Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. pile30

pile30 Популарен член

Јас добив совет од педијљтарот кога ќе примаме вакцина да не воведува нови вкусови за да следам ситуација и реакција од вакцината да дадам нешто што до сега сум го дава неколку пати.Со лесничко да ја поминете вакцината :)

mal.ecka likes this.
  2. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Кога вклучивте и вечера? Ние сме за една недела 8 месеци, а денес добив совет од педијатар да вклучам и трет оброк.
    Слабички сме, па ме интересира дали заради тоа ми рекоа и трет оброк или нормално е од 8 месеци да се вклучи?

3. mariz

mariz Форумски идол

Ме мачи едно прашање... за синчето користев кокосово во овошните каши, а за малава ми е шубе бидејќи прочитав дека не било убаво да се јаде. Што мислите за ова? Давате вие кокосово?

4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас не сум давала. Знамд ека многу го користат ама ми е како помодарство. Плус некако не ми се меша тој вкус со зеленчук,а малсо и овошје нема потреба да се меша. Давав ладно цедено маслиново и путер до година дена. Потоа вклучив и малку сончогледово од време на време и после 18 месеци путер од кикиритки и таан.

5. Poppins

Poppins Популарен член

искрено , мислам дека сама како те воде умот постапи , овде сретнав доста разни мислења , пола пола се , некој ќе те убедува дека е најздраво , најдобро , абе без него се неможе , други ќе делат мислење као штетно е , не чине , па следуваат статии ..

Јас :hai: мислам дека ако си немала проблеми со свои очи да видиш , соочиш промени од него , тогаш немај мака , штом еднаш си давала , ако си сакаш пак пробај си еднаш види реакциа , синчето ти е нај ок , тие статии , мислења за и против не се од сега од увек ги има ...

sofi2107 and mariz like this.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Па искрено не ми е синчево најдобро, има баш некој гастро проблем и многу ми е страв од се и сешто. Дури и од млечни производи, од јајца, со страв и воведувам се до сега.. Дури како да сум опседната баш обратно се од него да и воведам (facepalm) Со него се водев како што ке речеше педијатарот и мислам најнормално воведов се. А за кокосовово после таа статија дека не било добро, ми е страв... Но може и без него, па да не и давам :?:

Poppins likes this.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Извини не знаев (facepalm) Некогаш самиот организам јавува др проблеми , а се удараме од глава како даваме се по принцип , Некогаш стварно треба да се водиме по себеси што мислиме дека е најдобро , ја ден денес сум така еве а 13м колку ради реда следам правила :tmi: првите месеци да после забегував :wasntme: т.е сама си одлучувам што и е ок , ако мене ми е ок или е докажано добро . Секој може без него нема правило дека мора да се става , тоа е ствар на избор и актуелно у последно време ајде кокосово во се , ја еднаш сум ставила и толку , колку да бидам у шема :D она веќе си е големка јаде многу работи , што може да и дадат убав вкус на кашичката , Опушти се терај си како што си мислиш сама ,, :)

mariz likes this.
  8. Ano

Ano Форумски идол

По препорака на мајка ја завиткав цела во хартија за печење и многу беше сочна.

Leo_29, mal.ecka and Annath like this.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Не давам ниту па јас конумирам. Само путер во зеленчуковите каши ставам, во овошните никакво масло.

10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Денес прв пат и дад8в морков во 3. До легнување си го бљуцкаше цело време.. ич не памтам дал брат и вака праеше

11. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Кога вклучивте и вечера? Ние сме за една недела 8 месеци, а денес добив совет од педијатар да вклучам и трет оброк.
    Слабички сме, па ме интересира дали заради тоа ми рекоа и трет оброк или нормално е од 8 месеци да се вклучи?

И каква моцарела давате и со што ја комбинирате ако може некој да ми одговори.

12. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Јас дадов вечера со полни 8 месеци. Пробување на вкусови почнав од 4.5
    Сега сме 14 мес и сфатив супер сум направила бидејќи до годинка не одбиваше било каква храна, се јадеше, а од годинка навака знае да пребира и едноставно да не му се јаде, па со килажа сме во граници на нормала.

Ambra20 likes this.
  13. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јаболче и банана апна 80гр. Добро е за почеток. Полека, полека се движиме кон оброк :)

stevemila, karibian, mal.ecka and 6 others like this.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Мајки од која палента купувате? Ја гледав вчера Био во ДМ ама не купив. Има посебни за бебе или не?
    Ориз има нели за бебиња, има и житарки и чуда, ама палента не видов за бебе.
    Не знам ништо, допрва ќе почнуваме :$
    Исто, Холе каде има? Во ДМ нема.

15. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

1. Палента зедов некоја органска во зегин.
    2. Ориз има бебешки на хип и холе. Јас на холе зедов.
    3. Холе има само во зегин :)

Девојчиња, кога им нудите вода на бебињата? Дур јадат или на крај?

Last edited by a moderator: Jun 13, 2018
    Sexybaby86 likes this.
  16. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Јас и помеѓу и давам. Некогаш собира во уста не голта, па да побутне. Ама тоа е голтка, две. И секогаш кога и давам ми текнува: па нели не е убаво да се пие вода додека јадеш.... :)

sofi2107 and kukla21 like this.
  17. manako1

manako1 Форумски идол

Нас ни рекоа пола час по јадење,убаво да се варела храната без мешање на вода со желудочна киселина.

Палента давам од оваа IMG_20180613_115423.jpg мислам дека нема специјална за бебиња,а ориз давам цело зрно кочански отстоен во вода.

Last edited by a moderator: Jun 13, 2018
    emkaemka, Lady*Bug, Leo_29 and 3 others like this.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Minimum pola saat po jadenje.

kukla21 likes this.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Смени, не давај морков веќе. Може да има таква реакција (големиов мој на спанаќ така реагираше), пробувај сега со други намирници, остави го морковот за малку покасно.

wannaBeMomma likes this.
  20. ada21

ada21 Популарен член

Лелее мене на цвеклото вака ми реагираше, јас мислев прејаден е (facepalm) а толку чекав цвекло да воведам.