја еднаш сум ставила и толку , колку да бидам у шема :D она веќе си е големка јаде многу работи , што може да и дадат убав вкус на кашичката , Опушти се терај си како што си мислиш сама ,, :)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    По препорака на мајка ја завиткав цела во хартија за печење и многу беше сочна.

На Leo_29, mal.ecka и Annath им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.709
    Допаѓања:
    40.083
    Не давам ниту па јас конумирам. Само путер во зеленчуковите каши ставам, во овошните никакво масло.

На Marija_Magdalena, mariz, karibian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Денес прв пат и дад8в морков во 3. До легнување си го бљуцкаше цело време.. ич не памтам дал брат и вака праеше

11. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Кога вклучивте и вечера? Ние сме за една недела 8 месеци, а денес добив совет од педијатар да вклучам и трет оброк.
    Слабички сме, па ме интересира дали заради тоа ми рекоа и трет оброк или нормално е од 8 месеци да се вклучи?

И каква моцарела давате и со што ја комбинирате ако може некој да ми одговори.

12. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    5.115
    Јас дадов вечера со полни 8 месеци. Пробување на вкусови почнав од 4.5
    Сега сме 14 мес и сфатив супер сум направила бидејќи до годинка не одбиваше било каква храна, се јадеше, а од годинка навака знае да пребира и едноставно да не му се јаде, па со килажа сме во граници на нормала.

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јаболче и банана апна 80гр. Добро е за почеток. Полека, полека се движиме кон оброк :)

На stevemila, karibian, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Мајки од која палента купувате? Ја гледав вчера Био во ДМ ама не купив. Има посебни за бебе или не?
    Ориз има нели за бебиња, има и житарки и чуда, ама палента не видов за бебе.
    Не знам ништо, допрва ќе почнуваме :$
    Исто, Холе каде има? Во ДМ нема.

15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    1. Палента зедов некоја органска во зегин.
    2. Ориз има бебешки на хип и холе. Јас на холе зедов.
    3. Холе има само во зегин :)

Девојчиња, кога им нудите вода на бебињата? Дур јадат или на крај?

Последна измена од модератор: 13 јуни 2018
    На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Јас и помеѓу и давам. Некогаш собира во уста не голта, па да побутне. Ама тоа е голтка, две. И секогаш кога и давам ми текнува: па нели не е убаво да се пие вода додека јадеш.... :)

На sofi2107 и kukla21 им се допаѓа ова.
  17. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Нас ни рекоа пола час по јадење,убаво да се варела храната без мешање на вода со желудочна киселина.

Палента давам од оваа IMG_20180613_115423.jpg мислам дека нема специјална за бебиња,а ориз давам цело зрно кочански отстоен во вода.

Последна измена од модератор: 13 јуни 2018
    На emkaemka, Lady*Bug, Leo_29 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Minimum pola saat po jadenje.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.165
    Смени, не давај морков веќе. Може да има таква реакција (големиов мој на спанаќ така реагираше), пробувај сега со други намирници, остави го морковот за малку покасно.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Лелее мене на цвеклото вака ми реагираше, јас мислев прејаден е (facepalm) а толку чекав цвекло да воведам.